Kars Gezi Rehberi
Kafkasya ve Rusya’ya yakın olması, Ruslar’ın 40 yıl egemen olduğu dönemde arkalarında bıraktığı etnik kültürlerin ve mimarinin cazibesi, Batı illerinden turistleri buraya getirmeye yetiyor.
İpek Yolu’nun ve Kafkasya’nın tarihsel giriş ve çıkış kapısı olması nedeniyle asırlar boyu birçok uygarlığın evi olmuş. Her yerde farklı kimliklerde tarih yaşanıyor. Tarihsel birçok ilklere sahip olan Kars, ilk Türkçe ismi olan şehrimiz. Kars adı M.S 4. yüzyılda buraya yerleşen Karsaklılar’dan türemiştir.
Kars, yaklaşık 300 bin nüfusu olan, çevresinde birçok dağlık araziler bulunan ilçe ve köylerden oluşan bir sınır şehridir. En yakın komşusu merkeze 50 km uzaklıktaki Ermenistan, fakat sınır kapalı olduğu için bu ülke ile bir kültürel ve ticari ilişkimiz bulunmamakta.
Kars Gezilecek Yerler
Kars Kalesi
Şehrin kalbidir, her yerinden görülür. Bir Saltuklu eseri olup Timur döneminde yıkılır, Osmanlı 3. Murat döneminde tekrar yapılır. Girişi ücretsiz olup tırmanması zor bir parkur olsa da ulaştığınızda kentin eşsiz manzarasına kavuşursunuz.
Ani Harabeleri
“ANİ bir dünya ama dünya bir ANİ değil” sözüne layık olan Ani Harabeleri, Ermenistan sınırına yakın olup içinde birçok uygarlığa sahip olan arkeolojik kilise, cami ve kervansaray barındırır. Yedi kapılı ve kırk kiliseli şehir denilen Ani’nin altında ise 850’den fazla mağara bulunur.
Kars Katerina Oteli
Rus Çarlık döneminin ve Osmanlı – Rus savaşının simge isimlerinden olan Çariçe Katerina’nın Ruslar döneminde Kars Çayı kenarında yaptırmış olduğuna inanılan bazalt taşından yapılmış binadır. Günümüzde butik otel görevi yapmaktadır. Otel önünde ateş yakılarak müzik ve sıcak şarap servisi yapılır.
Kars Harakani Türbesi
Şehrin kabesi ve dini merkezi burası. Ebü’l Hasan Harakani Kars’ın Uleması ve şehit düşen Alperendir. Mevlana’nın etkisinde kaldığı önemli bir din ve ilim adamıdır Kentin merkezinde bulunan külliye ve Evliya Camii olarak zamansal eklemelerle, ön Türkler ve Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.
Ahmet Muhtar Paşa Konağı
1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşı’nda Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre Karargâh Binası olarak kullanılan ve Osmanlı dönemine ait önemli iki katlı tarihi binadır. Atlı yola yakın olması nedeniyle Kars çarşı mevkiine en yakın ziyaret noktalarından biridir.
Cheltikov Sarayı
93 Harbi sonrası bölgede kalan Rus zenginlerden Cheltikov ailesine ait baltık mimarisi ile yapılmış olan geniş cepheli iki katlı binadır. Yıllarca malikane, konservatuar ve hastane olarak hizmet verse de bu güzel bazalt taştan yapılmış saray, günümüzde 36 odalı otel olarak kullanıyor.
Eski Vali Konağı
1883 tarihinde yapılan konak tek katlı olup ‘L’ planlıdır. Doğu yönündeki binanın giriş cephe duvarı yalancı sütun ve rölyef süslemelidir. 1921 Kars Antlaşması’nın imzalandığı konak Cumhuriyet’in ilanından sonra Vali Konağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Kars Ulu Camii
Kars Kalesi’nin hemen yanı başında bulunan Kars Ulu Camii, Sultan İbrahim döneminde (1640-1648), Kars Beylerbeyi olan Dilaver Paşa tarafından 1643 yılında yaptırılmıştır. Ermeni zulmü yaşamış olan Kars’taki katliamın en kötü anılarının olduğu ve duvarlarında halen katliamdan kalan kan izlerinin olduğu öne sürülen dini mekândır.
Taş Köprü ve Kars Çayı
Kars Çayı şehri ortadan bölen ve kışın üzerinden buzullar oluşması harika görüntüler oluşturan şehrin simge su kaynağıdır Kars çayı üzerinde yapılan Osmanlı dönemine ait tek gözlü köprülerden biri olan taş köprü iki kez yapılmış olup bugünkü görünümü 3. Murat dönemine aittir.
Tarihi lll. Murat Hamamları
Sultan III. Murad’ın Osmanlı mimarisiyle yaptırdığı ve geçmişte Namık Kemal, Aleksandr Puşkin ve Georgi Gürciyev gibi önemli şair ve yazarların da kullandığı Mazlumağa Hamamı ile Muradiye Hamamları, Kars çayı kenarında bulunmakta olup günümüzde yenileme çalışmaları devam etmektedir.