Anadolu’nun Avrupai Şehri Eskişehir
Canlı, enerjik ama huzurlu atmosferi ve genç nüfusuyla Eskişehir, ziyaretçilerine klasik bir İç Anadolu şehrinden çok daha fazlasını sunuyor…
Öğrenci şehri olarak anılan Eskişehir, köklü tarihinden gelen gücünü zenginliğini; bir bilim, sanat ve kültür şehri olma vizyonuyla perçinliyor.
Modern sanat müzeleri ve galerileri, Porsuk çevresinde şekillenen hareketli eğlence hayatı, Avrupai havası, zengin mutfağı ve ufkunuzu açacak festivalleriyle Eskişehir’de bir hafta sonu geçirmek çok güzel gelecektir…
Sakarya Nehri’nin en uzun kolu olan Porsuk Çayı ’nın şehir merkezindeki kısmı Adalar olarak adlandırılır. Eskişehir’de en canlı, en hareketli yerlerin başında gelir. Porsuk Çayı’nı ve Adalar Bölgesi’ni etrafında bulunan birçok kafeden birinde oturarak da görebilirsiniz, yaz aylarında gittiyseniz gondol veya bot turları daha keyifli zaman geçirmeniz açısından iyi bir seçenek olabilir.
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerini bir arada yansıtan yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Odunpazarı bölgesi şehrin tarihi kent merkezi. Burası Eskişehir’in kurulduğu yer.
Kurtuluş Müzesi
Mestanoğlu Halil Konağı’nın restore edilmesi ile, çağdaş teknolojiyle bilgi ve belgeyi harmanlayan bir tasarımla ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur. Giriş katında çocuklarımız için bir bölüm ayrılarak dokunmatik kiosklarda genç kuşaklarımıza Kurtuluş Mücadelemiz ve Lozan Barış Konferansı süreçleri anlatılmıştır. Ayrıca, yüklenen çeşitli oyunlarla çocuklarımızın eğlenceli vakit geçirmeleri de amaçlanmıştır. Müzenin üst katında “Karikatürlerle Milli Mücadele” , “Gazetelerle Milli Mücadele”, “Strateji Odası” ve “Gösterim Odası” olmak üzere dört oda bulunmaktadır.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Eskişehir Odunpazarı Evleri Kent Müzesi kompleksinde 1 Aralık 2007 tarihinde hizmete girmiş bir müzedir. Son dönem Türkiye’de faaliyete girmiş en başarılı müzeler arasında gösterilmektedir. Yerli sanatçıların eserlerinin yanı sıra Japon, Polonyalı, Letonyalı, Alman bazı sanatçıların da hediye ettiği eserler müzede yer almaktadır. Müzenin üç galerisinden ikisi müzenin devamlı koleksiyonunu sergilemek için kullanılır; diğeri ise genç sanatçıların eserlerinin geçici olarak sergilendiği bir mekandır.
Eskişehir Lületaşı Müzesi
Eskişehir civarında 5 bin yıldır bilinen ve kullanılan Lüle taşı için Odunpazarı belediyesince açılan müze, Odunpazarı’na gelen çoğu turistin ilgisini çekiyor..
Eskişehir deyince ilk akla gelenlerinden biri kuşkusuz lületaşıdır. Lületaşı ile Eskişehir’in meşhur Kalabak suyu ile ilgili ilginç bir bağlantı var. Kalabak suyu Eskişehir’e Türkmen Dağı eteklerinden getirilen içimi hoş bir su. Rivayet odur ki; Atatürk Eskişehir’e geldiğinde ikram edilen suyu beğenmeyip, Kalabak suyunun kente getirilmesini önermiş. Eskişehir’in suyu oldukça kireçli, bunun nedeni ise lületaşı yatakları.. Lületaşı, Eskişehir ve çevresindeki ovaların altında uzanan kil tabakalarından çıkıyor ve bu geçirimsiz kil tabakasının üzerinde bir kireç tabakası bulunuyor. Bu yüzden çeşmelerden akan su kireçli oluyor ve halk tarafından acı su olarak nitelendiriliyor. Bu arada bu su, içmek için çok sevilmese de turşu yapmak için ideal. 😉
Atlıhan Çarşısı
Odunpazarı’nda uğramanız gereken yerlerden birisi de Atlıhan.. Eskiden han olarak kullanılan yapı, bugün daha çok hediyelik eşya satanlara ve sanatçılara ev sahipliği yapıyor.
Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Mimar Sinan’dan bir önceki mimar başı olan Acem Ali’nin imzasını taşıyan yapının inşasında 1517 yılında başlanmıştır ve 1525 yılında yapımı tamamlanmıştır. 7 bölümden oluşan yapının içinde ayrıca bir de El Sanatları Müzesi vardır ve buraya gelenlerin ziyaretine de açıktır.
Haller Gençlik Merkezi
2000 yılına kadar meyve-sebze hali olarak kullanılan bina restore edilip gençlik merkezine çevrilmiş ve şimdi onun dışında içinde birçok cafe-restoran barındırıyor. Çok hoş nostaljik ve otantik bir havası var. Tam kahvenizi içip sohbet edilesi bir yer.
Kentpark
Eskişehir’de görülmesi gereken yerlerden biriside içerisinde yapay plaj bulunan Kentpark. İçerisinde yer alan havuz ve yapay plajlarda serinleyebilir ve parkın içerisinde bulunan sosyal alanlardan faydalanabilirsiniz.
Eti Arkeoloji Müzesi
Eskişehir ve civarında çıkarılmış olan bir çok esere ev sahipliği yapan müze, Türkiye’nin en yüksek teknolojisine sahip müzelerinden birisidir. Müzede ODTÜ ve TUBİTAK’ın beraber geliştirmiş olduğu dijital sergi uygulaması ile oldukça farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Şelale Park
Şehrin büyük parklarından birisi olan Şelale Park içerisinde yapay bir şelale ve çocuk oyun alanları bulunuyor.Harika şehir manzarasına sahip olan park, manzara eşliğinde kahvaltı veya yemek yemek için oldukça uygun.
Alaaddin Camii
Türk dünyasının önemli yapılarından biri olan cami, 1267 yılında yapıldığı biliniyor. Anadolu Selçuklu mimarisinin örneklerinden bir tanesi olan cami, günümüze kadar yapılan yenilemeler ve değişiklikler sonrası Selçuklu mimarisi özelliğini kaybetmiştir.Şehrin en eski camileri arasında bulunan Alaaddin Camii, 1944-1951 arasında müze olarak kullanılmış. Onarım işlemleri sonrasında da ibadete açılmış.
Devrim Otomobili
Ülkemizin ilk yerli ve tek otomobili olan Devrim otomobilini Eskişehir’de görebilirsiniz.
Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı
2008 yılında açılan Eskişehir en büyük parkının resmi adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı‘dır. Adından da anlaşılacağı üzere burası klasik anlamda inşa edilmiş bir park değildir.
Türkiye’nin en özgün parkları arasında sayılan park 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Bu yanıyla Türkiye’nin bir çok parkından daha büyük olma özelliğine sahiptir. İçerisinde restoran ve kahve evleri, Masal Şatosu (Köşkü), Hayvanat Bahçesi, Sualtı Dünyası, Amfi Tiyatro, Uzay Evi, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi, Maket Müzesi, Esminyatürk ve oyun alanları barındıran bu park en az bir gününüzü ayırarak gezmeniz gereken bir yerdir. Dilerseniz Sazova Parkı içinde yer alan ücretsiz gezi treni ile de parkı gezebilirsiniz.
Sazova parkının en dikkat çeken yeri Masal Şatosu oluyor. Şato zaten parka daha adımınızı atar atmaz gözünüze çarpıyor.
Parka giriş ücretli değil. Ancak parkta yer alan yerlere girmek ücretli.
Eskişehir Hayvanat Bahçesi
ETİ Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi
Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Sazova Parkı içinde hayvan yaşam alanı olarak 58 bin m2 dir. Aynı alanda yer alan 27 bin m2 Japon Bahçesi’ni de dahil edersek; hayvanat bahçesinin toplam alanı 85 bin m2 yi bulmaktadır.
2014 yılı itibariyle ziyaretçileri ağırlayan akvaryum, 2017 yılında Eskişehir Hayvanat Bahçesi’ne bağlanmıştır. Hayvanat Bahçesinde 120 hayvan türü, Sualtı Dünyası’nda 123 tür sualtı canlısı bulmaktadır.
