Safranbolu Gezi Rehberi
Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yıllardır değişmeyen yüzüyle bir müze kent. Karabük’ün turistik bir ilçesi olan Safranbolu, oldukça sakin ve doğal bir tatil için tercih edilen yerlerin başında geliyor. Eskiden ismi Zafranbolu olan ilçe, ismini bölgede yetişen safran bitkisinden almıştır.
Tarihi Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, Osmanlı kent mimarisini yansıtması ve özgün bir mimariye sahip olmasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Osmanlı mimarisinin en iyi korunduğu yerlerden biri olan Safranbolu ‘zamanın durduğu kent’ olarak anılıyor.
Safranbolu Tarihi
Safranbolu, tarihte “Paplogonya” olarak adlandırılan bölgede bulunuyor. İlçenin bilinen tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanıyor. Safranbolu Gasgaslar, Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Safranbolu, UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 yılında “Dünya Miras Listesi” ne alınmıştır.
Safranbolu Gezi Rehberi
Safranbolu evleri: İlçeyi ziyaret eden birçok kişinin zihninde canlanan ilk şey. Safranbolu’da, geçmişi 18-20. yüzyıl arasına tarihlenen, her biri ince bir sanat zevkinin ürünü 2 binden fazla geleneksel ev yer alıyor. Payandalarla desteklenmiş, zarif çıkmaları olan 2 bine yakın güzeller güzeli ev var.
Hıdırlık Tepesi: Safranbolu’yu kuş bakışı olarak buradan izleyebilir ve tarihi birçok yapısını tepeden görebilirsiniz. Burası en güzel Safranbolu fotoğraflarını çekeceğiniz yer.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi: Geçmişte hükumet konağı olarak kullanılan binada 2006’da hizmete açılmış. Kale olarak adlandırılan tepede yer alan Müzede, Safranbolu’ya dair her türlü tarihi bilgi ve belgeler ile eşyalar sergileniyor. Safranbolu’nun günümüze kadar geçirdiği evreleri kronolojik olarak izlenebildiği müzenin zemin katında, Safranbolu ticari yaşamı ve geleneksel el sanatlarına dair sunumlar yer alıyor.
Esnaf Ve Zanaatkarlar Çarşısı’nda Eczanecilik Müzesi, Lokumculuk Müzesi, yok olmaya yüz tutmuş bir zanaat olan yemenicilik, demirci, kunduracı, semerci, baharatçı, kalaycı, bakırcı ve esnaf kahvesi gibi Safranbolu’daki zanaatların eski çalışma ortamları özgün canlandırmalarla misafirlere sunuluyor.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık.
Tarihi Saat Kulesi: Hükümet konağının bahçesinde ise Anadolu’nun ilk saat kulesi yer alıyor. Osmanlı padişahlarından 3. Selim’in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794-1797 yılları arasında 12 metre yüksekliğindeki kule üzerine yaptırılan saat, yapılış tarihinin üzerinden 200’den fazla yıl geçmesine rağmen hala çalışır durumda. Pazartesi günleri hariç her gün saatin bulunduğu kuleyi ziyaret edebilirsiniz.
Kaymakamlar Gezi Evi: Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında ‘Kentsel Sit’ olarak koruma altına alınan Safranbolu’da birbirinden güzel ve tarihi karaktere sahip evlerden biri. Türklerin 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamını merak ediyorsanız bu evi mutlaka ziyaret edin. Evin içerisinde dikkat çeken çok önemli noktalar var; 3 kata dağılmış toplamda 7 odada size halkın yaşantısından kesitler sunuluyor.
Gezi evinin içinde bulunan dolapların bile bir hikayesi bulunuyor. Önceden haremlik ve selamlık olmak üzere iki ayrı bölümde oturan kadınlar ve erkekler, birbirlerine mektup göndermek istediklerinde evin içerisinde bulunan dönen dolapları kullanırlarmış. Hatta rivayet edilen o ki “ne dolaplar dönüyor” sözü de buradan geliyormuş. Aslına baktığımızda o dolapların görevi; kadınların erkeklere yemekleri ulaştırmasını sağlamakmış. Safranbolu Kaymakamlar Gezi Evi ziyaret saatleri 09.00-17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık.
Tarihi Cinci Han ve Cinci Hamam: Cinci Han, günümüzde otel, kafe ve etkinlik merkezi olarak hizmet veriyor. 3 ton ağırlığındaki giriş kapısı, kilit ve anahtarını görün. Türk mutfağının çeşitli lezzetlerini ve yöresel yemekleri de tadabileceğiniz bir yer.
