Peri Bacaları Hakkında Bilgiler ve Tarihi
Peri bacaları konik gövdelerin üzerine şapka şeklinin çeşitli nedenlerden dolayı oluşması ile ortaya çıkmış bir şekildir. Bu görsel güzelliklerin görünümünün bu kadar dikkat çekmesinde en büyük pay da bu şapka görünümüne aittir. Bu şapka şekilleri arazi yapısındaki toprak türüne göre daha sert bir maddeden oluşmuştur. Bu yüzden de bu şapka şekli altında bulunan koni şeklindeki yapıyı koruyor ve dağılmasını engelliyor.
Peri bacalarını oluşturan gövde kısmı tüfit, volkan külü ve tüften oluşurken gövdenin üstündeki şapka şekli ise ignimbirit ve lahar gibi sert kayaçlardan meydana gelmiştir. Şapka kısmının sert ve dayanıklı kayaçlardan oluşmasından dolayı alt kısma doğru baskı uygulanır ve bu sayede peri bacalarının gövde kısımlarının rüzgar karşısında aşınması engellenir. Bu sayede peri bacalarının ömrü uzuyor. Ayrıca gövde kısmında yer alan tüf peri bacalarının bulunduğu ortamlarda erozyonu engelleyerek peri bacalarına zarar gelmesini engelliyor.
Peri bacaları asırlar öncesinde Hristiyanların ibadetlerini rahatça yapabilmek için 3. yüzyılda yaptıkları ibadethanelerin günümüze kadar aşınarak gelmesi ile oluşmuş olan şekillerdir. Bundan dolayı bu tarihi yapıların 3. yüzyılda inşa edilen ibadethaneler olduğu bilinmektedir. Birçok kavimin ve imparatorluğun bölgeye egemen olduğu düşünülür ise peri bacalarının oluşumunda ve günümüze kadar kalmasında onlarca farklı devletin etkisi bulunmaktadır.Advertisements
Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?
Peri bacalarının bulunduğu Kapadokya bölgesi milyonlarca yıl öncesinde aktif volkanların bulunduğu ve bu volkanların zaman zaman patladığı bir bölgedir. Bundan 60 milyon yıl önce bölgede yer alan şimdiki adları ile Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ‘dan çıkan aktif volkanlar sonucunda bölgeye lavlar ve küller püskürmüş, bu püsküren kül ve lavlar bölgenin toprak yapısına karışmıştır. Bu lavlar söndükten sonra bölgede bulunan akarsular kayaları aşındırarak derin vadiler oluşturmuştur.
Vadilerden esen sert rüzgarlar zamanla bölgede oluşan yapıları aşındırarak peri bacalarının oluşumuna zemin hazırlamıştır. Daha sonra bölgede milyonlarca yıl sonra insan yaşamının olmasıyla birlikte insanlar buralara çeşitli yapılar inşa etmiştir. Bu yapılar arasında Hristiyanların evleri ve ibadethaneleri de bulunmaktadır. Bu yapıların zaman içinde şiddetli yağmur, rüzgar ve fırtınadan dolayı zaman içinde aşınması ile peri bacaları oluşmaya başlamıştır. Ancak peri bacalarının oluşumu bir anda olmamıştır. Bu yapıların oluşması binlerce yılı almıştır. Nitekim bölgede bitki örtüsünün olmaması da peri bacalarının oluşumuna katkı sağlamıştır.
Peri Bacaları Özellikleri
Peri bacalarının en önemli özelliklerinden bir tanesi bölgedeki lavların ve sert bazaltların yağmurlar ve fırtına sayesinde aşınarak oluşmasıdır. Bu anlamda peri bacaları doğal yollarla oluşmuş dünyanın en değerli tarihi eserlerinden bir tanesidir. Peri bacalarının boyları değişiklik göstermektedir. Bölgede 1 metre olan peri bacası da görmek mümkündür 15 metre olanı da görmek mümkündür. Bölgede 1 metreden küçük olan şekiller her he kadar gövde ve şapkadan oluşsa da peri bacası olarak adlandırılmıyor.
Kapadokya bölgesinde bulunan peri bacaları dünyanın 7 harikasından bir tanesi olarak gösterilmektedir. Bu peri bacaları beyaz ve gri renklerde bulunmaktadır. Kronik gövdeli bir yapıya sahip olan peri bacalarının şapka kısmında bulunan malzemeler aşınmaya karşı dayanıklı, alt kısımda bulunan malzemeler ise kolaylıkla aşınan malzemelerden oluşmuştur.
Peri Bacaları Efsanesi
Ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan ve oluşumunun da adete bir efsane olan Peri bacalarının bir hikayesi var.Efsaneye göre çok çalışkan genç bir adam burada yaşarmış.Bu genç ve çalışkan köylü bacaların gölgelediği yerlere üzüm asmaları dikmiş ve ayrıca boş arazileride ekermiş.Bacaların içine oyduğu güvercinliklerden bolca yumurtalar alırmış.Genç adam bu şekilde yıllarca yaşamış.
