Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler
Termalin, Mermerin, Zaferin, Sucuk ve Kaymağın Başkenti Afyon! Termal turizmin ülkemizdeki popüler adreslerinden biri olan Afyonkarahisar, 5000 yıllık tarihiyle de dikkat çekiyor. Şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini görmek isteyen pek çok turist, şehri ziyaret ediyor.
Türkiye’nin termal başkenti olarak görülen Afyonkarahisar’ın yöresel mutfağından da oldukça güzel lezzetler çıkıyor. Yani şehir, misafirlerini hem Afyon’da gezilecek yerler hem de yerel lezzetler konusunda mutlu etmeyi başarıyor.
Afyonkarahisar Kalesi
Şehir merkezinde yer alan kale; Afyon’un sembol eserlerinden birisidir ve ihtişamıyla dikkat çeker. Çıkılması çok güç kartal yuvası özelliğini taşıyan kaleyi Hitit’ler mustahkem mevkii olarak kullanmıştır.
Kalenin Bizanslılar döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale, Selçuklular’dan itıbaren ise “Karahisar” olarak adlandırılmıştır. Kalenin en tepesinde bulunan ve şimdi adına Kız Kalesi denilen kuleye ikinci kapıdan çıkılır.
Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat, burada cami, ambar, cephanelik ve su sarnıcı yaptırmıştır.
Afyonkarahisar Ulu Camii
Afyon’un en büyük ibadet mekânı olan yapı; 13.asrın sonlarında, Anadolu Selçuklu vezirinin oğlu Afyon Beyi; Sahip Ata Nusreddin Hasan tarafından inşa ettirilmiştir.
Yedi asırlık tarihi camii hem mimarisi hem de mistik atmosferiyle görenleri etkisi altına alıyor ve ahşaptan yapılan kırk direğiyle hala ayakta duruyor.Halk arasında “Kırk direkli camii” olarak da adlandırılmaktadır.
Afyonkarahisar Müzesi
Şehir merkezinde bulunan müzenin temeli cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır. Müze ilk önce Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde açılmış, cumhuriyetin 10. yılında ziyaretçilere açılmıştır.
1971 yılında şu anki binasına taşınmış olup, zengin bir içeriğe sahiptir. Müzede çok sayıda arkeolojik ve etnografik eser, sikke ve el yazması kitap olmak üzere tarihe ışık tutan çok sayıda eser sergilenmektedir.
Başkomutanlık Milli Parkı
Türk tarihinin önemi bir savaşına tanıklık eden bölgede; Kocatepe ve Dumlupınar savaş alanlarıyla birlikte çok sayıda şehitlik ve anıt bulunmaktadır.
26 Ağustos 1922 yılında Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Yunanlılara karşı yapılan büyük taarruzun yaşandığı Kocatepe ve Afyon yöresinde elde edilen zafer sonucunda geri aldığımız toprakların bir kısmı günümüzde “Başkomutanlık Milli Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.
Gezinize; Cumhuriyet Şehitleri Anıtı’nı ve Anıtkaya Şehitliği’ni de eklemeyi unutmayın.
Afyon İmaret Camii
Afyon’un merkezinde, Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan Afyon İmaret Camii, 1472 senesinde inşa edildi. Mimar Ayaz Ağa’nın eseri olan bu caminin, Fatih Sultan Mehmet’in veziri Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu nedenle cami, Gedik Ahmet Paşa Camii olarak da anılıyor. Görkemli bir mimariye ve dikkat çeken süslemelere sahip olan İmaret Camii, döneminin en güzel eserlerinden biri olarak görülüyor. 1795 senesinde restore edilen cami, günümüzde hala ziyaret edilebiliyor.
Gedik Ahmet Paşa Medresesi
Külliyenin en önemli bölümlerinden birisi olarak yer alan medrese günümüze kadar sağlam gelebilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamlarından birisi olan Gedik Ahmet Paşa tarafından 1472 yılında inşa edilmiştir. Medresenin mimarı ise Ayaz Ağa’dır.
Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nin mimarisi dikdörtgen planlı olup, yapımı sırasında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtır.
Medresenin iki büyük kubbesinin yanında 24 tane küçük kubbesi vardır. 1997 yılından bu yana “Türk İslam Eserleri Müzesi” olarak hizmet vermektedir.
Karacamal Mağarası
Karacamal mağarası, Kocadere bölgesinde bulunup, Balçıkhisar Kasabası’na yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır.
