Gözalıcı Mavilik: Göcek

Türkiye’de mavi yolculuk denildiğinde akla gelen ilk yerlerden olan Göcek, Fethiye Körfezi’nin içerisinde, doyum olmaz masmavi deniz ile yemyeşil orman dokusunun bütünleştiği, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin buluşma noktası. Büyük şehirden kaçıp da maviye kavuşmaya gelenlerin huzur noktası kasabada sakin bir yaşantı hâkim.
Fethiye’nin 30 km kuzeybatısında, Fethiye Körfezi’nin en korunaklı limanlarından biri olan Göcek, Alaçatı, Bodrum gibi popüler turizm destinasyonlarının aksine tüketim kültürünün daha az uğradığı, benzer bir kitlenin yıllardır düzenli olarak gidip geldiği bir tatil merkezi. Koylarıyla ünlü Göcek’te en güzel keyif mavi yolculuk ve tekne turlarıyla yapılıyor. Bu hareketlilik, bölgede üç tane marina yapılmasını sağlamış.
Denize, yelkenli ve yatlara ilgisi olan kesim arasında 1980’li yıllardan bu yana popüler olan Göcek, Akdeniz kıyılarında en çok tercih edilen mavi yolculuk başlangıç rotalarından. Ekonomisi yat, tekne ve marina işletmesine dayanan Göcek, bu özelliği ile günübirlik turizm faaliyetlerine mesafeli yaklaşan bir yer.
Geçmişinde Hyparna ve Kamche adlarıyla anılan Göcek, Karia ve Lykia medeniyetlerinin sınırını belirlemiş. Likya uygarlığının iki gelişmiş kenti Telmessos (Fethiye) ve Kaunos (Dalyan) arasında yer alan kıyı yerleşimi Göcek, tarihi ve doğal zenginlikler açısından oldukça şanslı bir yerde kurulu. Likya Dönemi’nden günümüze ulaşan kaya mezarları, anıt mezarlar ve hamam yapıları Göcek’in tarihi geçmişinin yansımaları.
Göcek açıklarında bulunan Tersane Adası, antik dönem kalıntıları ile öne çıkıyor. Mitolojide yer alan Ikarus ve Daidalos efsanelerinin de Göcek’te geçtiği düşünülüyor. Göcek, ilk ismi olan Daidala’yı (Daydala) da bu mitolojik öyküden alıyor.
Göcek Gezilecek Yerler
Göcek Çarşısı
Birçok tatil beldesinde olduğu gibi Göcek’te de kamu kurumları, bankalar, dükkanlar, restoran ve kafelerin sıralandığı bir ana cadde var. Devamında Turgut Özal Caddesi ile birleşen Göcek Çarşı Yolu Caddesi, Göcek’in kalbinin attığı merkez. Küçük çakıl taşlarının döşendiği sokaklarında iki katlı dükkanlar sıralanıyor. Yaz aylarında hareketlense de genelde yormayan sakin bir havası var.
Çarşıdaki şile bezi ve ketenden yapılma tekstil ürünlerinin satıldığı butikler ilginizi çekebilir. Seramikten yapılmış otantik ve özgün figürlü hediyelik eşya dükkanlarına da uğrayın. Çarşının restoran ve kafeleri de çok nezih. Yerelden dünya mutfağına kadar geniş bir yelpazeye sahip menülerinde her damağa uygun lezzetler bulmak mümkün. Yeni nesil tasarım kafeler de açılıyor.
Çarşıdan sahile inen palmiyeli yoldan geçip yatların olduğu kordonda yürüyün. Özellikle gün batımı saatlerinde sahil daha da güzel oluyor. Akşam saatleri Göcek çarşının ve sahilin hareketi, enerjisini hissetmek için iyi bir zaman.
Bu şirin kasabayı ziyaret eden herkesin en az bir kez yolunun düştüğü caddede alışveriş yapın, kafelerde dinlenin Göcek’te yerel yaşam atmosferini yakından görün.
D-Marin Göcek
D-Marin Göcek, Göcek’in ve Güney Ege’nin en seçkin marinalarından. Marinanın en önemli özelliği özel koruma bölgesi içerisinde çevreye duyarlı bir tesis oluşu. Marinanın arkasında kalan tepe ve çevresi çam ağaçlarıyla kaplı, ormanın içindeymiş hissi veriyor. Şehirle iç içe geçmiş, Göcek Çarşısına 5 dakikalık yürüme mesafedeki D-Marin şık bistro ve restoranlarıyla kaliteli zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktası.
