Hiking ve Trekking Temel Kuralları
Korona pandemisi günlerinde şehirden kaçıp kamp, hiking veya trekking yapmaya karar verdiyseniz, kamp için gerekli malzemeleri düşünmekle uğraşmayın diye size önerilerle geldik..
Kendinizi doğaya atmaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz. Sizin için tam teşekküllü bir yürüyüş ekipmanları rehberi hazırladık.
Doğada yürüyüşün temel kuralları
Yürüyüş ve kamp için en uygun zaman havanın serin, etrafın rengarenk olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Yaz mevsimi yürüyüş için çok sıcak! İlla ki yürümek istiyorsanız deniz kenarında biten 2-3 saatlik yürüyüşler planlayabilirsiniz.
Yürüyüş için ideal bir ekip sayısı en az üç kişidir. Acil durumlarda müdahaleyi kolaylaştırırken, faaliyetlerin de eğlenceli geçmesini sağlar.
Daha önce günlük bir yürüyüş yapmadıysanız, yaşadığınız yerdeki kısa parkurlarda kendinizi test etin. Yürüyüş partnerinizle birlikte daha önceden mutlaka yürüyüş yapın.
Yürüyüş partnerinizle birbirinizin huylarını bilmenin uzun yürüyüşlerde büyük faydası olacaktır. Türkiye’nin önde gelen iki yürüyüş yolundan Likya ve Karia Yolları bölümlerden oluşuyor ve her birinin kendine özgü yanları var. Sizin için ideal bölümü belirleyip, kaç gün yürüyeceğini önceden planlayabilirsiniz.. Yeni aldığınız malzemeleri yola çıkmadan önce mutlaka test edin.
Kamp malzemeleri konusunda nelere dikkat etmeliyim?
Sırtınıza uyumlu, destekli ve belden ayarlanabilir omuz askıları olan bir çantanız mutlaka olmalı. Bir günden fazla kamplı yürüyüş için, kamp malzemeleri ve su dahil her şeyi taşımak için en az 60 litre kapasiteli bir çanta makul. Sırt çantasının su geçirmez bir kılıfı olduğundan emin olun ya da yanınıza büyük boy bir çöp poşeti alın.
Çantanızı yerleştirmeden önce bir liste oluşturup, gerekli tüm kamp malzemelerinin tam olduğundan emin olun. Çantanın en alt kısmına kamp yapana kadar ihtiyaç duymayacağınız, uyku tulumu benzeri malzemeleri koyailirsiniz. Temiz kıyafetler ve uyku kıyafetlerini de buraya koyabilirsiniz. Yemekler, kamp seti ve ocak gibi ağır malzemelerin sırt kısmına yakın, orta kesimde olmasına dikkat edin.
Çantanın dengeli olmasını sağlamak için kayarak çantada dengesizlik yaratabilecek ağır malzemelerin arasına yumuşak ve hafif eşyalardan koyabilirsiniz. Yürüyüşlerde çantanın dışında sallanabilecek hiçbir malzeme olmamalı. Yürüyüş sırasında en çok ihtiyaç duyulan harita, GPS, güneş kremi, ilk yardım çantası, gözlük, şapka gibi malzemeleri ve kafa lambası çantanın üst gözü veya fermuarlı kesimleri gibi kolay ulaşılabilir bölümlere koymaya özen gösterin.
Konforlu bir yürüyüş için hazırlamış olduğunuz çantanın 15 – 18 kg’ın üzerine çıkmamış olmasına dikkat edin. Daha hafif bir çanta ile yürüyüşünüz daha da keyifli olacaktır.
Bu malzemeleri mutlaka çantanıza koymalısınız!
- Navigasyon (harita, pusula veya GPS)
- Güneş koruması (güneş kremi ve şapka)
- Ekstra kıyafet
- Kafa lambası veya fener
- İlk yardım çantası ve düdük
- Ateş (çakmak, kibrit vb.)
- Tamir seti ve aletleri (çadır ve şişme mat için)
- Ekstra yemek ve su
- Çakı
- Su arıtma tableti veya cihazı
Yeşilliklerin içinde her şeyi unutacağınız izole tatil adresleri