Sedir Adası Cennetten Bir Köşe
Kedrai Antik Kenti ya da en yaygın adıyla “Sedir Adası”, Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova ( Keramos ) Körfezi’nin doğusunda yaklaşık 800m.lik kıyı uzunluğuna sahip, kumsalı, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla 1.derece Arkeolojik ve 1.Derece Doğal Sit Alanı , aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü olan Sedir Adası, şaşırtıcı güzelliğiyle hem tarih hem de doğaya meraklı olanlara sesleniyor. Adanın ismi sedir ağacından gelse de bugün adada sedir ağacı yoktur. Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalında, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altında olan kumlar, aslında özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıklarıdır.
Sedir Adası Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içinde Kerme Körfezi’nde bulunan görülmeye değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür. Marmaris’te Gökova Körfezi’nde bulunan Sedir Adası, her yaz binlerde yerli yabancı turisti ağırlıyor. Çünkü bu adada sadece Kızıldeniz’de bulunan özel bir kum bulunuyor.
Efsaneye göre Mısır Kraliçesi güzeller güzeli Kleopatra, zaman zaman Gökova Körfezi’ndeki Sedir Adası‘na gelirmiş. O kadar severmiş ki bu küçük adayı, ayrılmak istemezmiş. Yalnız bir sorunu varmış adanın: Plajı taşlıkmış, Kleopatra’nın denize girerken ayaklarını acıtırmış.
Bunun üzerine sevgilisi Romalı komutan Mark Antonius Mısır’daki Kızıldeniz’den 60 gemiyle şu anda da adanın sadece plajında bulunan kumlardan getirtmiş.
Onun için işte Sedir Adası’nın bir diğer adı da Kleopatra Adası‘dır.
Plajdan çıkarken kumlar dökülsün diye duş almak zorunlu!
Adanın plajındaki özel kum dünyada sadece Kızıldeniz’de ve Girit Adası’ndaki küçük bir plajda bulunuyor.
Kum ateşte yanabiliyor. Hareket edebiliyor, olduğu yerde çoğalabiliyor. Ama kumu oradan alıp başka bir yere götürürseniz bir süre sonra özelliklerini kaybediyor.
O nedenle sıkı bir koruma uygulanıyor. Yanında hatıra olsun diye kum götürmeye kalkmanın bile cezası var.
Nasıl gidilir?
Sedir Adası, Marmaris‘e gelmeden 25 kilometre önce. Yolda tabela var. Buradan dönüp bir süre de köy yolunda ilerleyip Çamlı Köyü’ne geliyor ve arabanızı park ediyorsunuz. Sonra da dolmuş teknelere binip, kısa bir deniz yolculuğundan sonra Sedir Adası’na varmış oluyorsunuz. Ayrıca Akyaka’da da teknekye gidebilirsiniz.
Neler var?
Sedir Adası, Zeytin ağaçlarıyla kaplı. Müthiş bir doğası var. Ayprıca tarihi milattan önceye dayanıyor. Eski adı Cedrae. Cadrae de sedir demek zaten. Küçük adanın içinde zengin tarihi eser bulunuyor. Roma İmparatorluğu ve daha önceki dönemlerden kalan büyük bir antik tiyatro, agoralar, liman yer alıyor.
Ne zaman gidilir?
Turist akını yaz aylarında oluyor. Tatile Marmaris’e ya da Akyaka’ya gittiğiniz zaman mutlaka görün. Muğla üzerinden Antalya’ya giderseniz eğer yolunuzu değiştirip, bir gününüzü buraya ayırın. Pişman olmazsınız. Sedir Adası’na giderken açık havada güzel restoranlar da var.