Azerbaycan
D-Marin Göcek kapsamında yer alan D-Marin Resort modern mimarisi, mavi-beyaz renkli deniz manzaralı şık süitleri, dünya mutfağından tatlar bulabileceğiniz restoranlarıyla kendini ayrıcalıklı hissetmek isteyenler için iyi bir seçim. Özellikle Q Lounge’un konumu, tasarımı çok özel.
Akdeniz sahillerinin Güney Ege kıyılarıyla buluştuğu noktada yer alan D-Marin Göcek, Mısır’dan getirilen özel kumlu plajı, çam ormanlarının içerisindeki konaklama tesisleri, alışveriş alanı ve 380 yat bağlama kapasitesine sahip marinasıyla rüya gibi bir yer. Gün batarken denizin üzerinde süzülen beyaz tekneleri izleyin, tablolardan çıkmış gibi duran manzaralar tam fotoğraflık.
Blue Point Plajı, Göcek merkezde denize girebileceğiniz tek plaj. Plaj D-Marin’in hemen yanı başında. Bembeyaz ince kumsalı D-Marin’in devamındaki D-Marin Restoranın hemen yanından başlıyor. Denizin kıyısı boyunca devam turkuaz renk büyüleyici.
Plajın bir bölümü kumsal bir kısmı tik ağacından yapılmış platformdan oluşuyor. Kumsal kısmı çok hoş, kumdan hoşlanmayanlar diğer bölümde vakit geçirebilir. Temiz ve dalgasız suları çam ağaçlarının birkaç metre ötesinde, ormanla iç içeymişsiniz hissi veriyor.
Yüzerken çaprazınızda kalan Göcek Adası manzarası harikulade. Ormanın reçine kokusuyla denizden gelen iyot birbirine karışıyor. Denize doğru eğilen ağaçlar doğal bir gölge oluşturuyor. D-Marin Göcek’te bulunan Blue Point Plajına girmek için hafta içi 120TL, hafta sonu 150TL ödeniyor. Plajın üst bölümündeki mekânlar için giriş ücreti ödenmiyor.
Göcek Adası
Göcek Adası Göcek merkeze en yakın plaj. Merkezde tek bir plaj olduğu için yakındaki Göcek Adası sıklıkla tercih ediliyor. Denizi tertemiz ve dinginlik veren bir doğası var. Ağaçlar denize değecek kadar yakın. Merkeze yakın olduğu için yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor.
Belediye marinadan saatte bir kalkan motor teknelerle 15 dakikada Göcek Adası’na ulaşılıyor (25TL). Adaya giriş için ekstra 35 TL ödemeniz gerekiyor. Yöreye özgün Günlük ve çam ağaçlarıyla kaplı adada, bir aile tarafından işletilen ve şezlong/şemsiye kiralanabilen minik bir işletme bolca da huzur var.
Denizi taşlık ve kayalık yanınızda deniz ayakkabı veya terliği olması iyi fikir. Deniz kestanesi de çok olduğu için dikkatli olun. Dalmayı seviyorsanız şnorkel ve deniz gözlüğünüzü de unutmayın. Adada kamp da yapabiliyorsunuz. Tekne turlarından hoşlanmıyorsanız Göcek Adası iyi bir alternatif.
İnlice Plajı
Göcek’e en yakın plaj 6 km mesafedeki İnlice Mahallesinde. Giriş için ücret 10 TL olan İnlice Halk Plajı‘na Göcek Belediye binasının önünden hareket eden dolmuş ya da otobüslerle gidiliyor. Denizi ve kumsala kadar inen yemyeşil ormanıyla plaj deniz, kum, güneş tatili için hoş bir atmosfere sahip.
Malta
800 metre uzunluğunda siyaha çalan kumu, masmavi suyuyla nefis bir plaj. Gayet güzel bir denizi var. Denizin içerisi yer yer taşlık. Plajda şezlong, şemsiye (10TL), kafe, duş, soyunma kabini gibi hizmetler veren küçük bir işletme var. Yeme içme dışarıya göre gayet uygun.