Yıllar geçmiş ve bu çalışkan köylü artık yaşlanmış.Yaşlılık zamanında da çalışkanlığından bir şey kaybetmemiş.Yine boş arazileri eker ve hasat zamanıda azimle çalışmaya devam edermiş.Yine bir gün hasat zamanı işe koyulan adam, bir peri bacasının yanına geldiğinde yorgunluktan düşüp kalmış.Halini gören yaşlı adam üzüntü içerisinde söylenmeye başlar.Ekinlerine kuşların gelip zarar vereceğini düşünür.Hemen işe koyulmak ister ama yeniden ayaklanmaya gücü yetmez.Oturduğu yerde ağlamaklı ve üzgün bir durumdayken peri bacalarının içerisinden çok sayıda perinin çıktığını görür.
Efsaneye göre yaşlı adamın ağlamasını duyan bu periler, ekinleri toplar ve adamın hangarına götürürler.İşlerini bitiren periler daha sonrasında ortadan kaybolurlar.Tabi bu durumu gören yaşlı köylü ise gözlerine inanamaz.Bu olanların bir rüya olduğunu düşünür.Ancak sonrasında bu periler ona hep yardım etmişler.Yaşlı halinde ekinlerin, üzümlerin ve yumurtalarını toplamışlar.Köylünün yaşlı halini görenler ise bu duruma hayret ediyorlarmış.
Yaşadığı bu olayı çalışkanlığından dolayı Allah’ın onu ödüllendirdiğini düşünmüş.Yaşlı adam yaşadığı bu olayları ömrünün sonuna kadar bir sır olarak saklar.
Peri Bacaları Nerede?
Peri bacaları, Nevşehir‘in Kapadokya ilçesinde yer almaktadır. Nevşehir merkez ile Kapadokya arasında 7 km mesafe bulunmaktadır. Aslında Nevşehir’in birçok bölgesinde peri bacası bulunur. Ancak en sık olarak ve en eski peri bacaları Kapadokya’da bulunur. Bu yüzden de yurt içinden ve yurt dışından her yıl binlerce kişi bölgeye ziyarete gelerek bu eşsiz yapılarla hatıra fotoğrafı çektirerek inceleme yapmakta.
Nasıl Gidilir?
Kapadokya’ya gelmek için insanlar birçok yolu tercih edebilir. Hava yolu ile Nevşehir hava alanına gelen kişiler ticari taksiler ile 15 – 20 dakika yol gittikten sonra Kapadokya’daki peri bacalarına ulaşabilir. Bunun dışında Nevşehir’e direkt uçak seferi olmayan il ve ilçelerden Kapadokya’ya gelmek isteyen kişilerin Kayseri havalimanına gelmeleri gerekir. Kayseri hava alanına gelen kişiler kolaylıkla ticari taksi bulabilir ve yaklaşık 1 saat içinde Kapadokya’ya gidebilir. Kapadokyaya kara yolu ile gelmek isteyen kişilerin önünde iki seçenek bulunmaktadır. Birincisi toplu ulaşım otobüsleri ile ulaşma seçeneğidir.
Türkiye’nin yaklaşık olarak her ilinden Kapadokya’ya direkt olarak seferler düzenlenmektedir. Bu uzun yol otobüslerine binilerek peri bacaları görmeye gidilebilir. Bu yol biraz zaman alsa da ekonomik olarak en uygun yoldur. Bunun dışında Kapadokya’ya şahsi araç ile gelecek olan kişiler İstanbul ve çevresinden geliyor ise en kısa olarak önce Ankara yoluna girerek daha sonra Kırıkkale – Kırşehir ve Nevşehir yolunu takip ederek en kısa şekilde Kapadokya’ya ulaşabilir.
Diğer bölgelerden peri bacalarını görmek için bölgeye gelmek isteyen kişilerin en kısa yoldan Kayseri’ye gelmeleri gerekir. Kayseri’ye gelen kişiler Nevşehir tabelalarını takip ederek yaklaşık olarak 100 km yol gittikten sonra Kapadokya’ya ulaşabilir. Kayseri ve çevre illerden toplu taşıma araçları ile bölgeye gelmek isteyenler ise uzun yol firmalarının ve çeşitli kuruluşların düzenlediği gezi turlarına katılarak daha güvenilir ve ekonomik bir şekilde Kapadokya’ya gelerek bu eşsiz yapıları keşfedebilir. Yurt dışından bölgeye gelmek isteyen kişilerde ilk olarak Kayseri hava alanına gelmeleri ve daha sonra ulaşımlarına kara yolu ile devam etmeleri gerekir.
Haritası ve Konumu
Peri Bacaları için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.