Bursa’da Ne Nerede Yenir?
Tarihiyle, coğrafi konumuyla, kültürel mirasıyla ülkemizin önemli şehirlerinden biri olan Bursa’nın lezzetlerine değiniyoruz. İstanbul’a yakınlığı ile pek çoğumuzun aşina olduğu lezzetleri aslında az çok hepimiz biliriz. Özellikle iskender olarak bilenen, ama gerçek adı Bursa Kebabı olan yemeğiyle ünlenen Bursa, aslında birçok lezzeti barındırıyor bünyesinde. Aldığı göçlerle mutfağı oldukça geniş olan şehrimiz, birçok lezzetin çıkış noktasıdır. Peki Bursa’da ne, nerede yenir?
Pideli Köfte
Sunumu, içeriği ve malzemesi ile sadece Bursa’da bulabileceğiniz yerel bir lezzettir. Evliya Çelebi’nin eserinde de yerini almış olan bu lezzet, asırlardır Bursa mutfağının en önemli yöresel yemeklerinden bir tanesidir. Bursa’nın Kayhan Çarşısı’ndaki köfteci dükkânlarında ortaya çıkmış bir lezzet olarak bilinir. Yapılışında kullanılan kızartılmış ve küp şeklinde kesilmiş pidelerin üzerine Kayhan Çarşısı’nın meşhur köftesi konulur ve üzerinde domates sosuyla birlikte tereyağı gezdirilir. Son olarak kenarına yoğurt konularak servise hazır hale getirilir.
Bursa Pideli Köfte veya Tarihi Yeşil Pideli Köfte önerebileceğimiz iki adres..
Bursa Döner Kebabı
Köklü bir geçmişi, pişirme şekli ve kendine has sunumuyla Bursa yemek kültürünün en köklü ve en özel ürünlerinden birisi olan bu lezzet, ilk olarak kebapçıların yaygın olduğu Bursa’nın Kayhan çarşısında ortaya çıkmıştır. Bursa denince akla ilk gelen lezzetlerden bir tanesidir. Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen kuzuların etleri ve dana eti karıştırılarak, kömür ateşinde döndürülerek kızartılan etler bıçakla ince ince kesilerek servis için hazırlanan tabakta yer alan kızartılmış ve küp şeklinde kesilmiş pidelerin üzerine konulur. Son olarak üzerine domates sosu, tereyağı gezdirilip kenarına yoğurt ve közlenmiş patlıcan konularak servis edilir.
Kıbrıs Şehitleri Caddesi 16.Şirin Sokak adresinde yer alan Uludağ İskender, Bursa’lıların önerdiği küçük biraz pahalı bir mekan.
Daha çok Bursa halkının gittiği, biraz daha ucuz olan, ama lezzeti oldukça ünlü olan Hüseyin Usta, enfes lezzette bir kebap için tek adresiniz olabilir!
Cantık
Tarihi Kayhan Çarşısı başta olmak üzere Bursa’nın birçok fırınlarından çıkan bu lezzet, yapılış tarzı ve sunum şekliyle Bursa’ya has bir pide çeşididir. Mayalanmış hamurun üzerine zengin içerikli kıyma, kuşbaşı şeklinde kesilmiş etin harcı veya kaşar peyniri konulur ve taş fırınların içinde pişirilerek servise hazır hale getirilir.
Kayhan Çarşısı’nda yer alan Acı Dayı ‘da bu nefis lezzeti tadabilirsiniz..
Kestane Şekeri
Bursa’nın simgesi olan Uludağ’ın, eteklerindeki kestane ağaçlarından toplanan kestanelerle yapılan bu tatlı, lezzetini ve formülünü yıllardır koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Bursa’nın en bilinen özgün lezzetlerinden biridir. Bu tatlının yapımında kullanılan kestaneler kaynatılıp kabuğu soyularak öncesinde özel olarak hazırlanan şerbetin içine konulur ve bir gün boyunca bekletildikten sonra servise hazır hale gelir. En meşhur markası olan Kafkas‘ı online olarak da alabilirsiniz..