Bedri Rahmi Koyu
Göcek’e 17 km uzaklıkta bulunan Bedri Rahmi Koyu, Dalaman sınırlarında yer alıyor. Yatçıların en çok tercih ettiği koylardan biri olan bu yer, mavi yolculuğun ilk gezginlerinden ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun mavi yolculuk sırasında bir kaya üzerine yaptığı resimden ismini almış.
Sanatçı Azra Erhat’ın çakıl taşlarından yaptığı uçurtma mozaiği de hâlâ canlı bir şekilde duruyor. Yemyeşil tepelerin sarmaladığı masmavi deniziyle Bedri Rahmi Koyu’na hem karadan hem de denizden ulaşım var. Karşısındaki Zeyno Koyu’ndaki kaya mezarlarını da görmeye çalışın.
Hemen yakınındaki Kapı ve Hamam koylarıysa tarihi bir dedikodunun kahramanları olarak Kleopatra’yı, Julius Sezar ve Marcus Antonious’u ağırlamış.
Domuz Adası
Göcek açıklarında, beldeye 12 km uzaklıkta, Dalaman sınırlarında bulunan Domuz Adası, ismini geçmişte adada bulunan yaban domuzlarından alıyor. Bir dönem adada yaşadığı düşünülen prens nedeniyle Prens, Sedat Simavi’ye satıldıktan sonra Hürriyet, gibi isimlerle de anılan ada çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı. Göcek ana karasından denize doğru uzanan Kapıdağ yarımadasına en yakın ada da burası.
Mavi yolculuk turlarının rotasında yer alan adanın Panço Koyu berrak ve sımsıcak denizi ile yüzme ve dalış sevenlerin tercih ettiği bir bölge. Domuz ile Tersane adaları arasında kalan bölgedeki Lykia ya da Roma dönemi harabelerinin sadece bir metre üzerinde yüzmek, Göcek’in sunduğu keyifler arasında.
Tersane Adası
Göcek Körfezi’nin en büyük adası olan Tersane Adası, adını Osmanlı Dönemi’nde kullanılan eski bir tersaneden alıyor. Adanın merkezinin olduğu bölüme derin bir kanaldan geçilerek ulaşılıyor. Tersane Koyu olarak da bilinen bu bölüm tekne turları ve mavi yolculuklarda gecelemek ve yüzme molası vermek için kullanılıyor.
Tersane adası I. Dünya savaşından sonra mübadele döneminde boşaltılmış olan bir Rum köyünün de yerleşim yeriydi. Tersane ve gözlem kulesinin kalıntıları halen duruyor, adayı dolaşırken görebilirsiniz. Balıkçıların yaz ve kış limanı olarak adlandırdığı iki korunaklı koy var ziyaretçiler daha çok bu iki koyda yüzüyor.
Günlüklü Koyu
Günlüklü Koyu, Fethiye’de, Göcek-Fethiye karayolu üzerinde yer alıyor. Fethiye merkezine 17 km uzaklıkta bulunan Günlüklü Koyu, Göcek kasabasına ise sadece 10 km uzaklıkta. Adını çok ender bulunan günlük ağaçlarından alan Günlüklü Koyu’nda özellikle gün doğumu ve gün batımında koyu sarmalayan nefis koku bu ağaçlardan geliyor.
Sığla olarak da bilinen günlük ağaçları, daha çok ilaç ve parfüm yapımında kullanılıyor. Çadır veya karavan turizmi için de enfes bir yer olan koyun denizi, iyi yüzme bilmeyenler için oldukça elverişli.
Katrancı Koyu
Katrancı Koyu, Fethiye karayolu üzerinde, Fethiye’ye 15 km mesafedeki Katrancı Tabiat Parkı içerisinde yer alıyor. Çam ve okaliptüs ağaçları ile kaplı ormanı, 2 ayrı koydan oluşan denize girme imkânı bulunan, yıllardır çadır ve karavancı müşterilerin tercih ettiği bir tabiat parkı olan Katrancı’da, çadır ve karavan yeri kiralayarak doğayla iç içe bir tatil geçirebilirsiniz. Fethiye’ye 16 km uzaklıktaki koydan ilçe merkezine ulaşım, kamptan 30 dakika arayla kalkan servislerle sağlanıyor.
Fethiye
Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Ölüdeniz, Belcekız Plajı, Çalış Plajı ve Telmessos Antik Kenti gibi noktalarıyla hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Fethiye, Göcek’e özel araçla 25 dakika mesafede.
