Baharın Başlangıcı Mart Ayı İçin Tatil Önerileri
Büyüklerimiz “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” derler, ama aslında mart ayı baharın habercisidir. Doğanın tekrar canlandığı, insanların bahar enerjisiyle kıpır kıpır olduğu bu ayda gezmek hayli güzel. Mart ayında gürültüden ve kalabalıktan kaçarak yollara düşmeli…
Alanya: Kızılkule’ye Doğru
Alanya; güney tarafında eşsiz güzellikteki Akdeniz’in, kuzeyinde ise görkemli Toros Dağlarının bulunduğu çok eski bir yerleşim yeri. Geçmişi antik dönemlere kadar uzanan bu yerleşim yerinin tam olarak ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmiyor.
Antik çağda Pamfilya ve Klikya arasındaki bölgede yer alan Alanya her iki kültürden de etkilenmiştir. Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1. Allaaddin Keykubat’ın (1200-1237) kaleyi kuşatıp alması ile Türkler’in egemenliğine girmiş ve şehrin ismini Alaiye olarak değiştirilmiştir. 1935 yılında Alanya’yı ziyaret eden Atatürk ise kente Alanya adını vermiştir. Selçuklu’lar başkentleri Konya’nın yanında Alanya’yı da ikinci bir başkent ve kışlık merkez olarak kullanmışlardır. Bu yüzden Alanya’nın her yerinde Selçuklu izleri, eserleri ile karşılaşılır.
13. Yüzyılda Selçuklu Sultanı I.Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış Kızılkule Alanya’nın simgesi haline gelmiştir. Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri olan sekizgen planlı Kızılkule’yi gezmeden, en üst katına çıkarak terasından manzarayı seyretmeden, tarihi doya doya yaşamadan Alanya’dan ayrılmayın.
Ayrıca Alanya’nın pazarlarına uğrayıp aralarında ejder meyvesinin de bulunduğu birçok egzotik meyve ve sebze alabilirsiniz. Ayrıca şehrin ağızlara layık dondurmacılarından Konak Dondurma, özellikle yanık sütlü dondurmalarıyla uğramanız gereken adreslerden.
Kazdağları: Yeşillikler İçinde
Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Kazdağları (İda Dağı); sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın önde gelen doğal güzelliklerinden. Yemyeşil doğası, benzersiz faunası ve florası ile tertemiz bir havaya sahip olan bu bölge aynı zamanda ülkemizin oksijen oranı en yüksek yerlerinden.
Kazdağı’nın binlerce yıl öncesinden gelen adı İDA‘dır. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi ile zaman içinde İda adı Kazdağı’na dönüşmüştür. Homeros’un İlyada adlı destanında İda adı çokça geçer ve daima “hayvanların anası” ya da “kaynağı bol İda” olarak tanımlanır. Antik çağdan bize ulaşan eserlerden anladığımız kadarıyla İda, çoktanrılı dinler döneminde kutsal bir dağdır.
Burası kamp alanları ve konaklama merkezleri ile eşsiz bir kaçamak noktası. Özellikle doğa tutkunu gezginler açısından vazgeçilmez nitelikte olan Kaz Dağları Mart ayında doğanın uyanışı ile; endemik bitkileri ve kelebekleri sizi mest edecektir..
Şimdiye kadar 800 bitki taksonu tespit edilen Kazdağları’nda, “Kazdağı Göknarı” başta olmak üzere bölgeye özgü 32 endemik tür bulunuyor. Bunun yanında Türkiye’nin 40 endemik türü de Kazdağları’nda yetişiyor.
Birbirinden renkli bitkileri, farklı tonlardaki yeşili, zirvedeki karlar arasından kendini gösteren sarı çiğdemleriyle baharda etkileyici bir güzellik sunan Kazdağları’na çıkarken bir günde 4 mevsim yaşanabilir…
Cezayir : Kuzey Afrika Akdenizlisi
Cezayir, Kuzey Afrika’da konumlanan ve Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir. Harika sahilleriyle ünlü olan ülke Afrika’nın en büyük ülkesidir.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi geçmişiyle de öne çıkan ülkede Osmanlı döneminden kalma çok sayıda camii, katedral ve tarihi yapı bulunur. Hasan Pasha Sarayı, El-Cedid Camii, El-Kebir Camii, ve Notre Damme Katedrali bunlardan bazılarıdır. Büyüleyici atmosfere sahip kanyonlar, şelaleler, doğal yaşam alanları ve ulusal parklar… Sahil boyunca uzanan palmiye ağaçlarının harika manzaralar sunduğunu da atlamamak gerek.
Akdeniz turizminin gözdelerinden biri olmayı başarmış bu büyük ülkeyi gezmek için bayağı vakit ayırmalısınız. Aynı zamanda mutfağıyla da hayli iddialı olan Cezayir’de hem bölgeye özgü pek çok yerel lezzetin tadına bakabilirsiniz. Özellikle bademle hazırlanan qualb el louz tatlısı, tavukla hazırlanan dowara ve ev yapımı spagetti rechta’larını mutlaka deneyin.