Köyceğiz’de Gezilecek Yerler
Bu sükunetle kol kola girmiş cittaslow şehrinde gezilecek ve görülecek yerleri sıralayalım. Köyceğiz merkezden başlayarak, etrafı keşfe çıkabilirsiniz. İşte Köyceğiz’de gezilecek yerler…
1. Köyceğiz Merkez – Cumhuriyet Meydanı
Yapacağınız ilk keşif ilçe merkezi olmalı. Cumhuriyet Meydanı’na geldiğinizde etrafınızda tarihi evler, Atapark, eski belediye binası, Hacıbey Camii ve kordonu görüyorsunuz. Palmiyelerin süslediği, yeşil tonların bol olduğu merkez, sizi tüm sakinliği ile karşılıyor. Hediyelik eşya ve Köyceğiz Balı satışı yapan dükkanlar dikkatinizden kaçmayacaktır.
Göl kıyısına doğru yürüdüğünüzde ise “Cittaslow Köyceğiz” yazısını görüyorsunuz. Bir tarafınızda sığla (günlük) ağaçları bir tarafınızda kordon boyunca sıralanmış kafeler yer alıyor. Sakin şehir Köyceğiz’den göl kıyısında keyif yapmadan ayrılmayın. Göl kıyısında yer alan kafelerde her türlü yeme-içme imkanı mevcut. Üstelik fiyatlar makul.
Kordon boyunca yapacağınız keyifli bir yürüyüşte şehrin huzur veren havasını daha çok hissediyorsunuz. Tavsiyem, sabah erken saatlerde merkezde bir kahve molası verin. Gölün kıpırtısız hali ruhunuzu okşuyor. Okaliptüslerin, palmiyelerin ve sığla ağaçlarının gölgesinde en doğalından antidepresan isteyenlere, burası şiddetle tavsiye edilir.
2. Kaunos Aslanı (Atapark)
Cumhuriyet Meydanı’na çok yakın konumdaki Atapark içerisinde yer alan Kaunos Aslanı heykelini de görebilirsiniz. Orjinal bir buluntu olan bu aslana Kaunos Aslanı denmesinin sebebi, Kaunos Antik Kenti’nde bulunmuş olmasıdır.
Kaunos Aslanı, 1965 yılındaki kaçak yapılan bir kazı sonrasında ele geçirilmiştir. Aslanın bulunduğu yerde, sonraki yıllarda (1972-73) arkeolojik kazı yapılmış ve yuvarlak bir yapının kalıntılarına rastlanmıştır. Bu bulunan yapı kutsal bir anıt olarak Agustus döneminde (M.Ö. 27-M.S. 14) inşa edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda bu yuvarlak yapının sütunları arasında kadın heykelleri bulunmakta ve dört köşesinde de aslan heykelleri yer almaktaymış. Gücü sembolize eden bu aslan heykeli şimdi Köyceğiz merkezde Atapark içerisinde sergilenmektedir.
3. Sait Bey Konağı
Burası kolay kolay kimsenin bilmediği bir konak. Bizim de amacımız zaten bu değil mi? Bir şehre gittiğiniz zaman görmeniz gereken yerleri sizlere aktarmak…
Şayet Köyceğiz’in yakın dönem yaşam tarzını merak ediyorsanız bu konağa mutlaka uğrayın. Kaunos Aslanı’na yaklaşık 450 metre mesafede bulunan konağın ulaşımı çok kolay. Etnoğrafik eserlere merakı olanlar için keyifli bir adres. 2015 yılında yenilenen konak şimdilerde ziaretçi ağırlamakta. Üstelik girişi ücretsiz.
Sait Bey Konağı, 1950’li yıllarda inşa edilmiş Rum mimari tarzında bir konak ve hikayesi ilginç… Konağın şu anki sahibi Sinan Bey aslında İstanbullu. Köyceğiz’e gelip bu evi satın almak istiyor ve uzun işlemler sonucu evi alıyor. Harap durumdaki evi yeniliyor ve konağa babasının ismini veriyor. Böylelikle Sait Bey Konağı’nı Köyceğiz’e kazandırıyor.
