Bakü Gezi Rehberi
Azerbaycan’ın başkenti Bakü, gezginlerin son yıllarda en fazla talep gösterdiği şehirlerden biri. “Kafkaslar’ın Paris’i” olarak adlandırılan kentin geçmişi, milattan önceki dönemlere kadar uzanıyor. İki milyonu aşkın nüfusuyla bölgenin ticaret ve kültür merkezi olan Bakü, görülmeye değer tarihi ve modern yapıların yanı sıra gece hayatı ile de öne çıkıyor.
Şehir, üç farklı bölüme ayrılıyor: İçeri Şehir olarak da bilinen antik yapıların yoğun olarak yer aldığı kısım, Sovyet yapılarının ağırlıkta olduğu kısım ve yeni binaların bulunduğu şehrin modern kısmı. Sadece pasaportunuzu yanınıza alarak vizesiz ziyaret edebileceğiniz Bakü’de Kafkas kültürünü yakından tanıyabilir, farklı bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.
Hazar Denizi’nin batı kıyısında, Abşeron Yarımadası’nda yer alan Bakü, ülkenin en önemli liman şehirlerinden biri. Azerbaycan’ın doğusunda konumlanan şehir, aynı zamanda Kafkasya’nın en büyük kenti.
Bakü’ye Ne Zaman Gidilir?
Ilıman karasal iklim özelliklerine sahip olan Bakü’de kış ayları soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor. Kış döneminde hava sıcaklığı 2-7 °C civarında seyrederken yağışlar yağmur ve kar şeklinde kendisini gösteriyor. Bakü’de dört mevsim boyunca rüzgar kendisini hissettiriyor. Özellikle kışın yağışlı ve soğuk havaya rüzgar da eklenince sıcaklık daha düşük hissedilebiliyor.
Şehri ziyaret etmek için en uygun zaman aralığı ise bahar ve yaz ayları. Mart ayında düzenlenen Nevruz festivali ile şehir birbirinden renkli ve eğlenceli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Temmuz ve ağustos aylarında sahil turizmi ile göz dolduran Bakü’de sıcaklık 35 °C’yi geçiyor. Eylül, ekim ayları da şehri keşfetmek için en ideal dönemlerden biri. 18-20 °C sıcaklıkta şehrin her noktasını bunalmadan gezebilirsiniz. Bakü gezi planı için en az dört gününüzü bu güzel şehre ayırmanız yeterli.
Bakü’deki Festivaller
Kafkasya’nın güzel şehri Bakü’ye gelmeden önce şehirde düzenlenen etkinlik listesine göz atmanız, daha keyifli bir gezi deneyimi edinmenize yardımcı olabilir. İşte, Bakü’de düzenlenen festivaller…
- Bakü Çay & Kahve Festivali (Ocak)
- Nevruz Bayramı (Mart)
- Bakü Uluslararası Turizm Film Festivali (Mayıs)
- Gül Bayramı (Mayıs)
- Uzeyir Hajibeyov Uluslararası Müzik Festivali (Eylül)
- Bakü Caz Festivali (Ekim)
- Uluslararası Mstislav Rostropovich Festivali (Aralık)
Bakü’de Gezilecek Yerler
Osmanlı, Arap ve Rus mimarisinden izler taşıyan Bakü, zengin kültürel mirasını çağdaş sanat unsurlarıyla birleştirmiş bir şehir. Kentin merkezinde bulunan pek çok tarihi yapıyı yürüyerek kolaylıkla gezmeniz mümkün. İşte, Bakü’nün görülmeye değer noktaları…
İçeri Şehir
İçeri Şehir bölgesi, içerisinde barındırdığı pek çok tarihi eser ile kent merkezinde görülmesi gereken ilk yerlerden. 50’nin üzerinde farklı tarihi yapı ile karşılaşacağınız bu alan, 2000 yılında UNESCO Dünya Tarihi Mirasları Listesi’ne girmiş bir nevi açık hava müzesi gibi. Arnavut kaldırımlı sokaklarda kendinizi kısa bir tarihi yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Daracık sokaklarda gezebilir, müzeleri ziyaret edebilir ve yerel restoran/kafelerde damak tadınıza göre birçok şeyi bulabilirsiniz. İçeri Şeher’deki en önemli tarihi yapılar ise; 12’nci yüzyıldan bu yana ayakta olan Gız Galası ve Şirvanşahlar Sarayı.
