Denizli Gezi Rehberi

Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alan ve horozlarıyla ünlü olan Denizli, ekonomisi sanayi ve ticarete dayalı nadide şehirlerimizden biridir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, köklü geçmişinin yanı sıra doğal güzellikleri, kaplıcaları ve dünyaca ünlü Pamukkale travertenleri ile de ön plandadır.
Tarihte pek çok toplulukça Lâdik olarak anılan Denizli’nin adı İbn-i Batuta’nın eserlerinde Tunguzlu olarak geçer. Türkçe anlamı ile Denizli anlamına gelen Tunguzlu zaman içinde değişerek Denizli olmuştur.

Denizli’ye Ne Zaman Gidilir?
Denizli, Ege Bölgesi’nin en serin illerinden biridir. Şehirde Akdeniz ve Karasal iklim bir arada görülür.
Bu nedenle kış aylarında Denizli oldukça yağışlıdır. Turistik seyahatler amacıyla Denizli’ye gitmek isteyenler için en ideal dönem mayıs ve haziran aylarıdır. Havanın açık ve yağışın az olduğu bu dönemde Pamukkale Travertenleri görülmeye değerdir.3 günlük tatil programı ile şehrin tamamını gezebilirsiniz.

Denizli’deki Festivaller
Kültür ve sanat etkinliklerine önem veren Denizli’de yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve festivaller düzenlenir. Denizli seyahatinizi festivallerin olduğu tarihlere ayarlarsanız daha eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz. Denizli Festivalleri:
- Ak Vadi festivali (Ekim)
- Kızılbölük Kültür, Sanat, Tekstil ve Moda Festivali (Temmuz)
- Denizli Ege Âşıkları Festivali (Nisan)
Denizli’de Gezilecek Yerler
Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin tam ortasında yer alan Denizli, hem doğal güzellikleri hem de köklü geçmişi ile misafirlerine eşsiz bir tatil keyfi sunuyor.
Pamukkale Travertenleri

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Pamukkale travertenleri mutlaka görülmesi gereken yerlerin başını çekiyor. 1988 yılından itibaren Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Pamukkale Travertenleri muhteşem görüntüsünün yanı sıra doğal mineralli suyu ile romatizma ve pek çok deri hastalığına çözüm oluyor.
Bayramyeri Meydanı

Denizli’nin en işlek ve en kalabalık bölgelerini başında geliyor Bayramyeri Meydanı. Meydan çevresinde birçok mağaza, cafe ve restoran bulunmak olup, meydanın içerisinde dinlenebileceğiniz banklar yer alıyor.
Akhan Kervansarayı

Anadolu Selçukluları döneminden kalma en önemli yapılardan bir tanesi olan kervansaray, Denizli şehir merkezine 8 km uzakta yer alıyor. 13. Yüzyıldan günümüze ulaşan Akhan Kervansarayı, kendi döneminin en önemli ticari yapılarından bir tanesidir. Beyaz kesme taştan inşa edilen yapı günümüze kadar hasar görmeden ulaşabilmiştir.
Bağbaşı Kent Ormanı
1984 yılında yapılan Bağbaşı Kent Ormanı, şehir merkezine 2 km uzakta bulunuyor. Yürüyüş parkuru ve oturma alanlarına sahip kent ormanında voleybol sahası ve çocuk oyun alanları yer alıyor.
Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan kazılar sırasında elde edilen pek çok eserin sergilendiği müze, 1984 yılında açılmıştır. Roma dönemine ait heykellerin sergilendiği müzede pek çok taş ve mermer yapı bulunuyor.
Hierapolis (Pamukkale) Örenyeri Müzesi; Hierapolis Antik Kenti içinde, 14.000 m2’lik bir alan üzerindedir. Antik Roma Hamamı, Gymnasiumu ve kitaplığından oluşan yapılar topluluğudur.
1970’li yıllarda yapılan, Hierapolis Ören Yerinde bulunan Roma Hamam Yapısı’nın restorasyonu sonucu, başta Hierapolis Kazılarında çıkan ve Laodikeia, Tripolis gibi ören yerlerinden getirilen eserlerin teşhir ve düzenleme çalışmaları tamamlanarak, 1 Şubat 1984 tarihinde Hierapolis Örenyeri Müzesi ziyarete açılmıştır.
Laodikeia Antik Kenti
.jpg)
Laodikeia Antik Kenti, coğrafi bakımdan çok uygun bir noktada ve Lykos Irmağı’nın güneyinde kurulmuştur. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos’un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir. Kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilmiştir. Laodikeia MÖ I. yüzyılda Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir.
Ornaz Vadisi

Denizli ili, Merkezefendi ilçe sınırında bulunan Ornaz Vadisi, Gezilip görülmeye değer bir piknik alanıdır. Vadi, doğada yürümeyi, piknik yapmayı ve fotoğraf çekmeyi sevenler için harika bir yerdir. Vadi içerisinde farklı büyüklüklerde çok sayıda şelale bulunur.
Keloğlan Mağarası

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan Keloğlan Mağarası, 1990 yılında MTA tarafından yapılan bir kazı sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Doğal görünümü ve yapısı ile görenleri kendine hayran bırakan Keloğlan mağarası Denizli’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Karahayıt Kaplıcaları
.jpg)
Karahayıt Kaplıcaları, Denizli Karahayıt Mahallesi’ndedir. Yılın her mevsiminde ana kaynağından çıkan kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyun ve termal çamurun sıcaklığı 58 ºC olup Ege Üniversitesi hidroklimatoloji enstitüsünün vermiş olduğu rapora göre içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağıdır.
Karahayıt’ta bulunan turistik tesislerde (Otel, Apart Otel ve Pansiyonlarda) Kırmızı Su ve Termal Çamur sayesinde pek çok hastalık ve sağlık problemine şifa bulunabilmektedir.
Denizli Kayak Merkezi
Tavas-Nikfer’de Denizli şehir merkezine 85 kilometre uzaklıktaki tesislerde acemi, orta seviye ve profesyoneller için 12 kilometre uzunluğunda 3 pist bulunuyor.
Kayakseverlere kesintisiz kayak ve snowboard imkanı sunan Denizli Kayak Merkezi’nde saatte bin 500 kişi taşıma kapasiteli iki telesiyej ve teleski hizmet veriyor. Merkezde mevsim şartlarına göre 3,5 ay kayak yapılabiliyor.
İnceğiz (Arapapıştı) Kanyonu
%20Kanyonu.jpg)
Her bölgeye göre ismi değişen kanyon, Kale’den giderseniz İnceğiz, Bozdoğan’dan giderseniz Arapapıştı adını alıyor. Aydın ilimiz ile özdeşleşen Arapapıştı Kanyonu, Aydın’ın Bozdoğan ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Lakin kanyonun bir kısmı Denizli ve Muğla il sınırlarında kalmaktadır. Aydın, Denizli ve Muğla il sınırlarının kesişiminde olan kanyonun büyük kısmı Aydın sınırlarında olduğu için, ismi Aydın ile anılmaktadır.