Yemyeşil çam ormanlarının eteğinde inci gibi sıralanmış koyları, mavinin binbir tonunu görebileceğiniz tertemiz denizi, uzayıp giden sahilleriyle Türkiye’nin göz bebeği olan Fethiye gezilip görülecek yerler bakımından bir iki güne sığdırılamayacak kadar zengin. Koyların keyfini çıkarabileceğiniz tekne turları, Babadağ’dan Fethiye sahillerini süzülüp adrenalin dolu anlar yaşayacağınız yamaç paraşütü, birbirinden eğlenceli su sporları da Fethiye’nin ritüellerinden.
Dalyan
göcek çevresinde gezilecek yerler
Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan ilginç labirent şeklindeki sazlık kanalların etrafında kurulmuş sıra dışı güzellikte şirin bir belde. Kaunos Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan Dalyan’da kanalın kenarında yer alan dik yamacın üzerindeki görkemli kaya mezarları zamanda yolculuğa davet ediyor. Dalyan Göcek’e 32 km uzaklıkta.
Akyaka
göcek civarında görülecek yerler
Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka, Citta Slow (Sakin Şehir) Ağı’nın Türkiye’deki üyelerinden. Bir tarafında Azmak Deresi diğer tarafında Gökova körfeziyle ender bulunacak bir coğrafyaya kurulmuş. Yakın bir döneme kadar balıkçı kasabası olan Akyaka, 1970’lerde keşfedilmiş. Şimdilerde Ege’nin en gözde tatil yerlerinden birine dönüşse de özgün mimarisi, bozulmamış doğası ile kendine has kimliğini koruyor.
Akyaka’da yapılacak çok şey var. Buz gibi suyuyla üzerinde tekne turlarının gerçekleştirildiği Azmak Çayı, kite surf parkurları, plajı, orman kamp alanları ile Akyaka, Göcek’e 75 km (1 saat) uzaklıkta. Özellikle Azmak’a bolca vakit ayırın. 8 metreyi bulan suyu yaz kış 10 derece civarında.
Deniz kaplumbağası, su samuru gibi türleri görebileceğiniz Azmak’da kanoyla ya da tekne turuyla sazlıklar arasında dolaşıp ufak çapta bir safari yapabilirsiniz. Gelmişken Akçapınar tostçusuna da uğrayın, tostu ve ayranı çok meşhur.
Kaş
göcek civarında gezilecek yerler
Tek başına gezilip görülecek önemli bir turizm markası olan Kaş, Göcek’e 130 km (2 saat) uzaklıkta. Kaputaş ve Patara plajları ile yaz aylarında cıvıl cıvıl olan Kaş’ta dalış ve tekne turları ile Akdeniz’in tadını çıkarabileceğiniz çok sayıda aktivite var. İlçe merkezindeki kral mezarları ile Antiphellos Antik Kenti görebileceğiniz yerler arasında.
Renkli cumbalı evleri, pembe begonvillerin süslediği sokakları, şirin butiklerin dizildiği Kaş çarşısı vakit geçirmekten keyif alacağınız bir durak. Kaş merkeze yakın birbirinden güzel plajları, bakir kalmayı başarmış koyları, yükseklerdeki bol oksijenli yaylaları ile keşfedilecek pek çok farklı alternatif sunuyor.
Göcek Tekne Turları
göcek gezilecek yerler
Yaz tatillerinin vazgeçilmezi tekne turları olunca ilk akla gelen yerlerden biri, dünyanın en güzel koylarına sahip biri olan Göcek. Güney Ege ve Akdeniz sularındaki rotalara en kolay çıkış yapılabilen yerlerden biri olan Göcek yat turizminin en gözde noktalarından.
Türkiye’nin en güzel koylarına sahip bölgesi Göcek’te günlük tekne turları özel ya da 40 ile 100 kişilik teknelerle yapılıyor. Turların birçoğu sabah 10.30’da başlıyor akşam 18.30’da sona eriyor. Öğle yemeği, içecek ve meyve ikramının yapıldığı Göcek tekne turları kapsamında Fethiye Körfezi’ndeki adalar ziyaret ediliyor ve 5 yerde yüzme molası veriliyor.
