Elazığ’da Ne, Nerede Yenir?
Elazığ zengin mutfağı ile ziyaretçilerine muhteşem bir lezzet şöleni sunar. Geleneksel Anadolu mutfağının yanı sıra Elazığ yemeklerinin tadına doyamayacaksınız.
Lorik (Lobik) Çorbası
Börülceye benzeyen löbik, pamuk tarlasına ekilir. Yöresel lezzet arayanların tatması gereken bir çorba olan Lobik çorbası Elazığ’da hemen her mutfakta yer alır.
Harput Köfteli Çorba
Harput köftesi, Elazığ ve yöresinde bayram başta olmak üzere özel günlerde hazırlanır. Bulgurlu harç ve kıymalı içle şekillendirilerek her biri ceviz büyüklüğünde “lokmalık” hazırlanır. Köfteler, ocakta tereyağı, ev salçası ve suyla yapılan sosta pişirilir.
Palu Tava
Elazığ’ın Palu ilçesine giderseniz Palu Tava yemeyi atlamayın. Palu, Elazığ’dan damak olarak oğlak eti kullanması ile ayrılıyor. Palu Tava isminin aksine bir fırın yemeği. Oğlağın 4-5 saat biberle birlikte fırınlanması ile yapılıyor. Elazığ’da Palu tava yemek için yapmanız gereken; Palulu bir kasabı arayıp, kişi sayısı ile birlikte Palu tava istediğinizi bildiriyorsunuz. O tepsiye yemeği hazırlayıp, fırına yollatıyor. Söylenen saatte fırına gidip yemeğinizi teslim alıyorsunuz.
Gömme (Kömme) Börek
Bunun için Elazığ lazanyası diyebiliriz. Çok küçük doğranan soğan ve kıyma tereyağında kavrulup, sonra bir kat kıyma bir kat dövülmüş ceviz olacak şekilde yufkaların arasına konur. Aynı şey 25-30 kat tekrarlanır ve tepside fırına verilir.
Sırın
Harput mutfağına özgü, taze yufkanın rulo yapıldıktan sonra kesilmesi ve tepsiye dizilmesi şeklinde yapılan, üzerine de bolca sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş tereyağı dökmesiyle yenilen mantının etsiz halini andıran hamur yemeği.
Muhaşerli Köfte
Mukaşer veya Muhaşer denilen nohut türü, kara nohut (siyah nohut) diye geçiyor. Muhaşerli köfte de muhaşer, bulgur, soğan ile yapılan ve haşlanarak pişirilen, üzerine de salçalı, tereyağlı, biberli sos dökülerek servis edilen fındık büyüklüğünde köftelerden oluşuyor.
İşkene (işgene)
Soğan, kavurma, salça ve tandır ekmeğinden oluşan tas yemeği. Doğranan tandır ekmeği servis tabağına konuluyor üzerine de soğan, salça ve kavurma karışımı dökülüyor.
İçli Köfte
Bildiğiniz içli köftenin salçalı suda pişirilmiş hali. Elazığ’da içli köfte yumurta büyüklüğünde top top hazırlanıyor ve Gaziantep, Hatay bölgelerinde olduğu gibi kızartılmıyor.
Mumbar (Bumbar) Dolması
Doğu Anadolu’nun diğer yerlerinde de görülen mumbar (bu yörede bumbar deniyor) dolması, hayvanın ince bağırsağına ciğer, kıyma, pirinç veya bulgur doldurularak yapılan bir çeşit dolma.
Kaburga Dolması
Restoranlarda kolayca bulabileceğiniz bir lezzet değil. Genellikle düğün gibi özel günlerde ve kutlamalarda yapılıyor. Özel isteğe bağlı olarak bir gün önceden haber verdiğini takdirde hazırlanabiliyor. Kaburganın, kavrulmuş badem, kıyma, soğan katılan pirinç ile doldurulup en az 3 saat pişirilmesi ile hazırlanan zahmetli bir yemek.
