Dünyanın en farklı meyveleri
Kimileri için yurt dışına yapılan seyahatlerin temelini yeni yerler gezip görmek oluştursa kimileri ise farklı dünya lezzetlerinin peşinde oldukları için yeni seyahat etmek isterler. Belki herkes keyifle yöresel yemekleri yiyemez ama konu meyvelerin tadına bakmaya gelince büyük çoğunluk bu konuda oldukça istekli olabiliyor. İşte dünyanın en sıra dışı, en farklı, en ilginç meyveleri…
Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı yöresel lezzetlerin peşinde olmak belki herkes için cazip olmasa da bu durumu istisna dışı bırakan bir konu daha doğrusu yiyecek bölümü var, o da ilginç, farklı tropikal meyveler. 🙂 Konuya önce artık oldukça aşina olduklarımız ile başlayalım…
Hindistan Cevizi
Tropikal meyve denince herhalde çoğu kişinin aklına Hindistan Cevizi gelir. Protein, potasyum, sodyum, magnezyum ve kükürt yönünden oldukça zengin olan Hindistan Cevizi’nin dış kabuğu oldukça sert, iç kısmı ise beyaz, biraz yağlıdır.
Hindistan Cevizi’nin yeşil meyvesi açıldığında ortaya görseldeki hali çıkar. Hindistan cevizinin yenen beyaz kısmına ulaşmak için sert kabuğunun kırılması gerekiyor. İşte uzmanlık da burada devreye giriyor. İnternette kolay hindistan cevizinin açılmasıyla ilgili oldukça fazla video var.
Ananas
Ananasın ana yurdu her ne kadar Güney Amerika olsa da uzun zamandır ülkemizde de neredeyse her büyük markette bulmak mümkün.
C vitamini yönünden oldukça zengin olan ananas güzel kokulu ve lezzetli bir meyve.
Kamkat (Kumquat)
Turunçgillerden olan Kamkat aslında minik portakalı andırıyor. Kokusu bergamutu, biçimi limonu, tadı ise portakalı andırır.
Kamkat minik bir meyve, kabuğu soyulmadan tüm olarak yenir. Antalya gibi sıcak bölgelerde yetiştirilen meyveyi saksıda bile yetiştirebilirsiniz.
Mango
Hindistan, Pakistan ve Filipinlerin milli meyvesi olan mango, A, B, C vitaminleri yönünden oldukça zengin. Tadı şeftali kıvamında olan çekirdeksiz Mango, ülkemizde de Antalya, Alanya ve Mersin’de yetiştiriliyor.
Kokusu nefis olan mangonun tadı da oldukça güzel. Tayland’da “Sticky Rice & Mango” adında pilavlı mango olarak tüketilen popüler bir yöresel lezzet de var.
Ejderha Meyvesi (Pitaya, Dragon Fruit)
Şekli ile en dikkat çeken tropik meyvelerden olan bu arkadaşın adı Pitaya. İngilizcesi Dragon Fruit yani Türkçe karşılığı ile Ejderha Meyvesi’nin ana vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika. Günümüzde Asya’da da oldukça fazla üretilip tüketiliyor.
Barselona’daki La Boqueria Pazarı gibi turistik birçok noktada görebileceğiniz Pitaya tam bir C vitamini kaynağı. Lif ve mineral yönünden ise oldukça zengin. Şekli her ne kadar fantastik olsa da Pitaya’nın tadı çok soft.
Kaktüsgillerden olan bu meyvenin Singapur vb ülkelerde meyve suyu da yapılıp satılıyor. Ülkemizde yeni yeni üretime başlanan Pitaya’yı gurme marketlerin bazı şubelerinde ya da internette bulabilirsiniz.
Çarkıfelek (Passion Fruit)
Dünyanın en farklı meyvelerinden bir diğeri Passion Fruit ya da ülkemizde satılan adı ile Çarkıfelek. C vitamini deposu olarak bilinen bu meyvenin ana vatanı Brezilya. Hawai dilinde Liliko’i olarak da bilinen meyvenin dış kabuğu sert, iç kısmı ise biraz jölemsidir.
Mor çarkıfelek meyvesinin siyah tohumları, sarının ise kahverengi çekirdekleri vardır. Meyvenin tohumları yenilebilir, ancak tadı ekşidir. Uzak Doğu ülkelerinde meyve suyu şeklinde de satılıyor.
