Kahramanmaraş Gezi Rehberi
Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini buluşturan Kahramanmaraş, tarih boyunca Hititler’den Osmanlı İmparatorluğu’na kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve tüm bu uygarlıkların kültürel zenginliğini günümüze kadar taşımayı başarmış.
Tarihi öneminin yanı sıra yöresel lezzetleri ve doğa harikalarıyla da öne çıkan Kahramanmaraş, milli ruhun ve direnişin simgesi olmuş bir şehir.
Kahramanmaraş Adı Nereden Geliyor?
Halk arasındaki adı Maraş olan bu şehir, kahramanlık unvanını ne zaman aldı? Kahramanmaraş’ın bilinen en eski adına Asur kaynaklarında rastlanıyor. O dönemde bölgede yer alan Geç Hitit Devleti, Gurgum adı ile anılıyormuş ve Kahramanmaraş’ın ismi ise Markasi olarak biliniyormuş. Romalılar zamanında bir süre Markasi ismi kullanılmaya devam etmiş.
Roma İmparatoru Caligula, babasının adını (Germanikus) şehre vermiş ve şehir, Germanike olarak anılmaya başlamış. Bizanslıların elinde tekrar isim değiştiren şehir Marasion adını almış. Osmanlılar zamanında ise söyleme kolaylığı açısından değişikliğe uğrayarak Maraş olmuş.
Kurtuluş Savaşı sırasında bölgede yaşayan halkın işgale direnişi sonucu TBMM kararı ile Maraş’a kahramanlık unvanı verildi. 5 Nisan 1925’te İstiklal Madalyası alan Maraş, 7 Şubat 1973 itibariyle Kahramanmaraş adını almış oldu.
Kahramanmaraş’ın Doğal Güzellikleri
1. Uludaz Tepesi
Uludaz uğur böcekleri oldukça popüler olmuş durumda. Haziran ayında mevsimlik göç ile Uludaz Tepesi’nde çoğalan uğur böcekleri, hem yöre halkının hem doğasever fotoğrafçıların ilgi odağı oluyor. 2259 m rakıma sahip Uludaz zirvesi, Kahramanmaraş’ta doğa turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip.
Yedi noktalı uğur böcekleri yaz aylarında bölgede bir canlılık oluşturuyor. Tepeye çıkarsan bir taşın ya da gevşemiş bir ağaç kabuğunun altında 50’den fazla uğur böceğini bir arada görmenin heyecanını yaşayabilirsin. Burada renkli fotoğraflar çekmek de mümkün.
2. Tekir Yeşilgöz Mesire Alanı
Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleri ile buluşmak için Tekir Mahallesi’nde yer alan Yeşilgöz Mesire Yeri’ne gidebilirsin. Çam ormanları arasında tertemiz havayı içine çekerek yürüyüş yapmanın tadını çıkarabilirsin. Tekir Yaylası çevresinde gidebileceğin mesire yerlerinden biri de Ardıç Suyu Mesire alanı.
3. Yeşilgöz Obruğu
Yeşilgöz Obruğu, Tekir’de bulunan gizemli bir cennet adeta. Burayı, suyun rengini ve çevredeki eşsiz manzarayı mutlaka görmelisin. Çınarların ve salkım söğütlerin suya yansımaları gerçekten çok güzel görünüyor. Kışın ılık yazın ise buz gibi bir suya sahip Yeşilgöz, tüm güzelliği ile ziyaretçilerini bekliyor.
Suyun altını keşfetmek için yapılan dalış, 135 m derinliğe kadar gerçekleşmiş. Burada bir dalgıcın sığabileceği bir boğaz ile karşılaşılmış. O boğazdan sonrası ise teknik nedenlerle keşfedilememiş. Yani su nereden geliyor, oradan yukarı bir obruk daha açılıyor mu, su altı mağarası var mı gibi soruların cevapları belirsiz. O yüzden de burası gizemli bir cennet olarak anılıyor.
4. Döngel Mağaraları
Birbirine bağlı şekilde üst üste konumlanmış üç mağaradan oluşan Döngel Mağaraları, Kahramanmaraş’ın önemli mağaralarındandır. Çünkü Kahramanmaraş’ta ilk yerleşimin Paleolitik Çağ’da bu mağaralarda başladığı biliniyor.
Döngel Mağarası, içindeki oluşumlar kadar çevresindeki doğanın sunduğu güzelliklerle de dikkatleri üzerine çekiyor. Mağaranın eteklerinde ağaçlar arasında yer alan dinlenme ve piknik alanında keyifle zaman geçirebilirsin.
5. Başkonuş Yaylası
Kahramanmaraş’ta kampçılık ve yayla turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Başkonuş Yaylası, çam ağaçları arasında güzel zaman geçirme imkanı sunuyor. Şehrin merkezinden buraya 1 saatlik araç yolculuğu ile ulaşmak mümkün.