Şirvanşahlar Sarayı
İçeri Şeher’de bulunan, 15’inci yüzyıldan günümüze dek ayakta kalan, Şirvanşah Devleti’ne ait saray. Mimari açıdan oldukça görkemlidir. 1964 yılından bu yana müze olarak hizmet veren sarayda, cami, türbe ve hamam mevcut. Sarayda ayrıca Osmanlılar tarafından yapılan yerleri de görebilirsiniz.
Kız Kulesi
12. yüzyılda inşa edilen Kız Kulesi, 27 metre uzunluğu ile ihtişamlı bir görünüme sahip. 19. yüzyıla dek deniz feneri olarak kullanılan kulenin en üst bölümünde muhteşem liman manzarasını görebilir, harika kareler yakalayabilirsiniz.
Ateşgah
Surakhani Kasabası’nda yer alan Ateşgah adlı mabed, şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunuyor. Eski zamanlarda Zerdüştlerin ibadet yeri olarak kullanılan yapı, bugün müze olarak hizmet veriyor. Zerdüştler’e ait, dünyada bulunan 3 Mecusi tapınağından birisi olan yapının tarihi yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanıyor. Manevi değeri ile adından söz ettiren tapınak, yılın çeşitli aylarında önemli törenlere de ev sahipliği yapıyor.
Bakü Bulvarı
Petrol tacirlerinin konakladığı yer olarak bilinen Bakü Bulvarı, 1909 yılında halka açılmış ve koruma altına alınmış. Denizin doldurulması ile oluşturulan geniş alanda çeşitli eğlence merkezleri, müzeler ve anıtlar yer alıyor. Özellikle hafta sonları bulvarda hareketlilik oldukça yoğun.
Kobustan Milli Parkı
Bakü şehir merkezinin 64 km dışında bulunan Kobustan Milli Parkı, tarihi 40 bin yıl öncesine uzanan oymaları, geçitleri ve mağaza yerleşkeleri ile doğa gezginlerinin ve kaşiflerin favori adreslerinden. Sakin doğada keşif turuna çıkmak ve şehrin coğrafi özelliklerini yakından gözlemlemek isteyenler için ideal bir yer.
Nizami Caddesi
Azeri şair Nizami Ganjavi’nin adını alan Nizami Caddesi, şehrin en lüks ve renkli noktalarından biri. 3.5 km uzunluğundaki bu caddede dünyaca ünlü lüks butik ve mağazaları keşfetmek ve tarihi eser niteliğindeki binaları yakından incelemek mümkün. Akşam saatlerinde ışıklandırılan cadde, göz alıcı ambiyansı ile fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri.
Alev Kuleleri (Flame Towers)
Sadece Bakü’nün değil, Azerbaycan temalı tüm nesneleri süsleyen bu kuleler ülkenin adeta simge yapısı konumunda. En önemli zenginliklerinden biri olan petrol ve doğalgaz alevlerinden ilham alınarak yapımına başlanan bu gökdelenler, 2012 yılında tamamlanmış olup, otel, ofis ve rezidans olarak hizmet vermektedir. Yüksekliği 190 metre olan bu kuleleri neredeyse şehrin her tarafından görmek mümkün. Özellikle 10 bin adet led ile yapılan ışık şovu görülmeye değer.
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
İnsana gerçek üstü bir dünyada olma hissi yaratan, mimari şaheser! Mimarisi, Azerbaycan mitolojisinde yer alan Hazar Denizi’nin yükselişini yansıtan merkez içerisinde, konser salonu, konferans salonu, kütüphane, müze, sanat galerileri bulunmakta. Geçmişten günümüze Azerbaycan kültürüne ait sayısız eseri bir arada görebileceğiniz bu merkez için, zaman planlamanızı iyi yapmaya dikkat etmelisiniz!
Bibiheybet Camii
İslam dinine ait, “en güzel cami örnekleri” arasında sayılan bu cami, Şirvanşahlar döneminde yapılmış, 1936’da Bolşevikler tarafından yıkılarak, 1997’de şu anki haline getirilmiştir. Dışardan bakıldığında sıradan bir cami gibi gelse de içerisindeki süslemeler farklılığını gözler önüne seriyor.
