Döngel Mağarası : Maraş’ın Eşsiz Rotası
Kahramanmaraş-Kayseri yolunun 40. km’sinde yer alan arkeoloji ve doğal sit alanı olarak tescil edilen Döngel Mağaraları, tarihten günümüze izler taşımaktadır. Hem doğal mesire alanı hem de tarih öncesi çağlara ait açık müze konumunda olan Döngel Mağaraları’nda ayrıca kaya tırmanışı da yapılmaktadır. Kahramanmaraş’ta kaya tırmanışı yapıldığını çoğu kişi bilmiyor, bu özelliği ile de özellikle gençlerin ilgisini çekmektedir.
Yeşilgöz Obruğu’ndan çıkan su 6 km boyunca Tekir’in geniş düzlüğünde menderesler oluşturup akar. Düzlüğün sonunda Döngel Mağaraları içerisine süzülen çay, dev galerilerdeki şelalelerden akarak yaklaşık 100 metre aşağıya düşer. Düştüğü yerde bulunan her iki tarafı yüksek kayalıklarla çevrili 20 metre genişliğindeki vadi Maraş’ın en sık ziyaret edilen mesire alanlarından bir tanesidir.
Etrafı sarp kayalık ve çalılıklarla ve yer yer çam ağaçları ile kaplıdır. Çağlayanlar halinde akan suyunda alabalık avlanır. Çevrede bulunan köylerin elektrik ihtiyacını karşılayan “Tekir-Döngel Hidroelektrik Santrali (HES)” burada kurulmuştur.
Maraş’ın En Sıradışı Yüzme Havuzu
Heyecan arayanlar yaz aylarında yukarıdaki mağaranın içine inebilir, derinlerdeki küçük gölcüklerde buz gibi suyun içerisinde sıra dışı bir yüzme deneyimi yaşayabilir.
Yağışların arttığı, tarımsal sulamanın az olduğu Ocak-Mayıs arasında çayın büyük bölümü mağara içine akıyor. Bu nedenle ocak ayından mayıs ortasına kadar kesinlikle mağaranın ağzından içeriye adım atılmamalıdır!
Döngel Mağaraları çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Mesire alanındaki vadiyi takip ederek de mağara içindeki galerilere ve diğer küçük göllere ulaşmanız mümkün. Yöre halkı bu göllere isimler bile vermiş. Köpüklüce, Keşiş’in Gölü ve Nur Gölü bunlardan birkaçı. Vadiyi takip ederken ulaşabileceğiniz bu göllerin bazılarına profesyonel tırmanış ekipmanlarınız olmadan girmenizin çok zor olduğunu belirtiyor yöre sakinleri.
Direkli Mağarası
Döngel köyünün iki km doğusunda Yukarı Döngel isimli mezrasında Direkli Mağarası bulunur. Şehrimizin en eski insan yerleşim izlerine rastlanan bu mağarada yıllardır kazı çalışmaları devam eder. Ana tanrıça heykeli, kesici aletler gibi pek çok paleolitik dönem eserinin bulunduğu mağara ziyarete açık değil ama yaz aylarında kazı evine uğrayarak kazı ekibinden bilgi alabilir taş devrinin öykülerini dinleyebilirsiniz.
Döngel Kampı ve İzcilik Alanı
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kamp ve izcilik alanı olan bölgeye ücretsiz girip çadırınızı kurabilirsiniz. Özellikle üniversite kulüpleri ile tırmanmayı seven gençler sıkça ziyaret ediyor bu rotayı.. Gaziantep ve Adana bölgesinden başta motosiklet ve dağcılık kulüplerinin sıklıkla uğradığı bu kamp alanında ücretsiz otopark, tuvalet ve içme suyu vardır.
Yürüyüş Rotaları
Kamp alanındaki yaya köprüsünden karşıya geçtiğinizde HES’in dev borularını göreceksiniz. Boruların yanında yükselen 500-600 basamaklı merdivenler, sizi ilk başta yukarıda su toplanan gölete, tepeyi aştıktan sonra ise bölgenin en güzel köylerinden olan Kısık’a ulaştırır. Kısık’tan itibaren 4 mevsimi de ayrı güzel olan çayın kenarındaki asfalt köy yolunu takip ederek Yeşilgöz‘e ulaşabilirsiniz. Bu yol bisiklet sürmek için de çok idealdir.
Önemli: Mağaralara girerken çok dikkatli olunmalı. Kaymayan ayakkabılar kullanılmalı, yalnız inilmemeli.