Başkonuş Yaylası’nda doğal yürüyüş parkurları bulunuyor. Dilersen geniş piknik alanlarında dinlenip doğada olmanın tadını çıkarabilirsin.
6. Çokran Şelalesi
Sadece 15 m yükseklikten dökülen sular sayesinde oluşan görsel şöleni izlemek için bile Çokran Şelalesi’ni ziyaret edebilirsin. Şelalenin döküldüğü alanda doğal bir havuz oluşmuş durumda. Burada suya girmek çok keyifli olabilir.
Çokran Şelalesi’nin olduğu kayalık bölgeye tırmanmak isteyen çok sayıda dağcı her yıl buraya geliyor. Şelale çevresinde yer alan piknik alanlarında da güzel vakit geçirmek mümkün.
7. Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu
Toprakhisar Kanyonu, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yer alıyor. 7 km uzunluğundaki kanyon boyunca çağlayanlar, şelaleler ve doğal havuzlar bulunuyor. Toprakhisar Kanyonu’nun en sevilen noktasında ise Galgamaç Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor.
Kanyon içinde bir yürüyüş yapmaya hazırsan, Galgamaç Şelalesi’nin güzelliği ile büyülenmeye de hazır ol! Dilersen şelalenin doğal havuzunda yüzebilir, bol bol fotoğraf çekebilirsin.
8. Savruk Mağarası
Kısık Kanyonu üzerinden Savruk Mağarası’na ulaşılabiliyor. Karamanlı Köyü’nde yer alan mağara, Savran ve Sarıkız olarak da anılıyor. Paleosen dönemde oluşmuş olan mağara, oyukları ve sarkıt, dikitleri ile dikkat çekiyor. Mağara çevresinde şelale ve piknik alanı yer alıyor.
9. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı
2009 senesinde tabiat parkı ilan edilmiş olan Yavşan Yaylası, muhteşem bir doğaya sahip. Barındırdığı doğal yaşam ve zengin bitki örtüsü nedeniyle koruma altına alınmış olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, yürüyüş ve piknik yapmak isteyenler için oldukça güzel bir alan sunuyor.
10. Yedikuyular Kayak Merkezi
Kahramanmaraş’ta kış turizminin adresi Yedikuyular Kayak Merkezi, Dulkadiroğlu ilçesinin Yedi Kuyular mevkiinde yer alıyor. Ahır Dağı’nda 2050 m yükseklikteki sırttan dağın kuzey yamacına doğru uzanan alanı kaplıyor.
Şehrin merkezine 20 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi, kış sporlarına ilgi duyan yöre halkı için oldukça güzel bir alan sunuyor. Yedikuyular Kayak Merkezi’nde zorluk seviyeleri değişen 3 farklı pist bulunuyor. Hem amatör hem de profesyonel sporcular için imkanlar mevcut. Sen de dilersen kayak kiralama hizmetinden yararlanarak Kahramanmaraş’ta kayak deneyimi yaşayabilirsin.
Kahramanmaraş’ın Tarihi Yerleri
1. Kahramanmaraş Kalesi
Geç Hitit Dönemi’nde inşa edildiği düşünülen Kahramanmaraş Kalesi, şehrin merkezinde konumlanıyor. Şehri yaklaşan tehlikelerden korumak amacıyla yapıldığı için kale, şehri tepeden görüyor.
Kesme taştan yapılan kale, tarih boyunca bölgedeki farklı medeniyetlere hizmet etti ve çeşitli zamanlarda onarılarak ayakta kaldı. Kahramanmaraş’ın en önemli tarihi yapısı olarak görülen kale, 1970 senesinde kapsamlı şekilde restore edilerek günümüze kadar ulaştı.
2. Germanicia Antik Kenti ve Taban Mozaikleri
Barındırdığı eşsiz mozaiklerle Kahramanmaraş’ın tarihinde zengin bir hazine olarak görülen Germanicia Antik Kenti, Dulkadiroğlu ilçesinde yer alıyor. Geç keşfedilmiş olan bu antik kentin tarihinin 4. yüzyıla dayandığı ve Roma Dönemi’ne ait olduğu biliniyor. Germanicia mozaikleri ise Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinden izler taşıyor.
Antik kentte bulunan taban mozaikleri, dönemin siyasi ve kültürel durumunun yanı sıra bitkisel ve geometri desenler, günlük hayata dair betimlemeler de içeriyor. Bu özgün mozaiklerin görsellerini Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde görmek mümkün.
3. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi
Kahramanmaraş’ın ilk müzesi 1947 senesinde Taş Medrese’de açılmış ve 1961 senesine gelindiğinde Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmış. 1975’te şehir merkezindeki yeni yerine taşınan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, günümüzde hala aynı yerde hizmet veriyor. Müze, uzun bir restorasyon süreci geçirmiş ve 2012 itibariyle günümüzdeki haline kavuşmuş.
Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu olmak üzere 7 salon ile tarihin kapılarını aralayan müzede güzel bir keşif yolculuğuna çıkabilirsin.
4. Mahmut Arif Paşa Konağı Kahramanmaraş Etnografya Müzesi
1904 senesinde Maraşlı mutasarrıf (sancak yöneticisi) Mahmut Arif Paşa’nın yaptırdığı konak, Kahramanmaraş’ın önemli değerlerinden biri. Bir dönem valilik binası olarak da kullanılmış olan Mahmut Arif Paşa Konağı, geleneksel Maraş konut mimarisini yansıtıyor. Konak, günümüzde Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
5. Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi
Maraş’ın milli mücadele zamanındaki kahramanlık hikayesini anlatan Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, 2018 yılında ziyarete açıldı. Kültür Park içinde misafirlerini ağırlayan müzede, 1. Dünya Savaşı sonrasında işgal edilmiş olan toprakların geri kazanılması sürecinde Maraş’ın mücadelesini canlandıran eserler görülebilir. Müze, tarihe tanıklık etmek isteyenler için güzel bir deneyim sunuyor.
6. Eshab-ı Kehf Külliyesi
Afşin ilçesinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, tarihi değerinin yanı sıra manevi değeriyle de öne çıkıyor. 1215-1234 arasında Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından yaptırılan külliyeye en son eklenen yapı, 1531 tarihli Paşa Çardağı. Kütahya gezisi sırasında şehrin tarihi değerlerinden biri olan bu külliyeyi mutlaka ziyaret etmelisin.
7. Elbistan Ulu Camii (Cami-i Kebir)
Elbistan ilçesinde yer alan Elbistan Ulu Camii (Cami-i Kebir), 1442-1454 yılları arasında inşa edilmiş. Cami, Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1515-1522 arasında onarılmış ve günümüzdeki haline ulaşmış. Dikdörtgen forma sahip olan caminin Köşk Minaresi ve Taç Kapısı dikkatleri üzerine çekiyor.
8. Tarihi Maraş Çarşıları
Kahramanmaraş çarşıları Dulkadiroğulları zamanından bu yana önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde hala aktif olan tarihi Maraş çarşılarından sevdiklerin ve kendin için hatıralar, yöresel hediyelikler alabilirsin.
Osmanlı’nın ilk çarşılarından olan Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Yemeniciler Çarşısı ve günümüze kadar bozulmadan ayakta kalmış Kahramanmaraş Taş Han Kahramanmaraş’ta alışveriş için mutlaka gezmen gereken tarihi çarşılardan.
9. Tarihi Ceyhan Köprüsü (Taş Köprü)
Dulkadiroğulları Beyliği zamanında inşa edildiği düşünülen Tarihi Ceyhan Köprüsü (Taş Köprü), 158 m uzunluğunda kemerli bir yapı. İnşasından günümüze gelen kadar çok kez onarılmış olan köprünün orijinalliği her daim korunmuş. 6 tane kemer gözü bulunan köprünün genişliği ise 5 m.
Son Olarak Dört Minareli Asma Köprü
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde, 2018 temmuz ayında ziyarete açılan köprü ziyaretçi akınına uğruyor. Müteahhitlerin yapımı için 5 milyon lira istediği köprüyü Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan 6 ayda belediyenin imkanlarıyla 300 bin liraya yaptırdı.
Tufanpaşa ile Yenimahalle’yi birleştiren, 30 ton dut ağacı ile 20 ton demirin kullanıldığı köprünün ünü yurt dışına kadar uzandı. Projeyle İngiltere’deki ‘Oxford Global Club of Leaders’ analitik merkezinin ‘Şehir Yönetiminde Mükemmellik’ ve ‘Yılın Şehir Yöneticisi’ dallarında verdiği ödülü belediye başkanı Sn. Tezcan kazanmıştı.
Kahramanmaraş’ta Ne Yenir?
Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kültüründen beslenen şehrin yemek kültürü de etkilenmiş ve Kahramanmaraş’ın yöresel mutfağı oldukça zenginleşmiş. Kahramanmaraş mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında; şehre özgü farklı bir yöntemle hazırlanan Maraş tarhanası, yeni evlenen çiftler tarafından evlerine bereket getirmesi için yapılan Acem pilavı, kat kat lezzet sunan Maraş köftesi, Türkiye’nin en iyi paça çorbası olarak anılan Maraş paçası sayılabilir. Tabii ki yemeğin sonunda, Kahramanmaraş’ın bir dünya markası haline gelmiş olan meşhur Maraş dondurmasını yemeden dönmek olmaz.