Tokatlı Kanyonu: Safranbolu’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Tokatlı Kanyonu. Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’nde, diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’e kadar uzanıyor. Kanyon girişinde sizi, nehir boyunca yapacağınız şahane bir yürüyüş yolu bekliyor. Şelaleler, kuş cıvıltıları, insanı ferahlatan tertemiz hava ve dahası. Kanyonun yürüme mesafesi yaklaşık 9 km kadar ve gerçekten muhteşem manzaralara tanık oluyorsunuz. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için kesinlikle ideal bir rota.. Tokatlı Kanyonu ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-20.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Kanyon, haftanın 7 günü ziyarete açık. Eğer Eski Çarşı yönünden giderseniz giriş için ücret ödemiyorsunuz.
Kristal Teras: Tokatlı Kanyonunu en iyi izlenebileceği noktada, yerden 80 metre yükseklikte yapılmış. Kristal Teras, Türkiye’de de bir ilki temsil ediyor. Tabanı çok dayanıklı kırılmaz camdan yapılmış, 75 ton ağırlığı taşıyabilen Kristal Teras, üzerinde gezinenleri heyecanlandırıyor.
Tam da uçurumda yapıldığından ve bastığınız yerin, ne kadar yüksekte olduğunu görebildiğinizden, heyecan verici bir deneyimin içinde buluyorsunuz kendisi. Safranbolu İncekaya’da yer alan, 11 metre genişliğindeki Kristal Teras’tan Tokatlı kanyonuna dair nefis fotoğraflar çekebilirsiniz. Kristal Teras ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-20.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Teras, haftanın 7 günü ziyarete açık.
Yörük Köyü: Bir Türkmen Köyü olan Yörük köyü, 1997 yılında koruma altına alınmış. Safranbolu’ya gittiğinizde mutlaka rotanıza eklemeniz gereken bu köyün içerisinde çeşitli konaklar bulunuyor. Bunlar içinde en önemlisi Sipahioğlu Konağı. Konağın içerisinde bulunan her bir eşyanın, her bir resmin bir anlamı ve önemi var.
Ayrıca köyde Bektaşilik kültürünün izlerine de sıkça rastlayacaksınız. Ara sokaklarında gezerken o küçük ve sevimli köy evlerini görecek ve sıcakkanlı köy insanları ile kaynaşacaksınız.
Eski Safranbolu Çarşısı: Alışveriş yapmak isterseniz Safranbolu çarşısı tam size göre. Hediyelik eşyadan tutun lokuma birçok şeyi bu çarşıda bulabilirsiniz.
Tarihi Yemeniciler Arastası: “Yemeni” aslında “ayakkabı” anlamına geliyor… Bu arasta, 48 ahşap dükkandan oluşuyor. Lonca sisteminin de etkin olarak işlediği yerlerden birisi olan arastada, siftah yapmayan esnafa destek olmak için, diğer dükkan esnafları müşteriyi siftah yapamamış dükkana yönlendirirmiş.
Köprülü Mehmet Paşa Camii: Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından gönderilen el yazması bir Kuran’dan caminin 1661 yılında ibadete açıldığı anlaşılmaktadır . Cami tümüyle XVII yüzyılın özelliklerini belirgin bir şekilde ortaya koymaktadır. Avlusunda şadırvan, güneş saati ile kütüphane ve muvakkithane olarak müştereken yapılmış bina bulunmaktadır. Bahçesinde bulunan güneş saati mermere çakılı pirinç saçtan bir üçgen şeklinde ve bu saatin üzerinde yansıyan güneş ışığının gölge düşümüyle saat hesaplanabiliyor.
Akçasu Kanyonu: Safranbolu’nun merkezinde Tokatlı Kanyonu kadar büyük olmasa da bir kanyon daha bulunuyor; Akçasu Kanyonu. Turizme yeni yeni kazandırılmaya başlayan kanyon
Bulak Mencilis Mağarası: Karabük’e bağlı Bulak Köyü’nün Safranbolu ile komşu olduğu yerde bulunuyor. Safranbolu merkeze 8 km, Bağlar Değirmenbaşı’na ise 5 km uzaklıkta. Bir vadide yer alan Bulak Mencilis Mağarasına girmek için 150 basamaklı merdiveni çıkmanız gerekiyor. Bulak Mencilis Mağarası ziyaret saatleri 09.00-17.30. Mağara, haftanın 7 günü ziyarete açık.
Çocuklar İçin En Eğlenceli Mekan
Tepetaklak Konak: Safranbolu’nun en ilginç, en şaşırtıcı ve en eğlenceli yerlerinden biri olan Tepetaklak Konak, 2018 yılında açılmış. Çocuklarınızla gelebileceğiniz alternatif yerlerden biri olmakla beraber, aynı zamanda sizin için de keyifli zamanlar geçirebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Nostaljik ev eşyaları ile dizayn edilmiş bu mekanda, tahmin edersiniz ki her şey ters! Karadeniz bölgesinin ilk ters ev projesi olan Tepetaklak Konak, 7’den 70’e herkesin akınına uğruyor. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlerin bir numalı adresi olan bu evi, Safranbolu gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz.