Her Mevsim Ayrı Güzellikte : Kaz Dağları
Kaz Dağları, doğanın içinde zihnimizi ve bedenimizi arındırmak için gidilebilecek yerler arasında ilk sıralardadır. Muhteşem orman manzaraları eşliğinde rahat nefes alabileceğiniz Kaz Dağları; sadece bir doğa macerası değil, aynı zamanda bir lezzet ve kültür serüveni.
Kaz Dağları Nerede?
Çanakkale ve Balıkesir arasında geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Kaz Dağları, Biga Yarımadası bölgesindeki en yüksek zirveyi de içeren bir sıradağı kapsıyor. Dağların içinde görülecek birçok tepe ve tarihi eserin yanı sıra doğasıyla meşhur Kazdağı Milli Parkı var, İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları, Yunan mitolojisinde birçok efsaneye konu olmuş. Bilinen tarihi M.Ö. 2000’lere dayanan bu doğa harikası yer, kendine has bitki türleri ile zengin bir floraya ve kırmızı benekli alabalık gibi sadece orada yaşayan canlıları içeren faunaya sahip.
Ülkemizin Akciğerlerine Yemyeşil Bir Yolculuk için Görülmesi Gereken Yerler
Kaz Dağları’nda yapılacak en güzel şey huzuru bulma noktasını keşfetmek..
Kazdağı Milli Parkı
Kaz Dağları, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için çok önemli bir biyorezerv alanı. Bilinenin aksine bu oksijenin üreten orman değil, denizdeki yosunlar. Denizde üretilen oksijen, dağların arasındaki kanyonlardan bir baca misali yukarı vakumlanıp yoğun olarak 800 -1200 metre arasında birikiyor.
Oksijen seviyesi, denizden gelen nem, dağın yüksekliği gibi bazı etkenler bir araya gelince burada çok özel bir ekosistem oluşmuş ve başka coğrafyalarda yaşaması mümkün olmayan bitki türlerinin gelişmesi mümkün olmuştur. Kaz Dağları’nda 800’den fazla bitki çeşidi var. Bunların 49’u Anadolu’ya, 31’de bu milli parka özel endemik türler. Barındırdığı türlerin zenginliği ve benzersizliği bakımından aynı Amazonlar gibi dünya için kritik önem taşıyor!
Hasanboğuldu Göleti
Edremit’e 20 km uzaklıkta, İzmir – Çanakkale karayolu üzerinde Sutüven piknik alanı bulunuyor. 8 m yükseklikten dökülen ve yörenin adı ile anılan Sütüven şelalesi de bu alanda. Sutüven piknik alanından sonra derenin karşı tarafındaki patika yolu izleyerek ise Hasanboğuldu ‘ya ulaşılabiliyor. İçinde pek çok balığın bulunduğu gölcük ve şelaleden oluşan Hasanboğuldu ‘nun hikayesine, annesi Edremit’li olan Sabahattin Ali Yeni Dünya adlı kitabında yer yermiştir.
Sarıkız Türbesi: Hüzünlü Bir Hikaye
Hüzünlü bir hikaye olan Sarıkız efsanesinin beslediği bu türbeden günümüze sadece bir parça duvar ulaşmış. Burada her yıl Türkmenler kültürel bir festival düzenliyor. Sarıkız Türbesi Festivali olarak bilinen bu etkinlik 700 yıldan daha eski bir geçmişe sahip.
Adatepe Köyü: Beyni Besleme Noktası
1980’li yıllardan sonra bir hayalet köy olmaya doğru yol alan Adatepe, bir grup gönüllünün köydeki evleri satın alıp restore etmesi ile günümüzde turistik bir noktaya dönüşmüş. Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesinin bir köyü olan Adatepe, Kaz Dağları eteklerinde bir mola vermek isteyenler için ilgi çekici olabilecek bir yer.
Birçok sanatçı ve akademisyenin ortak çalışması ile bir ortak düşünce merkezine dönüşen Taş Mektep ile beraber Adatepe, günümüzde yemyeşil ve huzur dolu bir köy görünümünde. Burada pansiyon ya da otel olarak birçok konaklama merkezi bulunuyor. Milli park öncesi Adatepe köyünü gezmenizi tavsiye ediyoruz.
Zeus Altarı: Kaz Dağları’nda Bir Mitolojik Durak
Troya Antik Kenti’nin çılgın kaşifi Schielmann’ın iddasına göre İlyada’da geçen Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer burası. Buradaki deniz ve doğa manzaralarını görünce insan Zeus’a hak veriyor. 🙂 Bölgede manzaranın seyrine dalınabilecek en iyi noktalardan biri.
Zeus Altarı’na gitmek için Adatepe’den 10 dakika sürecek bir yolculuğa çıkmak yeterli. Manzaranın en iyi göründüğü zamanlar tabii ki gün doğumu ve gün batımı zamanları…
Zeytinyağı Müzesi: Bir Ege Masalı
2001 yılında kapılarını zeytin meraklılarına açan Zeytinyağı Müzesi, Küçükkuyu kasabasının girişine konumlanmış. Tarihi antik zamanlara giden ve günümüzde değerini hala koruyan zeytinyağının hikayesini dinleyebileceğiniz müzede, eski zamanlardaki insanların zeytinin yağını çıkarmak için ne kadar emek verdiğini fark etmek mümkün.
Şahinderesi Kanyonu
Kazdağları gezilecek yerler arasında, Altınoluk bölgesinde bulunan Şahinderesi Kanyonu, Altınoluk’u tepeden görüyor. Temiz kaynak suları ve bol ağaçlı bir piknik yeri olan kanyonun ayrıca bir konaklama tesisi ve restoran da mevcut.
Doğayla Bütünleşiyoruz: Kaz Dağları Kamp Alanları
Konu Türkiye’nin en büyüleyici doğal güzelliklerine sahip bölgelerinden birine gelince kamp planlarına değinmek çok normal. Güvenli bir ortam sunan kamp alanlarında doğanın tadını çıkarmak ve diğer tabiat meraklıları ile sosyalleşmek mümkün. Kaz Dağları kamp alanlarının bazıları konuklarına ağaç evlerde kalma imkanı da veriyor.
Dağın milli park statüsünde olmasından dolayı burada istediğiniz yerde kamp yapmak yasak. Zaten koruma altındaki alanlara trekking yapmak isterseniz de rehber tutmak zorundasınız. Milli parkı korumakla görevli insanların yönlendirdiği alanların dışında çadır ya da karavan kampı yapmak yasak.
Kaz Dağlarındaki en popüler kamp alanları:
- Hızır Kamp Alanı
- Akaleos Kamp Alanı
- Endes Kamp Alanı
- Çamlaraltı Kamp Alanı
Organik Lezzetlerle Detoks: Kaz Dağları Köyleri
Kaz Dağlarında bulunan köyler, adeta doğanın içinde kalmış gizli cennetler gibiler. Bu köylerin çoğunda organik ürünler bulmak mümkün. Özellikle Zeytinli gibi köylerde mükemmel kalitede zeytinyağı bulabilirsiniz.
Kaz Dağları çevresinde ilgi çekici 12 tane köy var. Bunların en ünlüsü yukarıdaki satırlarda bahsettiğimiz Adatepe köyü. Diğer köyler ise;
- Arıklı
- Beyoba
- Çamlıbel : Yemyeşil bir vadiden Edremit Körfezi’ne bakan enfes bir köy. Rahmetli Tuncel Kurtiz ‘in mezarının bulunduğu yer olması nedeni ile adını duymuş olabilirsiniz.
- Eski Güre
- Kıraçoba
- Küçükçetmi
- Mehmetalan
- Nusratlı
- Tahtakuşlar : Burası şaman adetleri ve törenlerinin yapıldığı bir köy. Tuncel Kurtiz her ne kadar buraya gömülmek istemişse de vasiyeti gerçekleşememiş.
- Yeşilyurt
- Zeytinli