Bursa Gezi Rehberi
Doğal örtüsü ve temiz havasıyla gelenleri büyüleyen Bursa, övgü almakta hiç de haksız değil. Muhteşem doğasıyla ülkemizin en turistik bölgelerinden olan Bursa‘yı ziyaret ettiğinizde nereleri ziyaret etmeniz konusunda fikir edinmek istiyorsanız, sizi haberimize alalım.
Bursa Ulucami
Bursa merkezde gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Ulu Cami, Osmanlı’nın vizyonunu ortaya koyan bir eserdir. Ulu Cami ile Bursa artık resmen bir Osmanlı şehri olmuştur.
Banisi Yıldırım Bayezid olan Ulucami inşaatında Hacivat ve Karagöz’de çalışmıştır. Namlarını da Ulucami inşaatı sırasında kazandıkları rivayet edilir. Süleyman Çelebi Mevlid-i Şerifi burada yazmıştır. Burası bir okuldur, hocaların dersler okuttuğu tespit edilmiştir. Önemli bir kütüphanedir, hat sanatları ile de önemli bir sanat merkezidir. İslam dini açısından 5 önemli mabetten biridir.
Cumalıkızık Köyü
Bursa’da gezilecek yerler arasında önemli yerlerden biri Cumalıkızık Köyü’dür.
Cumalıkızık Köyü; Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimini günümüze ulaştırmış ve son yıllarda tüm dünyada da tanınan bir yer haline gelmiştir. Köy doğal kaynaklar ve kültürel varlıklar açısında çok zengindir. Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan köyde evlerin 180′i halen kullanılıyor. Bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşıyor.
Cumalıkızık Köyünde tam bir köy havası alacaksınız. O eski ahşap evler, rengarenk çiçekler, temiz hava, taş döşeli sokaklar, ormanlık alan, dere kenarında piknik keyfi ve köylülerin açmış oldukları gözleme yada yemek yerleri gibi bir çok alternatif bulunuyor. Köy meydanında ve ara sokaklarda tezgahlarda satış yapan köylü teyzelerden yumurta, köy ekmeği, reçel, salça, tarhana ve el yapımı hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Yine dünyanın en dar sokağı Cin Aralığı‘ndan geçebilirsiniz.
Yeşil Külliye (Yeşil Cami ve Yeşil Türbe)
Yeşil Külliye, 1419 yılında Sultan Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmış ve Bursa Yeşil semtine ismini vermiştir. Bursa merkez gezilecek yerler arasında cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşan Yeşil Külliyesi tüm ihtişamıyla Bursa’nın en önemli eserlerinden kabul edilir. Yeşil Türbe ve Yeşil Cami Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği, aynı zamanda da hayran kaldığı Bursa Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer buluyor.
Yeşil Türbe; Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmış aynı zamanda Çelebi Mehmed’in türbesidir. Türbe sekiz köşeli, dıştan yüksek kasnağı ve sivri kubbesi ile karakteristik bir mimaridir. Mihrapçıkları, ayakkabılıkları, kapı üzerindeki skalaktitleri, dilimli kubbesi, kitabesi, çeşitli renk ve motiflerdeki çiniler ile büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Çiniler kabartma ve sır tekniğinin en güzel örneklerindendir. Yeşil Külliye Bursa gezilecek görülecek yerler arasında çok önemli bir yere sahiptir.
Kozahan
Bursa’da Ulu Cami ile Orhan Cami arasında bulunan Koza Han 1491’de II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır.
Koza Han eskiden ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı bir yer olması sebebiyle kozalardan elde edilen ipek kumaşlar Bursa’nın tekstil merkezi olmasında en önemli role sahiptir. İki katlı Koza Han’ın içinde geniş, dikdörtgen bir avlunun çevresinde 95 oda, tam ortasında küçük bir mescit ve altında bir şadırvan vardır. Bursa merkez gezilecek yerler içinde önemli yere sahip Kozahan’da odalar artık mağaza halini almış ve ipek ürünleri satan kaliteli dükkanlarla doludur.
Koza Han halen Bursa ekonomisine ipekçilik alanında katkılarını sürdürmektedir. Üst katında yanı sıra alt katta da kafeteryalar mevcuttur. Hem ziyaret, hem ticaret hem de dinlenmek için Bursa gezilecek yerler arasında vazgeçilmezdir.
Bursa’da haftasonu gidilebilecek yerler arasında Kozahan’ı görmek, meşe ağaçlarının gölgesinde enfes çayından içmek önemli bir yer tutar. Kozahan dışında Bursa’da gezilecek görülecek yerler arasında irili ufaklı hanların bulunduğu Hanlar Bölgesi’de alternatif rotalardandır.
Irgandı Köprüsü
Nitelik açısından dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprü vardır. Bunlar, İtalya: Ponte Vecchio, Ponte Rialto, Bulgaristan: Osma Köprüsü, Türkiye: Irgandı Köprüsü‘dür.