Yıldız Meyvesi (Star Fruit)
İngilizce adı ile Star Fruit, Türkçesi ile Yıldız Meyvesi, Filipiler, Endonezya, Malezya gibi Güney Doğu Asya ülkelerinde oldukça popüler.
Enlemesine kesilince yıldız şekli çıkan bu meyve hem çıtır ve tatlı hem de C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin.
Papaya
Ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika olan Papaya‘nın tadı bal kabağına benziyor.
Demir, potasyum, A, B1, B2 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin olan Papayanın tadı biraz şekersiz. Kavunu andıran bu meyveyi diyet listelerinde sık sık görebilirsiniz.
Pamelo
Çin greyfurtu olarak bilinen Pamelo, kalın kabuklu, ekşi bir meyve. Hem içi hem de görünümü olarak greyfurtun büyük babası olarak bilinen Pamelo antioksidan ve C vitamini deposu.
Ağırlığı 2 kilograma kadar çıkabilen bu meyve tam bir yaşlanma karşıtı.
Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano)
Kiwano ya da ülkemizdeki adı ile Boznuzlu Koyun, güney ve orta Afrika’da doğal olarak yetişiyor. Dışı dikenli olan meyvenin iç kısmı ise salatalık türünde.
Antioksidan özelliğe sahip bu meyve E ve C vitaminleri yönünden de zengin. Günümüzde Manisa ve Alanya’da yetiştirilen meyve “Alanya kavunu” adı ile de pazarlanıyor.
Liçi (Lycée)
Geçmişte Kral Meyvesi olarak bilinen ve Çin’de halktan zamanında vergi bile toplanan bu meyvenin adı “Liçi“.
Kabuğu pembemsi ve sert olan bu meyve 3-4 cm uzunluğunda. İçinde saydam ve yenen kısmı olan bu meyve üzümü andırır. Ülkemizde günümüzde Mersin ve çevresinde yetiştirilmeye başlandı.
Rambutan
Görünümü çok değişik olan bu meyvenin adı “rambutan. İsmi Malay kökenli “saçlı” anlamına gelen “rambut” kelimesinden geliyor. Özellikle Endonezya – Malezya bölgesinde yetişken rambutanın dışı dikenli, deniz kestanesi gibi gözükse de kabuğu oldukça yumuşak. İç kısmında ise beyaz, sulu bir meyve var.
İçerisinde sert çekirdek bulunan meyve C vitamini ve demir deposu. Görünümü farklı olsa da rambutanın tadı oldukça güzel.
Mangostan (Mangosteen)
Meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostanın dışında sert ve bordo renkli bir kabuk var. İç kısmında ise sarımsak dişlerini andıran beyaz ve yumuşak bir kısım var. Güney Asya ülkelerinde, özellikle Endonezya mutfağında sıkça kullanılan bu meyve antioksidan özelliğe sahip.
Uzak Doğu seyahati planlıyorsanız dönüş yolculuğunda sevdiklerinize hediye olarak getirebilirsiniz, uzun yolculuklara da dayanıyor.
Durian
Meyvelerin kralı olarak bilinen Durian, “cennet cehennem meyvesi” olarak da biliniyor. Kokusu cehennemi tadı ise cenneti simgelediğine inanılıyor. Dışı dikenli içi ise yumuşak kısımdan oluşuyor. Güneydoğu Asya ülkelerinde özellikle Malezya, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerde oldukça popüler.
Kabuğu ile birlikte 2-3 kiloluk ağırlıklara ulaşabilen meyvenin görünümü Singapur’daki Opera Binası’nın tasarımına da ilham kaynağı olmuş. B, C, E vitaminleri ve demir yönünden oldukça zengin olan meyve Uzak Doğu sokaklarında soyulmuş ve ufak parçalar halinde de satılıyor.
Açık havada Durian’ın kokusu belli olmasa da kapalı alanlara girildiğinde keskin ve kötü kokusu kendini hemen belli ediyor. Singapur vb ülkelerde toplu taşıma, taksi ve otel gibi kapalı alanlara Durian ile girmek yasak. Durian’ı sevenler çok olsa da tadı oldukça garip ve yağlı. Severseniz Durian aromalı cips, çikolata ve dondurma gibi ürünleri de deneyebilirsiniz.
