Büyüleyici Şehir : Marakeş
İhtişamlı sarayları, şiir gibi bahçeleri, oya gibi işlenmiş camileri, masalsı ‘riad’ları, egzotik meydan ve çarşıları ile çok renkli ve canlı bir şehir Marakeş.
Surlar ile çevrili eski şehrin daracık labirent gibi sokaklarında oryantal dokuyu, saray ve camilerinde Berberi krallığının izlerini, çarşılarda heyecan verici enerjiyi, yeni serpilen semtlerinde modern doğu-batı sentezini hissedeceğiniz Marakeş’in 10 büyüleyici deneyimini sizler için derledik:
Jemaa el-Fnaa Meydanı: Marakeş’in kalbi bu meydanda atıyor. Haşlanmış salyangoz tezgahları, koyun tandır stantları, seyyar yemek restoranları, taze meyve suyu satıcıları gibi lokal lezzet durakları ve de yılan oynatıcıları, dövme sanatçıları, falcılar, şarkıcılar, hikaye anlatıcıları, sokak performansçıları ile akşam üzerleri ve geceleri lokal ve turistlerden oluşan kalabalık ziyaretçileri ağırlayan meydan, dört bir köşeden yayılan sesleri, tezgahlardan yükselen duman ve kokuları ile sihirli bir sirki andırıyor.
Majorelle Bahçeleri: Fransız ressam Jacques Majorelle’in 40 yıl boyunca yaratıcılığı ve tutkusunu yansıttığı bu büyülü botanik bahçesi, 300 farklı çeşit ağaç, çiçek, bitki ve kaktüsleri, minik nehir ve göletleri, daracık patikaları ile, şehrin kalabalık ve karmaşasından kaçmak ve sükunetli bir dinginlik yakalamak için biçilmiş kaftan. Ressamın bahçesinde ve resimlerinde çok sık kullandığı çivit mavisi rengi daha sonra”Majorelle Mavisi” olarak literatüre bile geçmiş. Moda tasarımcısı ve ressam Yves Saint Laurent ve Pierre Bergé bahçelere görür görmez aşık olup, Jacques Majorelle’in ölümünün ardından 1980 yılında satın aldıktan sonra içinde yer alan Villa Oasis’te bir süre yaşamışlar. Bahçelerin içinde sanatçıların çalıştıkları atölye bugün halka açık bir müzeye dönüştürülmüş ve topladıkları Berberi kültürüne ait sanat eserleri ve eşyaları sergiliyor. Bahçelerin içinde portakal ağaçları ile bezenmiş Cafe Bousafsaf’ta huzur içinde kahve veya limonata molası verebilirsiniz.
Tarihi Rotalar
Kutubiye (Koutoubia) Camii: Marakeş şehrinin en büyük camisi olan Kutubiye, dini öneminin yanı sıra, mimarisinin yansıttığı kültürel sentez ile çok etkileyici bir durak. El işlemesi, oyma ve bezeme ustalığı sergileyen 13. yüzyıldan kalma minaresi, ana binayı şekillendiren orijinal kemerleri ve mükemmel oranları ile hayranlık uyandırıcı bir mimari örneği. Kutubiye Camisini çevreleyen park portakal ağaçlarının mis gibi kokusu ile içinize huzur yayan başka bir yeşil alan.
Saadian Mezarları: Kasbah Camii’nin hemen arkasında yer alan bu hanedanlık mezarlığı 1917 yılına kadar toprak altında gizli kalmış ve havadan çekilen bir fotoğraf ile tesadüfen keşfedilmiş. 16. yüzyılda krallığın başında yer alan Saadian Hanedanı mensupları için hiçbir masraftan kaçılmadan inşa edilmiş 66 mezarlık, saf altın ile işlenmiş İtalya’dan gelen mermerler, parlak renklerde göz alıcı mozaik ve çiniler, ince oymalar ve Arap kaligrafisi işlemeleri ile görkemli bir görsel şölen. Fas hükümdarı Ahmet el Mansur Eddahbi’nin kabri aralarında en göz alıcısı.
Bahia Sarayı: 19. yüzyılda inşa edilen ve bölgenin en ihtişamlı sarayı olan Bahia, ismini de ‘görkem’ kelimesinden alıyor. Gerçekten ince ince ilmek ilmek işlenmiş binaları, tavandan duvara kadar el işçiliği ustalığı sergileyen oymaları, havuzlar ve nehirler ile bezenmiş bahçeleri gezerken, gerçekten dönemin zenginliği ve ihtişamının yaşatan bir zaman tüneline girmiş gibi hissediyorsunuz.
Ali Bin Yusuf Medresesi: Saadian Hanedanı döneminde 16. yYüzyılda inşa edilmiş medrese, zamanında bin öğrenciye ulaşan bir eğitim kurumu imiş. Dev avlusundaki havuzu ve duvarlarına işlenmiş mozaikleri ile hayranlık uyandırıcı ve huşu veren bir atmosfer sunuyor medrese.
Marakeş Müzeleri: Marakeş nefis müzelere ev sahipliği yapıyor: Tarihi seramik, çömlek, nakış işlemeleri, kaligrafi ve kaftan koleksiyonları ile çağdaş sanatı bir arada sunan Musée de Marrakech, Fas mimarisinin ve tasarımlarının inceliklerini sunan Dar si Said, Marakeş ve Timbuktu arasında uzanan tarihi kervan yolunun antik eserlerini sunan Tiskiwin Müzesi, Arap ve Berberi kültürüne ait eserleri sergileyen Musee du Patrimoine, şehrin tarihini bir foto roman gibi sunan Maison de la Photgraphie, geleneksel kilim ve halıları sergileyen Musee Boucharouite ziyaret edilebilecek en güzel müzeler.
