Çankırı’da Gezilecek Yerler
Turizm potansiyeli yüksek olan Çankırı’nın bünyesinde farklı uygarlıkların yurt edinmesi üzerine pek çok tarihi ve bunun yanı sıra doğal güzellikleri bulunmaktadır.
Çankırı’da gezilecek yerler
ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI
Dilediğiniz mevsim gidip zaman geçirebileceğiniz Ilgaz Dağı Milli Parkı, huzurlu atmosferiyle ve bol oksijenli havasıyla önemli bir cazibe merkezi…
Zengin bitki örtüsüne sahip Ilgaz Dağı’ında nadir bulunan bitki türlerinin yanı sıra; karaçam, kızılçam ve köknar ağaçlarını da görebilirsiniz. Bölge özellikle kış aylarında ziyaret edilse de yaz aylarında da ilgi görmektedir.
Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu – Çankırı il sınırında bulunmaktadır. Milli parkın içinde bulunan Ilgaz Kayak Merkezi’nde kış sporlarıyla ilgilenebilir ve aynı zamanda çevreyi gezerek yeni keşifler yapabilirsiniz.
Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan ve turizm açısından önemli bir yere sahip olan Yıldıztepe Kayak Merkezinde, sezon aralık ayında başlayıp nisan ayında sona ermektedir.
Burada kamp yapabilir veya kayak merkezine yakın konaklama tesislerinde kalabilirsiniz. Ilgaz, başkent Ankara’ya 200 km. mesafede yer alıyor.
ÇANKIRI MÜZESİ
Çankırı müzesi, kültür merkezinde hizmet vermekte iken 2018 yılında eski hükümet konağına taşınmıştır. Müzede, arkeolojik ve etnoğrafik eserler birlikte sergileniyor.
Çankırı’nın dünden bugüne tarihini ve kültürünü gözlemleyebileceğiniz çok önemli gezi rotalarından birisi burası… Müzede özellikle fil, gergedan, koyun, keçi, domuz, geyik, zürafa fosilleri dikkat çekiyor.
TAŞ MESCİT
İl merkezinde, Selçuklulardan kalma en önemli yapılardın birisi olan tarihi yapının bir kısmı ziyarete açıktır. Selçuklu dönemi taş işçiliğinin güzel örneklerinden biri. Taş Mescit 1235 yılında Cemaleddin Ferruh tarafından yaptırılmıştır.
Taş Mescit hastane olarak kurulmuş, bunun yanında hadis eğitiminin de verildiği bir eğitim kurumu olarak uzun yıllar hizmet vermiş önemli bir yapıdır. Binanın ön kısmı Darül Hadis yani hadis okulu olarak hizmet vermiştir.
Osmanlı Devleti zamanında bir dönem Mevlevihane olarak da hizmet vermiştir.
İMARET CAMİİ
Kitabesinde, Candaroğlu Kasım Bey tarafından, 1397 yılında yaptırıldığı bilinen eser moloz taştan yapılmıştır. 1916 yılında onarımdan geçirilmiştir.
Cami’nin haziresinde, Kasım Bey ve eşi olan Çelebi Mehmet’in kızı Sultan Hatun’un kabirleri bulunmaktadır.
ÇANKIRI KALESI
Şehir merkezinin kuzeyinde, bir tepe üzerinde bulunan kalenin geçmişinin Hititlere kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Kaleden günümüze bazı sur kalıntıları gelebilmiştir.
Şehirden yaklaşık 150 metre yükseklikte olan kale ağaçlandırılarak mesire yeri olarak kullanılmaktadır. 2019 yılında kaleye yapılan cam teras, Çankırı’yı tepeden temaşa etmek için iyi bir ortam sunuyor ziyaretçilerine…
Kale kapısı semtinde Çankırı fatihi Emir Karatekin Bey’in türbesi vardır. Kendisinin, 1106 yılındaki Haçlı seferleri sırasında Çankırı’nın fethi sırasında şehit olduğu tahmin edilmektedir.
TUZ MAĞARASI
Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yatakları Türkiye’nin en büyük kaya tuzu mağaralarından biridir. Mağara bir çok galeriden meydana gelmiştir.
Yer yer tuzdan sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağarada üretilen kaya tuzu tuz fabrikalarında işlenmekte sofra ve sanayi tuzu olarak pazarlanmaktadır.
CENDERE (SALMAN) HÖYÜK
Ilgaz ilçesinin güneydoğusunda, Çankırı-Kastamonu karayolu üzerinde bulunan höyüğün çevresinde Roma ve Bizans dönemlerine tarihlendirilen çok sayıda pişmiş toprak esere rastlanmıştır.
Höyüğün yakınlarında, Devrez Cayı’nın güneyindeki kayalıkların doğuya bakan yamaçlarında da kaya mezarları, mağaralar bulunmaktadır. Mezarlar kare, dikdörtgen planlı, bazıları düz kubbeli olup duvarlara açılmış olan nişler mezar olarak kullanılmıştır.
EMİR KARATEKİN TÜRBESİ
Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın komutanlarından olan Emir Karatekin, 1074 yılında Çankırı’yı fethederek ölümüne kadar burada görev yapmıştır.
Türbe, Danişmentliler Dönemi eserlerinden olup tuğla ve moloz taştan inşa edilmiş bir yapıdır. İçinde Emir Karatekin Bey ve aile üyelerine ait dört adet sanduka bulunmaktadır. Türbe, Çankırı kalesi içinde yer almaktadır.
KIRKPINAR YAYLASI
Ilgaz ilçesine 20 km. olan yayla müthiş havası, nefis dağ ve göl manzarasıyla ziyaretçilerini büyüler. 1800 m. yükseklikteki yayla sarıçam, karaçam, köknar ağaçlarıyla ve çayırlarla çevrili.
Kamping, karavan, fotoğrafçılık, dağ ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça uygun şartlara sahiptir.