Tahinli (Tahanlı) Pide
XIX. yy’ın ikinci yarısında Balkan göçmenleri ile Bursa’ya gelen bu lezzet, Bursa’da kahvaltıların vazgeçilmezidir.
Bursa’da birçok pastane ve fırınlarda bulabileceğiniz bu lezzet, mayalı hamurun üzerine pekmezli tahin ve az miktarda şekerin dökülmesiyle hazırlanır. Sonrasında taş fırınlarda pişirilerek servise hazır hale getirilir.
Osmangazi Tuzpazarı’nda yer alan tarihi taş fırın alabileceğiniz en iyi yerlerden biri tahanlı pideyi..
Mustafakemalpaşa Tatlısı
Adını Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden alan bu tatlı, Bursa mutfağının geleneksel tatlılarındandır.
Peynir tatlısı olarak da anılan bu yerel lezzet, yörenin sütlerinden üretilmiş özel bir peynirden yapılmaktadır. Şerbet eklenerek servis edilen bu tatlının üzerine tercihe göre ceviz, dondurma ve tahin de eklenebilir.
İnegöl Köfte
Bursa’nın İnegöl ilçesine has marka olmuş bir köftedir. İnegöl köftenin en önemli özelliği baharat kullanılmayan bir köfte olmasıdır. Bu lezzet, közlenmiş domates, biber ve bu yemeğin özel salatası olan piyaz ile servis edilir. İnegöl ilçesi başta olmak üzere Bursa’daki birçok restoran ve köftecide bulabilirsiniz.
Muradiye Çorbası
İsmini, Bursa’nın Muradiye Mahallesi’nden alan bu çorba geleneksel Bursa mutfağının önemli ve özel lezzetlerindendir.
Muradiye Osmanlı Mutfağı‘nda tadılabilir..
Süt Helvası
Bursa’nın kendine has en önemli leziz tatlılarından bir tanesidir. ‘Bursa Helvası’ olarak da anılan bu tatlı Bursa halkı için özel yere sahiptir.
Kıvamı ustalık gerektiren bu tatlıyı yaparken ilk önce tencerede un ve tereyağı kavrulur. Sonrasında süt kaynatılır ve kavrulmuş un ve tereyağına eklenerek karıştırılır. Pişirildikten sonra servise hazır hale gelir. Bursa’nın birçok restoranında bulabileceğiniz balkan kökenli bu leziz tatlı, Bursa halkının vazgeçilmezleri arasındadır.
Fasülyeli Odun Ateşi birçok Bursa yöresel yemeği olduğu gibi Süt Helvasını da menüsünde bulundurmakta..
Hurma Tatlısı
Bursa mutfağının kendine özgü lezzetleri arasında yer bulan tatlının yarım asırlık bir geçmişi bulunmaktadır. İlk olarak 1968 yılında, bir pastanede “Bağdat Hurma Tatlısı” olarak üretilmeye başlanan bu tatlı, gün geçtikçe orijinal tadı ve şekliyle popülerlik kazandı.
Bu tatlı; un, şeker, yumurta, yoğurt ve 10 tane özel baharatın karışımından oluşuyor. Tatlının sunumu ise şerbet ve Hindistan cevizi ile yapılıyor. Bursa’nın birçok yerinde seyyar olarak satılan bu tatlı, hafif bir tada sahiptir.
Tahinli Muradiye kurabiyesi
Geleneksel Bursa mutfağında önemli bir yeri olan tahin başta hamur işlerinde olmak üzere birçok lezzette kullanılmaktadır. Tahinle yapılan Bursa’ya has hamur işi lezzetlerinden bir tanesi de tahinli Muradiye kurabiyesidir.
İsmini Bursa’nın Muradiye Mahallesi’nden alan ve genellikle Muradiye’de bulabileceğiniz bu kurabiyenin yapılışında mayalanmış hamur, susam, tahin ve pekmez kullanılarak bu leziz atıştırmalık ortaya çıkar. Tarihi İnanç Fırın‘da tahinli pide ve Muradiye kurabiyesini bulabilirsiniz..
Fukara Keşkülü
Osmanlı Mutfağına Bursa’nın bir armağanı olan, tarihi II. Murad Han zamanına kadar uzanan bu lezzet, Osmanlı döneminde “derviş çanağı” olarak anılan çanaklarda fukaraya ikram edildiği için fukara keşkülü veya keşkül-ü fukara ismi ile adlandırılır.