Jackfruit (Jak Meyvesi)
Jack Fruit ya da Türkçesi ile Jak Meyvesi, güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişiyor. Görünüm olarak Durian’ı andırsa da farklı bir meyve.
A, C vitamini, kalsiyum ve potasyum yönünden oldukça zengin olan Jak Meyvesi’nin dışı ser meyveleri yumuşaktır. Uzak Doğu sokaklarında görselde gözüktüğü gibi taneleri çıkartılıp poşetlenerek satılıyor.
Longan
Görünüm ve tat olarak Liçi’ye benzeyen Longan, Liçi’ye göre biraz daha lezzetli ama daha az sulu bir meyve. Endonezya ve Güney Doğu Asya’da yaygın olan bu meyvenin sert kabuğunu soyduğumuzda üzümü andıran, beyaz renkli yenen kısmı ortaya çıkıyor.
İçinde sert çekirdek bu meyve sindirim sistemine oldukça faydalı. Asya çorbalarında, tatlılarında ve soslarında oldukça fazla kullanılan bu meyveyi Bangkok havaalanı gibi yerlerde de bulabilirsiniz.
Salak Meyvesi (Snake Fruit)
Dış kabuğu yılan derisini andıran bu meyvenin adı Salak. İçerisinde 3 parçalı yenen kısmı var. Güney Amerika’da yetişen bu meyvenin tadı tatlı, biraz asidik.
Günümüzde Bali, Malezya gibi ülkelerde de görebilirsiniz.
Guava
Ana vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan Guava‘nın dış kabuğu yeşil veya sarı renkte ve serttir.
Türüne göre acı, yumuşak ve tatlı olan Guava, tat olarak elma ile armudu andırıyor.
Langsat
Güneydoğu Asya’da yetişen Langsat, sulu ve tatlı bir meyve. Kabuğu soyulduğunda beyaz meyvesi ortaya çıkar.
Feijoa Fruit
Türkçe’ye Kaymak Ağacı olarak çevrilen feijoa fruit, özellikle Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin gibi ülkelerde popüler. Ceviz büyüklüğünde ve yeşil renkli meyvenin kabuk dahil tümü yenebiliyor.
Guatr hastalığına iyi geldiği bilinen meyvenin tadı muz, limon tarzında. Reçeli de yapılan meyveyi Brezilya’nın sokak arası restoranlarında bolca rastlayabilirsiniz.
Sacha Inchy
Dağ fıstığı olarak bilenen Sanca Inchy, Güney Amerika’da yetiştiriliyor. Bir çeşit badem olan Sanca Inchy, omega 3 ve E vitamini yönünden oldukça zengin.
Rose Apple (Mum Elması)
Görünüm olarak dolmalık bibere benzeyen bu meyvenin adı Rose Apple. Tadı elma ve armut karışımı olan bu meyveyi Tayland, Singapur, Endonezya, Vietnam gibi şehirlerde bolca bulabilirsiniz.
Özellikle soğuk tüketildiğinde tadı oldukça ferahlatıcı.
Wood Apple
Tahta görünümlü olan bu ilginç meyvenin adı Wood Apple. Dışı Hindistan cevizi kadar sert olan olan bu meyve kanı temizler, sindirimi kolaylaştırır.
Tadı tatlı ve mayhoş olan wood apple özellikle Bagladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka gibi ülkelerde yaygın.
Custard Apple
Şeker elması olan çevrilen custard apple, yuvarlak, yeşilimsi değişik bir meyve. Kokulu olan meyvenin içi ise kremamsı.
Sapodilla
Güney Meksika, Amerika ve Karayipler’in yanı sıra Asya ülkelerinde de yetiştirilen bu sarımsı meyve tatlı ve malt aromalı.
Bebek Muz (Baby Banana)
Dünyanın en ilginç meyveleri galerimizin son sırasında bebek muz var. Bebek muzların normal muzdan farklı yok aslında. Bebek muzlar genellikle 8 cm’den kısa, ufak ve tatlı oluyor.
Bunun haricinde Asya ülkelerinde bulabileceğiniz yeşil muzlar ise daha çok olgunlaşmamış, kızartılıp tüketilen muz çeşitlerinden.