Gobustan Milli Parkı
Bakü’ye sadece bir saatlik mesafede bulunan, içerisinde tarih öncesi çağlardan günümüze değin çok sayıda medeniyet eserlerinin sergilendiği bir açık hava müzesidir. Binlerce yıl öncesinde var olan yaşamın izlerini, bölgede bulanan oyma ve çizimlerde açıkça görebilirsiniz. Bölge hakkında detaylı bir bilgi edinmek için rehberli turlar en mantıklı seçim. Dünya mirası sayılan Gobustan Milli Parkı için, Bakü’den kalkan günü birlik turlar bulabilirsiniz.
Mud Volcanos (Çamur Volkanları)
Azerbaycan gezinizde belki de aklınızdan çıkmayacak en güzel anlardan birine hazır mısınız? Gobustan Milli Parkı için aldığınız günü birlik tur içerisine dahil olan bir şey daha var. O da Gobustan’a yarım saat mesafede bulunan bir doğa harikası olaya şahit olmak. Ama buraya ulaşım da başlı başına bir heyecan! Belirlenen bir noktada tur otobüsünüzden inip, 2-3’lü bindiğiniz eski Sovyet arabalarının, bozuk yollardan tangır tungur ilerleyerek sizi ulaştırdığı çamur volkanları. Doğal birer anıt statüsünde olan bu volkanlar adeta minyatür birer yanardağ. Tepelerinde oluşan havuzlarda çamur kaynamakta. Dünyada bulunan bu çamur volkanlarının üçte biri Azerbaycan’da bulunuyormuş. Kozmetik sektöründe kullanılan bu çamur ile kısa süreli oyunlar oynayabilirsiniz.
Yanardağ
Azerbaycan’ın neden “Ateşler Ülkesi” adını aldığını merak ediyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz. Yeraltından sızan doğalgazın yüz yıllardır yanması ile oluşmuş bir doğa harikası. Alevlerin asla sönmediği, adeta sürekli yanan ocak görünümünde bir yer. Müze olarak hizmete açılan Yanardağ’a Bakü’den yarım saatte ulaşabilirsiniz.
Mini Venice (Mini Venedik)
Bakü’de kendinizi Venedik’teymiş gibi hissetmek isterseniz Mini Venedik tam size göre. Kanallardan oluşturulmuş ve bu kanallarda gondol ile gezebileceğiniz minyatür bir park burası. Şehrin en şirin yapılarından birisi olan bu gondol gezinizde dinlenebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Son olarak size önereceğimiz yer Bakü ATATÜRK Parkı;
Bakü’de görmeden dönülmemesi gereken bir park! Bakü’nün merkezinde bulunan bu park için fazla söze gerek yok. Ülkemizden bu kadar uzakta böyle bir yer olmasını bilmek bile gurur verici. Bu gururu yerinde yaşayabilirsiniz.
Bakü’de Nerede Kalınır?
Kafkas bölgesinin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Bakü, konaklama açısından sunduğu geniş alternatifleri ile gezginlerin tercihi. Tarihi yapılarının çokluğu ile dikkat çeken kentin gece hayatı da bir o kadar zengin. Old City bölgesi, şehrin kalbinin attığı nokta. Nostaljik bir atmosfer için bu bölgedeki konaklama seçeneklerini inceleyebilir, tarihi yerlere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bayrak Meydanı sakin ve uygun fiyatlı konaklama alternatifleri ile öne çıkıyor. Şehir merkezine biraz uzakta kalan bölgede çok sayıda restoran ve mağaza bulunuyor. Nizami Caddesi ise alışveriş meraklılarının ve lüks konaklama tercih edenlerin adresi. Şehrin en modern yapılarının bulunduğu bu alanda gurme lezzetleri ve havalı butikleri keşfedebilirsiniz.
Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Bakü’ye 30 gün süre ile vizesiz seyahat gerçekleştirebiliyor.
- Şehrin genelinde yıl boyunca esen rüzgar bazen şiddetini artırabiliyor. Bu nedenle Bakü’ye gideceğiniz dönemde, hava durumuna göz atarak yanınıza sizi rüzgardan koruyabilecek giysiler almayı unutmayın.
- Azerbaycan Türkçesi dilimizle benzer özellikler taşıdığı için iletişim konusunda şehirde sıkıntı yaşamazsınız.
- Türkiye’ye olan sevgilerini her fırsatta dile getiren Azerilerin, misafirperverlikleri ile size konforlu bir tatil deneyimi yaşatacaklarından şüpheniz olmasın.