Irgandı Köprüsünde hat, ebru, tezhip, minyatür, sedefkârlık, ahşap oymacılığı, nakkaşlık, geleneksel Türk el sanatları, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, Bursa – İznik yöresi çiniciliği, Bursa dağ yöresi kültürü, Bursa‘ya özgü damak tadıyla sunulan mantı, sepet ve köfüncülük, Bursa üzerine oldukça değerli araştırmaların yer aldığı Bursa kitaplarının satış ve teşhirinin yapıldığı mekanlar vardır.
Bursa Saat Kulesi ve Tophane Parkı
Bursa Tophane Parkı Osmanlı şehri Bursa’ya tepeden bakan konumu ile en özel yerlerdendir. Tophane Parkında yer alan Osmangazi Türbesi, Orhangazi Türbesi ve Bursa Saat kulesini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Bursa’nın en can alıcı ve panoramik manzarasını sadece burada seyretme imkanınız var. Bursa merkez gezilecek yerler listemizin özel mekanlarından Tophane Parkı içinize ferahlık verecektir. Tophane Parkında yer alan restoran ve çay bahçelerinde asırlık çınar ağaçlarının gölgesinde bir şeyler içmek ve dinlenmek iyi bir fırsat.
Sümbüllü Bahçe Konağı’da hemen Tophane Parkı’nın ana girişinin bir alt sokağında yer alan restore edilmiş tarihi bir konaktır. Tophane Parkı’nda yer alan Bursa silüeti, Ulucami ve hanlar bölgesi manzarası buradan şahane izlenebiliyor. Aynı zamanda güzel bir restoran ve cafe olarak hizmet veren Sümbüllü Bahçe Konağı yeme içme noktasında da isteklerinize cevap verebiliyor.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi olan bu yerde, Üçpınar Tümülüsü‘nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bir galeri ve tümülüsteki bir mezar odası canlandırılmıştır.Umurbey Mahallesi’nde 1998-2002 yılları arasında eski bir ipek fabrikasının yenilenmesi üzerine açılan bir müzedir.
30 bin metrekarelik bir alanın üzerine kurulan müzede, çift beygirli Bursa at arabalarından günümüzdeki otomobillere geçiş hikayesi ele almaktadır. Geçmişten günümüze uzanan gelişim hikayesi hakkında tüm detayları bulabileceğiniz müzeyi ziyaret etmeden ayrılmayın!
Karagöz ve Hacivat Müzesi
Karagöz ve Hacivat Anıtı, Bursa merkez Çekirge caddesi üzerinde parkın içinde bulunduğu için Bursa merkez gezilecek yerler listemizdedir.
Geleneksel gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ün baş kahramanları ile bu görsel şölenin perdedeki yaratıcılarından kabul edilen Şeyh Küşteri’nin sembolik mezarları bu anıtın hemen arka tarafında yer alıyor. Anıtın tam karşısında Hacivat ve Karagöz ile ilgili çok kapsamlı ücretsiz bir müze yer alıyor.
Emir Sultan Cami ve Külliyesi
Bu eşsiz yapı 15.yüzyılda Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında Semerkand’dan Bursa’ya göç eden ve peygamber soyundan büyük islam alimi Emir Kilal Hazretleri adına yaptırılmıştır. Emirsultan Hz. aynı zamanda Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun ile evlidir.
Bursa gezilecek yerler arasında en önemli mimari eserlerden biri olan Cami ve Külliye Türkiye’de Eyüp Sultan Türbesinden sonra en çok ziyaret edilen dini yapıdır. Bursa merkez gezilecek yerler arasında ise Ulucami’den sonra en önemli dini mabetttir.
Muradiye Külliyesi
Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında ve Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılmış son külliye Muradiye Külliyesi’dir. Dolayısıyla Bursa gezilecek yerler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi’ne Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde ek türbeler yaptırılmıştır.
Bursa merkez gezilecek yerler içinde yer alan Muradiye Külliyesi sizlere rüya ve gerçeği, ölüm ile hayatı, hüzün ve huzuru bir arada yaşatabilecek nadir yerlerdendir. Bahçesinde yer alan asırlık ağaçların gölgesinde, havuzun şırıltısı eşliğinde ve çiçekler arasında ruhen dinleneceksiniz.
Yıldırım Bayezid Külliyesi
Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, darüşşifa, mektep, hamam ve türbeden oluşan külliye Bursa merkez gezilecek yerler listesinde yer buluyor. Ancak günümüzde cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbe ayakta kalabilmiştir.
Yıldırım Bayezid Cami: Bursa kemerinin ilk kullanıldığı ve “Ters T” planlı camilerin en özgün olanıdır.
Yıldırım Bayezid Medresesi: Önü kapalı ilk medresedir. 20 odanın yer aldığı medrese bahçesinde bir mermer şadırvan yer alıyor. Medrese günümüzde halen dispanser olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Yıldırım Darüşşifası: Osmanlı devletinin ilk hastanesi olarak kabul ediliyor. 14. yüzyıl yapısı olan Darüşşifa 2001 yılından bu yana göz hastanesi olarak hizmet veriyor.
