İstanbul’da Mutlaka Yapılması Gereken Şeyler
Asya’dan Avrupa’ya uzanan İstanbul, sarayları, köşkleri, parkları ve tam ortasından geçen İstanbul Boğazı ile ziyaretçilerine yapılacak şeyler ve görülecek yerler konusunda sonsuz alternatifler sunuyor. İstanbul’da mutlaka yapılması gereken şeyler listemize göz atın..
Ayasofya
Ayasofya, 1453’te camiye dönüştürülmüş bir altıncı yüzyıl kilisesidir ve şimdi bir müzedir. Bugün bile, sadece anıtsal hatırası için değil, loş, ciddi iç mekanı, altın, koyu yeşil ve mavi renkte muhteşem Bizans mozaikleriyle parıldayan ve dünyanın en büyük Arapça hat örneklerini sergileyen harika bir yapıdır..
Topkapı Sarayı
Büyük Topkapı Sarayı yüzyıllar boyunca saray ve güç üssü olarak Osmanlı sultanları tarafından genişletildi. Nadir kitaplar, gümüş eşyalar, zırh, mücevher ve tarihimizin hazinelerini içeren müzede özenle dekore edilmiş, döşenmiş haremleri de görmek gerek. 1000 hizmetlinin çalıştığı dünyanın en büyük mutfaklarından biri olan sarayda mükemmel bir porselen koleksiyonu bulunmaktadır. Terasları da enfes boğaz manzaralıdır.
Türk ve İslam Sanatları Müzesi
16. yüzyıldan kalma bir vezir sarayında yer alan Türk ve İslam Sanatları Müzesi, kaligrafi, fayans, antika halılar, Kuran-ı Kerimler, kakma hançerler, tütsü brülörleri ve sedef kutuların görkemli bir koleksiyonunu sergiliyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın çiçek ve geometrik tasarımlarla süslenmiş karmaşık hatlarını kaçırmayın.
Ortaköy
Ortaköy, Boğaz’ın Avrupa yakasında ve bir zamanlar en sevilen Osmanlı kaçamağıydı. Şimdi metropolün tam ortasında, birçok restoranı, sokak pazarları, küçük dükkanları ve gece kulüpleri çok yıllık popülaritesini sağlıyor. Küçük ama harika süslü Ortaköy Camii sahile oturur.
Mısır Çarşısı
1660’ların Yeni Cami kompleksinin bir parçası olan Mısır Çarşısı, yüzyıllardır tarçın, zerdeçal, hindistan cevizi ve diğer baharatlar için bir Asya-Avrupa ticaret kanalıydı. Bugünlerde yine turistik, yine muhteşem kokulu… Baharat, zeytin, kuru meyve ve çiçek çayı yaprakları çuvalları duyulara saldırır. Gül sulu lokum veya hamur işleri de satın alabilirsiniz.
Kurukahveci Mehmet Efendi
Mısır Çarşısı’nın hemen batısında efsanevi İstanbul kahvesi Kurukahveci Mehmet Efendi, yaklaşık 150 yıl önce kurulmuş ve şu anda Türk kahvesi konusunda lider bir kahveci.
Four Seasons Hotel Istanbul
Boğaz’daki bir Osmanlı sarayını lüks bir otel olarak düşleyin.. Mermer kaplı hamam, muhteşem yüzme havuzuyla, boğaz manzaralı bir konaklama şansınız var. İstanbul Boğazı’ndan sakin bir sığınak olan Four Seasons Hotel Istanbul, feribot ve gemilerin geçişini izlemek için lüks bir şekilde döşenmiş misafir odaları sunmaktadır.
Cağaloğlu Hamamı
Cağaloğlu Hamamı belki de İstanbul’daki tarihi hamamların en özenlisidir. 1741 binasında mermer bir iç mekan ve Osmanlı kubbesinin altında merkezi bir buhar odası bulunmaktadır.
Boğaz Turu
Boğaz, binlerce yıldır harika bir deniz yolu olmuştur. Asya ve Avrupa kıyıları arasındaki sularda gezinmek, İstanbul siluetine hayran kalmanın en kolay ve en ucuz yoludur.
Adalar
Büyükada, Heybeli, Burgaz, Sedef ve Kınalıada gibi adalardan meydana gelen İstanbul adaları aynı zamanda ‘’Prens Adaları’’ olarak da biliniyor. Bunun nedeni ise tarihte Bizans prensleri için sürgün yeri olarak kullanılmış olmaları.
Günümüzde ise bu adalar tarihi konakları ve kendine has güzellikleri ile özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçilerin gözdesi. Adalara gelmek için Kabataş’tan veya Kadıköy ve Bostancı’dan vapurlara binebilirsiniz.
Bu gezi için en az 1 gün ayırın. Hafta sonu yerine, hafta içi gitmenizi öneririz.
Enfes Yemekler İçin;
Mikla Restaurant
Mikla, İstanbul’da “Yeni Anadolu Mutfağı” ile bilinen çağdaş bir restorandır. Çağdaş Türk mutfağının ilk öncülerinden şef Mehmet Gürs’ün Mikla’daki mutfağı, eski Anadolu yemeklerine odaklanıyor. Ekim 2005’te açılan Mikla, tarihi Pera bölgesinde yer alan The Marmara Pera Hotel’in üst katında, İstanbul manzarasına sahip Çatı katındaki bardan, Boğaz’ın ve cami ile çevrili silüetinin kesintisiz manzarası var.
Eleos Restaurant
Eleos İstanbul’un en keyifli 10 meyhanesinden biridir. Mekan, kendi iddiasına göre Rum meyhane kültürü ile Ege ot ve deniz mahsulü mutfağını sentezlemiş ve üzerine Ermeni mezelerini ilave ederek lokantanın yemek seçkisini oluşturmuş. Eleos enfes ve sevgiyle hazırlanmış yemekler sunmaktadır.
Tarihi Vefa Bozacısı
Vefa Bozacısı, Vefa’da 1876 yılında kurulmuş olan işletme tarafından, hizmet sunumlarının gerçekleştiği ve günümüze kadar uzanan boza geleneğinin en bilindik temsilcisidir. Aslen şeker, su ve darı irmiğinden imal edilen, kış içeceği olarak bilinen boza, ülkemizde Vefa bozası adı altında marka haline gelmiş ve hemen hemen her kesim tarafından bilinen bir içecek türüdür.
Buhara Ocakbaşı Restaurant
İsmini eski bir Türk şehrinden alan Buhara Ocakbaşı, 1979 yılından bu yana hizmet veren bir lokantadır. Sultanahmet Camii ve Marmara Denizi manzaralı terasta yiyeceğiniz; kabarık ve fırından yeni çıkmış lavaşları, humuslar ve meyve salataları, tatlı ikramları ve elbette ızgara kebap türleri mekanın baş lezzetlerindendir. Pide türleri, közlenmiş sebzeleri, başarılı sunum anlayışlarıyla İstanbul kebapçıları arasında değerli bir yeri olan restoranın, alevi üzerinde gelen testi kebabını da denemenizi öneririz.