12 Adalar Tekne Turları, Göcek civarındaki koyları gezmek isteyenlerin tercih ettiği, Göcek’in en popüler tekne turu. Göcek 12 Adalar Tekne Turunun rotasında Göcek gezilecek yerler listesinde söz ettiğim Yassıca Adaları, Tersane Adası, Kleopatra Koyu, Bedri Rahmi Koyu ve Domuz Adası bulunuyor.
Tekne turunda kalabalıktan hoşlanmayanlar ve rotayı kendi belirlemek isteyenler için özel tekne kiralama seçenekleri de var. Göcek koylarında özel tekne turu hizmeti veren Ramazan Kaptan, işinde Göcek’in en bilinen, güvenilen isimlerinden. Tekneleri ister 1 günlük ister kendi belirlediğiniz rotalara uğrayacak şekilde birkaç günlük kiralayabiliyorsunuz. Göcek ve Fethiye bölgesini kapsayan, hatta Güney Ege rotasındaki koyları gezebileceğiniz bir rota planlayabiliyorsunuz. Ben Vira Yatçılık‘ın Nice teknesiyle özel yarım günlük Göcek koyları turu yaptım. Denizde teknede uyumanın tadı bir başka.
Pazar günleri kurulan Göcek Pazarı, Göcek ve çevresinden getirilen yerel ve doğal ürünlerin satıldığı halk pazarı. Göcek Pazarı’nda meyve ve sebzenin dışında tekstil ve züccaciye ürünleri de satılıyor. Pazar tezgahlarının çoğunun köylülere ait olması nedeniyle pazar bölgede çok popüler.
Göcek’e nasıl gidilir
Göcek, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir mahalle. Muğla büyükşehir belediyesi statüsüne alınmadan önce belde belediyesine sahip olan Göcek, bu düzenlemeden sonra Fethiye’ye mahalle olarak bağlandı.
Göcek’e uçakla ulaşım: Dalaman ile Fethiye’nin ortasında yer alan Göcek’e hava yoluyla ulaşım için Dalaman Havalimanı kullanılıyor. Dalaman Havalimanı, Göcek’e 20 km uzaklıkta. İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa havalimanlarından düzenli seferlerin gerçekleştirildiği Dalaman Havalimanı’nın yurt dışında da birçok şehirle direkt bağlantısı var.
Dalaman Havalimanı’ndan Göcek özel araçla 25 dakika sürüyor. Havalimanından Fethiye’ye giden HAVAŞ otobüsleri, taksi, transfer hizmeti alarak ya da araç kiralayarak Göcek’e ulaşabilirsiniz.
Göcek’e otobüsle ulaşım: Fethiye güzergahında yer alan Göcek’e Türkiye’nin farklı şehirlerinden Fethiye yönüne giden şehirlerarası otobüslerle gidilebiliyor. Birçok firma yaz aylarında talebe göre Göcek’e uğruyor. Göcek’e uğramayan otobüsler Dalaman ya da Fethiye’de yolcu indiriyor. Her iki ilçeden de Göcek’e düzenli ulaşım var.
İzmir’den Göcek’e özel araçla ulaşım: İzmir’e 308 km uzaklıkta olan Göcek’e İzmir’den özel araçla ulaşmak için İzmir-Aydın Otoyolu’nu kullandıktan sonra Muğla, Akyaka, Köyceğiz, Ortaca güzergahını takip ederek Fethiye yönünde ilerleniyor. Özel araçla bu yolculuk 4 saat sürüyor.
İstanbul’dan Göcek’e özel araçla ulaşım: İstanbul-Göcek arasındaki mesafe 708 km. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü ile kısalan yol özel araçla İstanbul’dan Göcek’e gitmek isteyenlerin hayatını kolaylaştırdı. Osmangazi Köprüsü, Balıkesir, Akhisar, İzmir, Aydın, Muğla rotasını izleyerek Fethiye güzergahı üzerinde yer alan Göcek’e gidilebiliyor. Özel araçla bu mesafe 9 saat sürüyor.
Ankara’dan Göcek’e özel araçla ulaşım: Ankara-Göcek arasındaki mesafe 642 km. Ankara’dan Sivrihisar, Emirdağ, Bolvadin, Keçiborlu, Burdur, Fethiye rotasını izleyerek özel araçla 8 saatte Göcek’e ulaşılıyor.