Sahibi Sinan Bey, babası Sait Bey’e ait olan eşyaları burada sergiliyor. Konak iki katlı ve 1950’lerden 1980’lere uzanan süreci hatırlatan eşyalar ile dekore edilmiştir. Köyceğiz’in karakteristik mimarisini hissetmek, o dönem evlerinin ambiyansını yaşamak ve kıymetli eşyaları görmek için Sait Bey Konağı’na uğrayın derim. Açıkçası büyük emek ve takdir edilmesi lazım
4. Delta Plajı
Köyceğiz kordona indiğinizde sağ tarafa doğru yürürseniz Delta Plajı’na ulaşıyorsunuz. Küçük ve şirin bu tatlı su plajı, göl kıyısı plajıdır. Merkezde yer alan bu plajın tabiki meraklıları var. Plajın hemen yanında belediyenin işlettiği kafe ve restoran mevcut.
Plajın yanı başında yükselen okaliptüs ve palmiyeler göze çok hoş geliyor. Gölde yüzmeyi sevenler ve manzara isteyenler için önerilecek güzel bir plaj. Plajda şezlong kiralanabiliyor, fiyatları da uygun. Ayrıca plajın hemen yanı başında yer alan kamp alanı da çadır severler için ideal. Tek olumsuz yanı düğün organizasyonlarının burada yapılıyor olması. Akşam fazlaca gürültü olabiliyor. Siz yine de gün batımında ya da sabah erken saatte plajın manzarasını keşfedin derim.
5. Kulak Mesire Alanı
Yeşilin ve sükunetin şehri Köyceğiz’de müthiş bir alternatif daha. Kulak Mesire Alanı, piknik yapabileceğiniz ve yürüyüş yaparak doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir yer. Üstelik kamp severlerin de gözdesi burası. Bakımlı ve temiz bu mesire alanı içinde kafeterya da bulunuyor. Çocuklu aileler için bire bir. Delta Plajı’na çok yakın konumdaki mesire alanına uğrayıp keyfini çıkartabilirisiniz.
6. Köyceğiz Sığla Ormanı
Köyceğiz kordona indiğinizde sol tarafa doğru yürürseniz sığla ormanına ulaşıyorsunuz. Şehrin içinde bol oksijen arayanlara müthiş bir adres. Sığla ağaçları ve daha bir çok türün bulunduğu orman oldukça büyük. Hepsini yürüme şansınız olmayabilir. Zaten bölgeyi iyi bilmiyorsanız hepsini yürümeyin derim. Zira kaybolma ihtimaliniz var.
Yaz mevsiminde serinlemek için burayı tercih edenler piknik yapıp temiz havanın keyfini çıkarıyor. Ormanın içinde kamp kuranlar var. Endemik sığla ağaçlarıyla kaplı bu orman Köyceğiz’in en büyük doğal zenginliklerinden biridir. Yemyeşil doğanın içinde nefes almak isterseniz Köyceğiz Sığla Ormanı’na uğrayın.
7. Yuvarlakçay
Yuvarlakçay, son yıllarda Köyceğiz denince ilk akla gelen yer oldu. Buraya uğrayıp mis gibi doğanın içinde serinleyip, kahvaltınızı yapabilirsiniz. Yolu biraz uğraştırsa da görmeye değer.
Yuvarlakçay, Köyceğiz Gölü’nü besleyen çaylardan biridir. Yuvarlakçay’ın suyu ferahlatıcı, minik şelaleleri göz alıcı, salıncakları ise baştan çıkarıcı… Sırf salıncağa binip poz vermek için bile buraya gelenler var. Bölgede yer alan bir çok restoran kahvaltı dahil yeme-içme alternatifleri sunuyor.
