Türkiye’nin Toskana’sı Urla
Sanatla dolu atmosferi, butik şarapçıları ve muhteşem koylarıyla Ege’nin cennet köşelerinden Urla ilçesine yakından bakmaya ne dersiniz?
Urla Tarihi
Urla’nın bilinen en eski adı Klazomenai’dir. On iki liman kentinden birisi olan Klazomenai, Limantepe mevkiinde yer almaktadır. Yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkan sonuç, ilçenin dört bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca Klazomenai, Ege sahil şeridinin en eski yerleşim birimi olarak da kayıtlara geçmiştir. Burası sırasıyla Pers, Roma ve Bizans imparatorluklarının hakimyeti altında bulunmuştur. 1071 tarihinde Türklerin Anadolu’ya hakim olmasıyla birlikte Büyük Selçuklu Devleti toprakları arasına katılmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında üç yıl süre ile işgal altında kalıp 12 Eylül 1922 tarihinde kurtarılmıştır.
Urla isminin nereden geldiği ise net olmamakla birlikte; Rumca ‘bataklık’ anlamına gelen ‘vurla’ dan türetildiği düşünülmektedir. Bir diğer görüşe göre, ki bu da Evliva Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçiyor, Kıdafe Kralı’nın kızı bu güzel ilçeye ‘Urli’ adını veriyor. Zaman içerisinde bu isim ‘Urla’ olarak değişerek günümüze kadar geliyor.
Urla coğrafi konum olarak İzmir’e 35 km, Çeşme’ye 55 km uzaklıkta. Eskiden yaz aylarında tatilcilerin tercih ettiği bir lokasyon olan Urla, günümüzde on iki ay boyunca yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Urla’nın İzmir Adnan Menderes Havalimanına uzaklığı 57 km. Urla’da iklim yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçiyor, deniz sezonu ise Nisan ayı itibariyle başlıyor.
Urla Gezi Rehberi
Son beş yıldır Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yerinden birçok turistin kalbini çalan Urla, özellikle pandemi sürecinde hemen herkesi tatil planları arasında ilk sırada yerini aldı. İşte Urla’da mutlaka görmeniz gereken yerler:
Karantina Adası
Karantina Adası Karantina Adası Urla sahiline yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıkla mücadelede kullanılan ada, adını Fransızların 1865’te yaptığı karantina tesislerinden almıştır.
Antik Klazomenai kenti kalıntılarının da bulunduğu 323 dönümlük ada, ilk kez Büyük İskender devrinde karaya bağlandı. Antik çağ bağlantıları zamanla yıkılırken 1955 yılında dolgu alanlar yapıldı. Sit kapsamındaki ada, fiilen Sağlık Bakanlığı kullanımındadır. Adanın müzeye dönüştürülmesi planlanmaktadır.
Bağ Yolu
Urla Bağ Yolu gezebileceğiniz, şarap tadımı yapıp satın alabileceğiniz bir kaç şarap imalathanesinden oluşan bir yol.
“Urla’nın geçmişi geleceği olacak!” sloganı ile yola çıkan Urla Bağ Rotası’nda altı tane butik şarap evi bulunuyor. Bunlar URLA, MMG, Mozaik, Urlice, USCA ve Limantepe.
bağlardan içeriye girdiğinizde kendinizi Toskana’da hissedebilirsiniz. Bağ yolunda sıra sıra dikilmiş Toskana selvileri bile var.
Köyler
Urla’ya bağlı birçok köy de günümüzde popüler ziyaret merkezleri oldu. Eğer Urla’ya gelirseniz bu köyleri görmeden sakın bu özel bölgeden ayrılmayın. Dingin köy yaşamıyla Barbaros Köyü, eski bir Rum köyü olan Balıklıova, şirin bir balıkçı kasabası olan Özbek Köyü, ilk köy tiyatrosuna sahip oluşu ile ünlü Bademler Köyü ve Bizans hamamlarına ev sahipliği yapmış Gülbahçe.
Plajlar
Urla kıyılarında denize girip arkadaşlarınızla sayısız güzel anıya imza atacağınız birçok şahane plaj da mevcut. Bunlar; Demircili, Altınköy, Çeşmealtı Mavi Plaj ve Aydilek Koyu. Ayrıca Çeşmealtı Sahili, Kalabak Sahili, Deniz Yıldızı Plajı, Bodrum Koyu ve Kum Denizi Plajı’da bu ilçenin tertemiz diğer plajları.
Klazomenai
Urla iskeleye yakın bir başka görülecek mekan Klazomenai. Burası Arkaik Dönem zeytinyağı imalathanesi. Yapı aslına uygun ayağa kaldırılmaya çalışılmış. İç kısmına o dönemdeki duvar resimlerinden faydalanarak aynı zeytinyağı presleri imal edilmiş. Yağ imalathanesi çalışır durumda, bazı özel günlerde pres usulü ile buradan sembolik miktarda zeytinyağı alınıyormuş. Okulda çok karşımıza çıkan birleşik kapların nasıl çalıştığını burada çok güzel bir şekilde görebilirsiniz. Orijinal kaplar hala duruyor ve zeytinyağ bu kaplarda damıtılarak elde ediliyor. Klazomenai Zeytinyağı İşliği olarak geçen yapının bakım sponsoru Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti. Şimdilik içerisini görevli eşliğinde, ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz, henüz müze vasfı kazanmamış.
Necati Cumalı Evi
Urla, Nobel ödüllü ünlü Yunanlı şair Yorgo Seferis ve edebiyatımızın ölümsüz yazarlarından Necati Cumalı’nın yaşamını sürdürdüğü bir yer. Necati Cumalı adına açılan bir müze ve anı evi de Urla merkezde yer alıyor. Mutlaka ziyaret edin.
Bir öneri daha 😉 Necati Cumalı’nın en önemli eseri olarak belirtilen ‘Susuz Yaz’ hem Urla’da yazılmış hem de Urla’da filme alınmış. Türk Sinemasının bu zamansız klasiğini izlerseniz eski Urla’ya dair eşsiz görüntüler yakalayacaksınız.
Vehbi Koç Vakfı, TINA Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı ve Urla Belediyesi’nin işbirliğiyle, Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi de Urla’da bulunuyor. Burası yakında ziyarete açılacak bir müzeye dönüşmek üzere.
Zafer Caddesi (Sanat Sokağı)
Urla’nın kalbi, Sanat Sokağı olarak geçen Zafer Caddesi. Yan yana dizilen tasarım butikleri, konsept mekanlar, sahaf, seramik ve antika tezgahları sizi mest edecek.
Malgaca Pazarı
Sanat Sokağı sonrası diğer istikamet ‘Malgaca Pazarı’. Urla merkezde yer alan bu pazar meydanı hediyelik el işi ürünler arayanların durağı olmalı. İsminin pazar alışverişi sırasında söylenen ‘Mal kaça?’ cümlesinden geldiği rivayet ediliyor. Bu meydanda mutlaka koruk suyu ve limonata içmelisiniz. Türk kahvesi de inanılmaz leziz.
Güvendik Tepesi
Urla – Çeşmealtı Güvendik Tepesi’nde gün batımını izlemeniz şart. Böyle bir güzellik olamaz.