İnkaya Çınarı
İnkaya Çınarı; 18,2 metre gövde genişliği, 600 yıllık yaşı ile Osmanlı ile yaşıt Türkiye’nin en büyük ağacıdır. Bursa Çekirge’den gidilebilen İnkaya Çınarı Uludağ yolu üzerindeki İnkaya köyünde yer alıyor. Dünyaca ünlü İnkaya Çınarı 13 kola sahip ve 35 metre boyundadır. Dallarının kalınlığı 3-4 metreyi bulan İnkaya Çınarı 9.2 metrelik çevresiyle aynı zamanda Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biridir.
İnkaya Çınarı gölgesinde yemek yiyebilir veya organik köy kahvaltısı yapabilirsiniz. İnkaya Çınarında yer alan köy pazarından reçel, peynir, sebze, meyve, tarhana ve el işi hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Misi Köyü
Bursa’ya yakın gezilecek yerler konusunda size diğer tavsiyemiz Misi Köyü yada bugünkü adı ile Gümüştepe Mahallesidir. Nilüfer İlçesine bağlı Misi Köyü Bursa’ya yaklaşık 12 km. uzaklıkta yer alıyor. Geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan ve Uludağ’ın batı yamaçlarında kurulmuş Misi Köyü’nde sizleri yemyeşil ormanlar, şırıl şırıl akan Nilüfer deresi ve restore edilmiş rengarenk evler karşılayacak.
Köy ve ahşap evleri 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Misi Köyü’nün üzüm bağlarından çıkan misket üzümü ile yapılan şarapları ve ipekçilik eskiden çok ünlüymüş.
Meyve ağaçları, kavak ağaçları, çınar ağaçları ve sınırsız yeşilliğiyle dinlendiren Misi Köyü, Bursa’da piknikçilerin uğrak yerlerindendir. Misi Köyü’nün içinden geçen Nilüfer Çayı çevresinde hizmet veren çay bahçeleri ve restoranlarda yemek yemek, kahvaltı yapmak gayet keyifli oluyor. Yine Misi Köyü’ne kadar gelmişken 8 km. mesafede Dağyenice Köyünde yer alan Dağyenice Göletini de görebilirsiniz.
Saitabat Şelalesi
Saitabat Şelalesi Bursa’ya 12 km. uzaklıkta Kestel ilçesine bağlı Saitabat Köyü’de yer alıyor. Uludağ eteklerindeki şelalenin kaynağını yine Uludağ’dan gelen kaynak suları oluşturuyor.
Bursa’ya yakın gezilecek yerler doğa konusunda Saitabat Şelalesi asırlık çınar ağaçları ve yemyeşil doğası ile sizi tatmin edecektir.
Saitabat Şelalesi; Bursa’da odun ateşinde, kiremitte tereyağı ile pişirilen alabalıklarıyla meşhurdur. Çevresinde bol bol piknik alanı yer alan şelalede yeme içme konusunda alternatif et mangal lokantaları, köylü kadınların işlettiği kahvaltı ve yemek yerleri bulunuyor.
Derekızık Köyü
Derekızık Köyü; Saitabat Köyü’ne gelmeden aynı yol üzerinde yeşillikler içinde yer alan Bursa’nın 5 kızık köyünden biridir. Hatta içinde Cumalıkızık Köyü’nünde yer aldığı Kızık Köyleri arasında en yeşil ve orman köyü özelliğini koruyan tek köydür.
Derekızık köyü’nde, yeşillikler arasında, Saidabad Şelalesi’nden coşup gelen suların kenarında insana hem huzur hem de neşe veren bir kahvaltı yapabilirsiniz. Restoran tavsiyemiz kesinlikle Babaçınar olacaktır.
Küreklidere Şelalesi
Küreklidere Şelalesi bir çok Bursalının bile bilmediği Bursa Gezilecek Yerler arasında gizli bir vaha gibidir.
Derekızık Köyü’nü geçtikten sonra Saitabat Şelalesi’ne 1 km. kala Ören Mahallesine dönülmelidir. Uludağ yamaçlarına tırmanan 2.5 kilometre uzunluğundaki toprak yol sonunda sizi Kürekli Şelalesi’nin görülebildiği bir seyir terası, çeşme ve banklar karşılayacaktır.
Türkiye’nin en büyük ve en geniş Kent Ormanı olma özelliğine sahip Bursa Kent Ormanını da bu vesileyle gezmenizi öneririz. Bursa Kent Ormanında piknik ve oyun alanları, dereden akan suyun döndürdüğü küçük bir değirmen, kaya bahçeleri, ahşap seyir kuleleri yanından ve köprüden geçerek 2 kilometre sonra Küreklidere Şelalesine ulaşabiliyorsunuz.
Bursa şehir merkezine yaklaşık 20 km. mesafede yer alan Kürekli Şelalesi kendisiyle aynı adı taşıyan Kürekli Kanyonu boyunca akıyor. İrili ufaklı bir çok şelalenin yer aldığı Kürekli Kanyonundan Kürekli şelalesi yaklaşık 80 metre yükseklikten dökülüyor. Küreklidere Şelalesinde yer alan Alabalık tesisinde alabalık yiyebilirsiniz.
Son olarak sizlerle Unesco tanıtım filmini paylaşıyoruz;