8. Toparlar Şelalesi
Köyceğiz merkezden 12 km uzaklıkta bulunan şelale bölgenin gizli kalmış doğal güzelliklerinden biridir. Ana yol üzerinde tabeladan içeri girip aracınızı park edip yürümeniz gerekiyor. Yaklaşık 20 dakika kadar yürüdükten sonra şelaleye ulaşıyorsunuz. Girişi ücretli değildir. Yaklaşık 5 metre yükseklikten dökülen şelalenin altında küçük bir gölet oluşmuştur. Kıyıları sığ ama ortası derin olan bu gölde yüzebilirsiniz ama dikkatli olmakta fayda var.
9. Sandras Dağı – Gökçeova Göleti (Ağla Yaylası)
Batı Toroslar’ın bir parçası olan Sandras Dağı, yaklaşık 2295 metre yüksekliği ile Köyceğiz’in en özel rotalarından biridir. Dağcılık ve trekking ile ilgilenenlerin planlarında yer alan Sandras Dağı, Ocak-Nisan arası karla kaplıdır.
Sandras Dağı’nın eteklerinde yer alan Ağla Yaylası tabiatın eşsiz güzelliklerini barındıran bir cennet. Buranın en tercihe dilen yeri ise Gökçeova Göleti. 50 dönümlük bir arazide yer alan Gökçeova Göleti, yapay bir göldür. Kamp ve piknik için uygundur. Fakat wc yok, tesis yok, dolayısıyla bu konularda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ayrıca yol konusunda pek sıkıntı olmasa da buraya ulaşım 1 saat sürüyor. Bunu da hatırlatalım.
10. Sultaniye Kaplıcaları
Doğa ararsanız var, manzara var, tarih var, su var, kaplıca bile var… Yok yok dediğinizi duyar gibiyim. Hakikaten Köyceğiz’de arayıp bulamayacağınız bir şey yok. Gelelim bölgenin en kıymetlilerinden olan Sultaniye Kaplıcalarına.
Türkiye’nin sayılı kaplıcalarından biri olan Sultaniye, iddia odur ki dünyanın radyoaktivitesi en yüksek kaplıcalarının başında geliyor. Asırlar boyu şifa dağıtan kaplıca, Ölemez Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Ölemez Dağı gölün etrafındaki en yüksek dağ. Eteklerinde ise adıyla müstesna sanki ölümsüzlük iksiri taşıyor.
Köyceğiz merkezden 25 km mesafede yer alan kaplıcanın yolu biraz virajlı olduğu için buraya ulaşmak ortalama 40 dk sürüyor. Bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen Sultaniye Kaplıcaları, geçmişte Kaunoslular tarafından da kullanılmıştı. Burada mineralli havuzlarda yüzüp, çamur banyosu yaparak zihninizi de bedeninizi de şifalandırabilirsiniz.
11. Ekincik Koyu ve Ekincik Plajı
Sultaniye Kaplıcaları’ndan sonra yola devam edip bölgenin en güzel koylarından biri olan Ekincik Koyu’nu ziyaret edebilirsiniz. Köyceğiz’e gelip de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Eskiden ulaşım sıkıntısı varken daha bakir olan Ekincik, günümüzde yolların düzgün hale gelmesiyle hızla kalabalıklaşıyor. Ekincik’de kumsal ve deniz çok güzel. Zaten Marmaris–Göcek arası tura çıkan yatların da uğrak yerlerinden biri Ekincik Koyu.
Koyda kafeterya, şezlong, şemsiye, duş, wc, kabin mevcut. Ayrıca piknik masaları var ve kendi yiyeceğinizi getirip piknik yapabilirsiniz. Kamp alanında çadır kurmak isteyenler için imkanlar bulunmaktadır. Köyceğiz’den yola çıktığınız an enfes manzaralar eşliğinde ulaşacağınız Ekincik Koyu ve Plajı, sakin ve kafa dinlemelik tatil arayanlar için ideal.