Ailecek de keyifli vakit geçirebileceğiniz bu alan, Eskişehir Belediyesi’nin yapmış olduğu en iyi projelerden biridir.
Bölgeye ulaşım ise, 11 – 17 hat numaralı belediye otobüsleri ya da eski stadyum arkasından kalkan 16 – 38 hat numaralı minibüsler ile sağlanır.
Hayvanat bahçesi, Pazartesi hariç 10.00-18.00 saatlerinde ziyarete açık (saat kış aylarında 17:00, yaz aylarında 19.00 olarak düzenleniyor) Gişe kapanış saatinden 1 saat önce kapanıyor..
2020 yılı giriş ücretleri ise; yetişkinler için 13 TL, öğrenci ise 7 TL’dir.
Bilim Deney Merkezi
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ‘in “Bu tesisi, çocuklarımızı erken yaşlarda bilim ve fen kuralları ile tanıştırmak için kurduk. İnanıyoruz ki, onlara yapılan yatırım en verimli yatırımdır. Gelecek Eskişehir’den geçecek.” sözleri ile açılışını yaptığı bilim merkezi iki ayrı evden oluşmaktadır.
Uzay Evi ‘nde uzay, astronomi konularında film ve sunumlar izlenmektedir. Uzay Evi’ndeki izlemelerin farkı; yatar pozisyonda ve tam kubbe ortamında izlenmesidir.
Bilim Deney Evi ‘nde ise Astronomi, Basınç, Denge, Optik, Basit Makineler, Enerji gibi başlıklarda deneyler yapılabilmektedir.
Özetle; çocuklar Eskişehir Bilim Deney Merkezi’nde, günlük hayatımızı kolaylaştıran birçok aletin aslında hangi bilimsel sürecin sonucunda oluştuğunu öğrenerek, gelişim süreçlerini görebilecek ve bunları deneyebilecekler. Bilimi seven, merak eden, sadece okuyarak değil, deneyerek ve gözlemleyerek öğrenmeyi hak eden çocuklarımız için eşsiz bir gezi, gözlem ve deney merkezidir..
Esminyatürk
Minyatür yapılara ev sahipliği yapan ve yakın geçmişte ziyarete açılan Esminyatürk, Türk Dünyasına ait 32 önemli eserin minyatürleri ile sergilendiği bu alan, Sazova Parkı içerisinde yer alıyor ve yarım saatinizi ayırdığınız takdirde sizler de ilgili eserleri keşfetme fırsatı elde ediyorsunuz. Kısa süre içerisinde binlerce insana ve ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu alan görülmesi gereken yerler arasında.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Bir diğer adıyla Eskişehir Balmumu Müzesi, Madame Tussauds Müzeleri’ nin bir benzeridir. Odunpazarı ilçesinde, Tarihi Odunpazarı Evleri’nden birinde yer alan müzede, yerli ve yabancı pek çok ünlü kişinin balmumu heykeli bulmaktadır.
Müzedeki balmumlarının maliyetleri teknolojik açıdan düşünüldüğünde, burası gerçekten de görülmeye değer. Yurtdışındaki benzerlerini gayet astronomik rakamlara gezerken, bu müzeyi makul bir fiyata görebilirsiniz.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi her bir detayıyla; yaratıcı, orijinal ve bilgi verici bu müze 2013 yılında, bizzat Yılmaz Büyükerşen’in yıllar boyunca yaptığı heykellerle açılmıştır. Müze içerisinde bir de hediyelik eşya dükkanı bulunur. Müzeyi ziyaret edenler, profesyonel fotoğraf ekibimize balmumu heykellerle fotoğraflarını çektirebilmektedir.
Eskişehir Balmumu Müzesi ziyaret saatleri; Pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 arasındadır.
Müze giriş ücretleri; yetişkinler için 15 TL, indirimli 8 TL’dir. Müzenin gelirleri bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukların eğitimi için kullanılmaktadır.
Eskişehir’de ne yenir? https://www.gezenterlik.com/bozkirin-baskentinin-lezzetleri/
Eskişehir’de tarihi yerleri görmek isterseniz bu linki incelemenizi öneririz; https://www.gezenterlik.com/avrupai-sehirde-tarih/