Marakeş Pazarları ve Alışveriş Durakları
- Marakeş’te iken bir Pazar yani Souk deneyimi yaşamanızı mutlaka tavsiye ediyoruz. Daracık sokaklar ve geçitler ile iç içe geçmiş pazarlarda el yapımı renkli babuş terlikleri, halı ve kilimler, lambalar, seramikler, çiniler, mozaikler, cam işleri, kaftanlar, geleneksel ‘djellaba’ kıyafetleri, berberi sepetleri, deri çanta ve kemerler, baharatlar (özellikle Ras el hanout Baharat karışımı), argan yağları ve artizan mum ve sabunlar, Marakeş’te iken alabileceğiniz otantik hediyelikler.
- Eğer kalabalıklara karışmaktan hoşlanmıyorsanız alışveriş için size başka birkaç önerimiz var: Şehrin modern ve kalburüstü bölgesi Gueliz’de Faslı tasarımcıların ve dünyaca ünlü markaların lüks mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.
- Quartier bölgesinde yer alan Sidi Ghanem ise el işi seramik için Akkal, aromatik doğal oda kokuları için Keros, el örgüleri, el işi yastık kılıfları, terlikler, duvar süsleri, perdeler için Nihal, ev dekorasyon objeleri için Magasin Generale, el yapımı mumlar için Amira’s, havlular, masa ve yatak örtüleri için Maison Fenyadi, tasarım kıyafetler için Salima Abdel Wahab ve Topolina, çocuklar için Zid Zid Kids, argan yağı gibi kozmetikler için Natus gibi butik ve dükkanlarında orijinal alışveriş keşifleri sunuyor.
- Şehrin ilk konsept mağazası olan 33 Rue Majorelle, Les Maures, Salma Abdel-Wahab, Atelier Nihal ve Ewwel gibi dünyaca ünlü Fas’lı tasarımcıların kıyafet, seramik, ev tasarımı ve kitaplarını sunan başka bir cevher. Mustapha Blaoui ise rengârenk kilimleri, sepetleri, deri sehpaları, antikaları, ‘Tamegroute’ çömlekleri ile adeta bir harikalar diyarı. Le Jardin restoranın içinde butiği olan Norya ayroN ise ‘gandoura’ urbaları, kaftanları ile geleneksel ile çağdaşı sentezleyen gözde bir adres. Max & Jan, Chabi Chic, El Fenn, MaisonLAB şehrin diğer hip alışveriş durakları.
Marakeş’te Riad Deneyimi
Medina’nın (yani eski şehrin) daracık sokaklarına gizlenmiş cevherleri olan Riad’lar, malikâne evlerden dönüştürülmüş konaklama adresleri. Kalabalık şehrin telaşlı ritmi ve hararetinden sıyrılıp, bahçe ve avlularında huzur ve sakinlik bulmak için adeta birer cennet köşesi olan bu Riad’lardan en beğendiklerimiz:
- Terasından enfes Marakeş şehir ve Atlas Dağları manzaraları sunan, ince bir işçilik ve zevk ile dekore edilmiş, Pazar yerine yürüme mesafesindeki Dar Hanane,
- Medina’nın içinde yer alan, dekorasyonunda ve atmosferinde Fransız & Fas sentezi sunan, 8 odalı Riad Les Yeux Bleus
- Medina’da Bab El Khemis’in yakınında yer alan İspanyol ve Fas sentezi sunan Riad Aguavia
- Geleneksel Fas dekorasyonuna sahip, şehrin en büyük Riad oteli olan 26 odalı La Maison Arabe
- 600 yıllık tarihi bir Riad’dan modern bir renovasyon ile 6 odalı butik bir riad’a dönüştürlen şık Maison MK
- Fas ve Kuzey Afrika esintileri taşıyan lüks Riad Noir D’Ivoire
- Tarihi bir riad’dan dönüştürülerek Fas tasarımları ile vintage Avrupa tasarımlarını buluşturan 21 odalı lüks Ryad El Fenn
- Medina, Koutubia Camii ve Dar el Bacha Sarayı’nın enfes manzaralarına nazır terası ile 6 odalı butik Riad Snan13
- Jemma El Fna meydanına birkaç adım uzaklıktaki kişiye veya ailelere özel 4 yataklı Riad Boussa
- Djemaa El Fna meydanına 5 dakika yürüme mesafesinde, 7 odalı uygun fiyatlı Riad l’Orangeraie
Marakeş Lezzet Deneyimleri
Marakeş’te baharatlar ile harmanlanmış yüzlerce yıllık mutfak geleneğini sunan otantik restoranlardan, geleneksel tariflere modern yorumlar getiren gurme restoranlara birçok farklı lezzet durağı bulabilirsiniz. En beğendiklerimiz
- Fas & Fransız füzyon lezzetler sunan Le Jardin, Gastro MK, Terrasse des Épices ve Le Grand Café de la Poste,
- Yeni nesil Fas mutfağı lezzetleri ile ön plana çıkan Le Tobsil ve Dar Moha,
- Geleneksel Fas ev yemekleri sunan Al Fassia Gueliz ve Al Fassia Aguedal,
- Yemeğe biraz performans, eğlence ve dans katmak isteyenler için Comptoir Darna, Dar Yacout ve Bo-Zin.