12. Dalyan
Köyceğiz merkeze 24 km mesafede yer alan Dalyan, yeryüzündeki gerçek bir doğa harikası. Köyceğiz’e gelip de bir adım ötedeki Dalyan’ı görmemek büyük eksiklik olacaktır. Köyceğiz Gölü ile Akdeniz arasında konumlanan Dalyan, Ortaca ili sınırlarında kalmaktadır.
Dalyan, Türkiye’nin en bakir yerlerinden biridir. Muhteşem doğası, göz kamaştıran tarihi ve doğal zenginlikleri ile gizli bir cennettir. Dünyanın dört bir tarafından turist ağırlayan Dalyan’a daha önce hiç gitmediyseniz, Dalyan’a bir kaç gün de olsa şans verin. Dalyan’da ne yenir, neler yapılır, nerede konaklanır? Dalyan’da gezilecek yerler nerelerdir?
13. Çamur Banyosu
Çamur Banyosu genellikle Dalyan ile anılsa da, aslında Köyceğiz sınırında kalıyor. Burası Dalyan ve Köyceğiz turlarında eğlencenin bir numaralı adresidir. Çamur banyosunda geçireceğiniz bir kaç saat belleğinizde gülümseten anılar bırakacaktır.
Çamur banyosunun girişi ücretlidir. İçeride bir kafeterya, wc ve duşlar yer alıyor. İçeri girdiğinizde yoğun kükürt kokusu ilk başta sizi rahatsız edebilir. Bu kokuya zamanla alışıyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken doğal çamurun olduğu havuza girip iyice çamurlanmak. Gözünüze kaçmayacak şekilde yüzünüze de sürdüğünüz çamur hem sağlıklı hem de eğlenceli bir aktivite oluyor.
Tamamen çamurlandıktan sonra bir müddet güneş altında bekleyip kurumanız gerekiyor. Ardından duş bölümünde yıkanıp çamurdan arınıyorsunuz. İyice yıkandıktan sonra da 39 derecedeki termal suyun olduğu havuza giriyor ve iyice gevşiyorsunuz. Romatizma, kireçlenme, sinir hastalıkları ve eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen termal suyun keyfini çıkardıktan sonra da kafeden bir şeyler sipariş edip keyif yapabilirsiniz. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Çamur Banyosu turistlerin yoğun ilgisi altındadır.
14. Kaunos Antik Kenti
Kaunos, Dalyan merkezin karşı kıyısında kalıyor. Buraya sandal taksilerle geçmeniz mümkün. Tekneden indikten sonra 15 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Şayet Köyceğiz merkezden aracınızla gelirseniz 40 km yol almanız lazım yani yaklaşık 1 ile 1 buçuk saat arası sürüyor.
Kaunos’ta Müzekart geçerlidir. Sonrasında ise harabeleri gezmeye başlayabilirsiniz. Kaunos Antik Kenti, Köyceğiz ilçesinin Çandır Mahallesi sınırında kalmaktadır. Hemen belirtelim ki kanalın bir tarafı Dalyan yani Ortaca ilçe sınırı, diğer tarafı Köyceğiz ilçe sınırıdır.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kaunos, antik çağda tuz üretimi ve satışı yapan bir liman kentiydi. Zamanla alüvyonların dolmasıyla liman özelliğini kaybeden kent, yavaş yavaş terkedilmiştir. Bugün kentte tiyatro, hamam, bazilika, agora ve 150 metre yüksekliğe sahip akropol yer almaktadır. Kazıların devam ettiği Kaunos, umarız tam anlamıyla ayağa kaldırılır. (Kaunos hakkında ayrıntılı bir yazımız yakında…)
15. Kaya Mezarları
Kaya Mezarları, bölgede göreceğiniz en görkemli kalıntılardır. Yüksekçe bir tepe üzerinde, tapınağı andıran heybetli görünümleri dudak ısırtacak kadar etkileyicidir. Kaya Mezarları, Dalyan’dan kalkan teknelerle plaja doğru yol almaya başladığınızda karşınızda birden beliriverir. Herkesi o an bir heyecan sarar. Bu noktada biz tur rehberlerine en sık sorulan ilk soru “Bu yüksek noktaya o mezarları nasıl inşa edebilmişler?” Şimdi ben size sorayım o halde “Sizce o mezarları oraya nasıl inşa ettiler ve dahası ölüleri oraya nasıl nakil ettiler?” Bir düşünün bakalım…
2400 yıllık bu kaya mezarları, Kaunos gibi zengin bir kentin önsözü aslında. Kaunoslular, deniz ticaretinden gelir elde eden bir liman şehrinde yaşıyorlardı. 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Kaunos’ta yüksek mevkideki kişiler ve krallar için yapılmıştı bu mezarlar. Mezarların yüksek kayalıklara oyulmasının sebebi ise Tanrılara daha yakın olmak fikridir. Ölen kişinin statüsü ne kadar yüksek ise mezarı da o kadar yükseğe inşa edilirdi.