Mağaranın girişi oldukça geniş olmasına rağmen içerisine doğru ilerlendiğinde alanı daralıyor ve mağara birkaç kola ayrılıyor. Toplam beş galeriye sahip olup mağarada sarkıt ve dikitler göz dolduruyor.
Amorium Antik Kenti
Afyon’un Emirdağ ilçesinde bulunan antik kent, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, günümüze getirdiği kalıntılarıyla turistlerin ilgisini çekmektedir.
Emirdağ’a 13 km. olan antik kentin yakınında Hisarköy kasabası bulunmaktadır. Amorium Antik Kenti, Roma ve Bizans döneminde en parlak dönemini yaşamıştır. Roma döneminde kendi sikkelerini bastırmış olup, Bizans döneminde ise merkezi bir önem kazanmıştır.
Gazlıgöl Kaplıcaları
Gazlıgöl Kaplıcaları, her yıl yüzbinlerce turiste şifalı sularını sunmakta…Yılın dört mevsimi tercih edilen Gazlıgöl Kaplıcaları, şehrin il merkezine 25 kilometrelik uzaklıkta bulunan İhsaniye’ye bağlı Gazlıgöl beldesinde yer alır.
Gazlıgöl Kaplıcaları’nın mineralli suları aynı zamanda 1868 yılından bu yana faaliyette olan Kızılay Maden Suyu’nun kaynağıdır. Gazlıgöl Kaplıcaları’nda termal tedavi uygulayan çok sayıda konaklama tesisi bulunmaktadır.
Buzluk Mağarası
Sultandağı ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Buzluk Mağarası, Afyon-Konya karayolu üzerindedir. Buzluk Mağarası’nın girişi bir kişinin geçebileceği genişliktedir.
İçinde 3 kademe vardır ve girdiğiniz anda mağaranın soğuk havasıyla karşılaşırsınız,yerlerdeki buzlanmalar dikkatinizi çekecektir. Ziyaret için özellikle yaz aylarında tercih etmelisiniz.
Frig Vadisi ve Ören Yeri
Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin birleşim noktasında bulunan Frig vadisi önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Friglerin efsanevi kralı Midas’ı anlatan eserlerin yanında ana tanrıça olarak bilinen Kibele’yi tasvir eden bir çok aslanlı anıt kaya mezarlara rastlanmaktadır.
Yerleşim yeri olarak kayaların oyulması ile yapılandırılmış vadide, yerleşim birimleri, savunma kaleleri, yer altı yerleşim yerleri, kiliseler ve çok sayıda anıt mezar dikkat çeker.
Vadide gezerken bir tarih yolculuğuna çıkar ilkçağlara kadar gider Frigler dönemine ait birçok eseri, yapıyı açıkça görebilirsiniz.
Mevlevi Camii ve Müzesi
Mevlevi kültüründe önemli bir yere sahip Afyon Mevlihanesi, Konya’dan sonra Mevlevi kültürünün öğretildiği ikinci yer olarak bilinmektedir.
Mevlevihane de; camii, semahane, harem-selamlık ve matbah, derviş hücreleri bulunmaktadır.
Tarihte birkaç kez yangın geçiren mevlevihane, en son 1905 yılında dönemin padişahı Sultan II. Abdülhamid’in özel gayretiyle yeniden yaptırılmış, camii bugünkü haline kavuşmuştur.
Acıgöl
Türkiye’nin en önemli gölleri arasında yer alan Acıgöl, Afyonkarahisar il sınırları içerisinde yer almakta olup, 153 kilometrekare alanı kaplamaktadır. Sodalı bir suya sahip gölün suyundan sodyum, sülfat ve türevleri üretiliyor.
Türkiye’de flamingo görebileceğiniz ender yerlerden bir tanesidir. Flamingolar farklı balık türleri ile birlikte martı, leylek, yaban ördeği, yaban kazı, karabatak, pelikan, turna gibi kuş türlerine rastlamanız mümkün.
İscehisar Peri Bacaları
Afyon’da da peri bacaları olduğunu biliyor muydunuz? Frig Vadisi geziniz sırasında yolda rastlayacağınız peri bacaları, eşsiz manzaralar sunuyor. Dolayısıyla İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde şapkalı ya da şapkasız peri bacaları görmeniz mümkün. Afyon, jeolojik olarak volkanik bir arazi üzerinde yer alıyor. Frig Yolu’nu keşfe çıkacaksanız kesinlikle fotoğraf makinenizi yanınızdan eksik etmeyin.