İlk Defa Uçak Yolculuğu Yapacaklar İçin Öneriler
İlk defa deneyimlenecek şeylerin heyecanı başkadır, uçmanın heyecanı ise bambaşka… Pamuk gibi bulutlar üzerinde gerçekleştireceğiniz yolculuk sizin için bir ilk ise öncelikle panik yapmayın. Her şey çok güzel olacak!
Uçak seyahatinizi kolaylaştıracak öneriler:
Uçağa Binmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Uçağa binmeden önce adım adım takip edilmesi gereken bazı adımlar var. İlk uçak yolculuğunuzu daha rahat kılmak için bunlardan bahsedeceğiz. İlk önerimizle başlıyoruz.
1. Uçak Bileti Satın Alırken:
Uçak bileti satın alırken girdiğiniz bilgilerden emin olmanız çok önemli. Kimlik numarası, iletişim bilgileri ve seyahat detaylarını satın alma işlemi sırasında acele etmeden girmenizi, sonrasında da kontrol etmenizi öneririz. Aynı zamanda uçuşun için ekstra bagaj hakkı, koltuk seçimi, yemek ve eğlence gibi ek hizmetleri bu adımda daha avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz. Sonrasında mail ve/veya telefonunuza gelen PNR (Passenger Name Record) kodunu, yani rezervasyon numaranızı mutlaka saklayın; diğer adımlarda size lazım olacak.
2. Bavul Hazırlarken:
Bilet aldınız, yolculuğa çıkacaksınız. Yanınıza alacağınız eşyalar için bir valiz hazırlamak istiyorsunuz. Ancak bavulunuzu hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Öncelikle kabin/el bagajı ve kayıtlı bagaj ayrımını yapmanız gerekecek.
Yanıcı, patlayıcı şeyler taşınması yasak! Deodorant gibi sıkıştırılmış gazları da yanınıza kabin bagajınıza alamayacaksınız.
Kabin bagajında sıvı eşyalarını da ancak seyahat boy olarak değerlendirilen 100 ml’lik kaplara koyarak çantanıza yerleştirebilirsiniz. Şampuan ve diş macunu ile lens solüsyonu gibi ihtiyacın olacak eşyaları bu şekilde yanınızda taşıyabilirsiniz. Bilgisayar gibi elektronik eşyaların için kabin bagajını tercih etmelisiniz. Elinizin altında olmasını istediğiniz kitap, şal gibi şeyleri de kabin bagajına koymanızı öneririz.
3. Yolculuk Günü Giyim:
Keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız rahat giyinmeniz şart. Mümkünse daha önce giydiğiniz ve rahat ettiğiniz kıyafet ve ayakkabıyı tercih etmenizi öneririz. Ayrıca havalimanı girişinde yer alan güvenlikte ve x-ray cihazında fazla vakit kaybetmemeniz için de giydiğiniz şeyler oldukça önemli. Üzerinizdeki metal eşya ve kemer ile biraz vakit kaybedebilirsiniz.
4. Check-in İçin Uygun Zaman:
Online check-in işlemi ile kuyrukları atlayabilir ve doğrudan güvenliğe veya bagaj teslimine gidebilirsiniz. Bu da büyük bir zaman tasarrufu sağlar. Online check-in, hava limanı şirketine göre uçuştan 24 saat önce başlar ve 60 dakika önce kapanır. Bu online işlemden sonra mobil giriş kartını ve kimliğini göstererek uçağa binebilirsiniz.
5. Havalimanına Ne Kadar Önce Gelmeliyim?
Havalimanları zaman zaman çok yoğun olabilir. O yüzden ilk uçuşta panik olmamak için erken gitmenizi öneririz. Uçuş yurt içi ise uçağın kalkış saatinden 2 saat, yurt dışı ise 4 saat öncesinde havalimanında olmanızda fayda var.
Online check-in yapamadıysanız havalimanında check-in yapmanız gerekmekte… Eğer varsa bagajınızı da teslim etmeniz gerekecektir. Bunun için ekranlara, yönlendirmelere dikkat edip, eğer ihtiyacınız olursa havalimanı görevlilerinden yardım istemeniz işinizi kolaylaştıracaktır..
Uçuş İşlemleri Tamamlandıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Havalimanında check-in işlemini tamamladınız, bavulunuzu da kontuara verdiniz. Biniş kartınızdan ve havaalanındaki ekranlardan uçağının kapı numarasını öğrenip uçağa bineceğiniz kapının yakınındaki bekleme salonunda oturabilirsiniz. Kimlik ve biniş kartınızı kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koymayı unutmayın..
Oldukça erken geldiyseniz ve çok vaktiniz varsa alışveriş için etrafta gezebilirsiniz. Yalnız bilgi ekranlarında uçuşunuzu kontrol etmeyi unutmayın, nadiren de olsa bazen uçuşların kapıları değişebilir.
Uçuşlarda Alınan Covid-19 Önlemleri
Pandemiyle birlikte uçak yolculuğu prosedürleri de değişti. Maske artık hayatımızın bir parçası; havalimanı ve uçuş sırasında da maske takmak şart! Ayrıca son düzenlemelerle birlikte uçuşunuzdan 14 gün önce 2 doz aşı da olmanız gerekmekte… Aşı olmadıysanız 48 saat içinde yapılmış negatif test sonucuyla yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
E-nabız veya HES uygulamasını, işlemlerinizi kolayca halledebilmek için cep telefonunuzda bulundurmanızı öneririz. Daha fazla detayı Aşı/PCR Test Zorunluluğu yazısından okuyabilirsiniz.
Uçuş Sırasında Yapılması Gerekenler
Gerekli tüm aşamalardan geçip uçağa binip, koltuğunuzu buldunuz, eşyalarınızı üst dolaba yerleştirdiniz. Artık yolculuk zamanı! Uçağınız hareket etmeden önce telefonunuzu uçak moduna almanız ya da kapatmanız gerekecek.
Yapmanız gereken her şey zaten anons edilecek ve görevli personel bir sorununuz olursa çözmek için sana her daim yardımcı olacaktır.
Yüksek irtifa ve düşük kabin basıncı kulak basıncına, baş ağrısına ve baş dönmesine neden olabilir. Bununla mücadele etmenin en iyi yolu az az bol su içmek ve susuz kalmamak.
Uçuş Sonrası Yapılması Gerekenler
Uçak inip ilgili anons yapıldığında uçaktan ayrılabilirsiniz. Daha sonra havalimanı içindeki ekranlardan bavulunuzu nereden teslim alacağınızı öğrenebilirsiniz. Bavulunuzu da aldıktan sonra tebrikler, yolculuğunuz tamamlandı. Artık sürekli uçmak isteyeceksiniz! 🙂
Tabii pandemi döneminde olduğumuz için güncel Covid-19 kurallarını, vize şartlarını, yurtdışı uçuşlara ait güncel durum ve ülke kabul şartlarını uçuşu planladığınız havayolu şirketinin web sitesinden incelemeyi unutmayın.