Patila
Yufkaların açılarak içine sadece soğan kavurması eklendiği gözleme benzeri bir hamur işi. Orijinali sadece soğanlı oluyor ama şimdilerde peynirli, kıymalı, patatesli versiyonları da yapılıyor. Genellikle kahvaltıda ve çay saatlerinde yenen bir atıştırmalık.
Harput Kebabı
Harput’a özgü, parça etlerden yapılan kebap türü. Ensar Mangal Vadisi’nde yiyebilirsiniz.
Harput Köftesi
İçinde et, bulgur, soğan, reyhan, maydanoz ve baharatlar olan, elle yuvarlanıp tekerlek şekli verilerek yapılan ve haşlanarak pişirilen iri köfteler.
Pekmez
Buranın pekmezi, yöre üzümlerinden veya duttan yapılıyor. Üzümler veya dutlar ezilip yoğun ve tatlı bir şurup olana kadar kaynatılıyor.
Pestil (Bastık)
Pestil ise üzümün veya dutun ezilip güneşe serilerek yufka biçiminde kurutulmasıyla yapılıyor. Pestil için Öküzgözü üzümü kullanılıyor.
Orcik
Doğu Anadolu’nun hemen hemen her yerinde karşınıza çıkabilen, kimi yörelerde cevizli sucuk olarak bilinen orcik, ipe geçirilen cevizlerin unla birlikte kaynatılan üzüm şırasına batırılıp kurutulması ile yapılan tatlı. Üstelik bu batırma kurutma işlemi birkaç kez tekrarlanıyor. Bağbozumu döneminde yapılıp kışa hazır hale getiriliyor. Genellikle Şifoni üzümü kullanılıyor.
Ağın Leblebisi
Elazığ’ın Ağın ilçesine özgü, tüylü nohut denilen cinsteki nohut, kum ve meşe külü kullanılarak sacta kavrulan çıtır leblebisi. Halen daha tamamen geleneksel yöntemlerle, Ağın halkı tarafından yapılıyor.
Harput Dibek Kahvesi
İçinde kahve çekirdeğine ek olarak, keçi boynuzu, menengiç, kakao, zahter, kahve kreması ve sahlep gibi bitkilerin de havanda yani dibekte dövülmesiyle oluşturulan karışımdan yapılan kahve.
Çedene Kahvesi
Elazığ’da çedene kahvesi olarak bilinen ama diğer yörelerde menengiç diye bilinen kahve.
Vişneli Dondurma
Vişneden yapılan müthiş lezzetli dondurma. O kadar seviliyor ki Elazığ Valiliği 2018’de, vişneli dondurmaya, coğrafi bölge işaret tescili verilmesi amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapmış.
Dolanger Tatlısı
Hamurun açılıp yufkaya dönüştürülüp içine dövülmüş ceviz serpilip oklava ile sarılıp yağlanmış tepsiye dizilmesi ile yapılıyor. Tepsi bu şekilde doldurulduktan sonra üzerine sıvı yağ dökülüp fırında kızartılıyor. Fırından çıktıktan sonra da şerbeti dökülüyor.
Halbur Hurması
Şehir içinde hemen her köşe başında bir lokanta bulunur. Sadece köftecilerin bulunduğu ve yan yana 3 sokaktan oluşan köfteciler sokağı şehrin en işlek yerlerinden biridir.
Elazığ’da Popüler Restoranlar
Et Yemekleri: Kavurmacı Bekir Usta, Ensar Lokantası, Kebapçı Halit Usta, Koçoğlu Restoran
Kahvaltı: Zertaşlar
Çorba: Elaziz Mutfağı, Divan Restoran, Hünkâr Konağı
Küncülü Köfte: Amcanın Yeri
Balakgazi Böreği: Balakgazi Tesisleri
Kömbe: Keyfet Steak House, Köz Kebap Lokantası, Hisar Kasap Izgara
Tatlı için: Tatlıcı Selo Usta, Tatlıcı Murat Usta, Buhara Künefe, Diyarbakır Kadayıfçısı, Karadaban, Divan Dondurma