Dalyan’daki bu kaya mezarlarına baktığınız zaman özellikle 6’lı mezarlar büyük ve gösterişlidir. En büyük olan ise yarım kalmıştır. Sebebi ise; Herodot’un aktardığına göre Persler Kaunos’a gelince, şehir dirense de bir müddet sonra teslim olmuştur. İşte o gün yarım kalan kaya mezarı bir daha tamamlanamamıştır.
Mezarların önünde iki adet İon sütunu yer almaktadır. Hangi taş ustaları burada çalıştı, hangi aletleri kullandı ve hangi şartlarda bu mezarları inşa etti bilmiyoruz. Bildiğimiz en büyük gerçek ise o dönemde ölümden sonraki hayatın var olduğu inanışı ve ölü gömme adetlerinin ihtişamı ve çeşitliliğidir. Kaunos Antik Kenti’nde var olan yaklaşık 170 mezar arasında şüphesiz en meşhur olan mezarlar bu 6’lı mezar grubudur. Mezarlara çıkamıyorsunuz, zaten tehlikeli. Burada vereceğiniz bir fotoğraf molasında tarihin derinliklerine küçük bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
16. İztuzu Plajı
İztuzu Plajı, Köyceğiz’den yaklaşık 40 km yani 1 saatten fazla sürmektedir. İztuzu (Caretta Caretta) Plajı, dünya çapında büyük üne sahiptir ve Türkiye’nin en gözde plajlarından biridir. Bir tarafında tatlı su diğer tarafında deniz suyu bulunan, altın sarısı renginde kumu muazzam güzelliktedir. Plajın özellikleri saymakla bitmez. Caretta caretta denilen deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapan plajın el değmemiş doğası hayranlık uyandırmaktadır.
Türkiye’deki en iyi plajlar listesinde başı çeken İztuzu Plajı, gündüz yüzmeye gelen insanların, gece ise sevimli Caretta carettaların uğrak noktasıdır. Akdeniz’in en özel plajlarından biri olan İztuzu Plajı’na yolunuz düşmeden, sizlere küçük tüyolarımız olacak.
Köyceğiz’de Nerede – Ne Yenir? | Köyceğiz Mutfağı
Göl kenarında kurulu bir yerleşime geldiniz, haliyle ilk tadacağınız şeylerden birisi balık olmalı. Köyceğiz lezzetlerinin başında Kiremitte Kefal Balığı geliyor. Ayrıca bölgenin meşhur lezzeti Mavi Yengeç de sipariş verecekleriniz arasında olabilir. Köyceğiz kordonda yer Ayaklıgöl Balık Restaurant ve Yakamoz Restaurant’a uğrayıp göl lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Deniz ürünleri ve et çeşitleri de mevcut ve çok lezzetli.
Köyceğiz merkezde yer alan Avangart Cafe Retaurant’ı da şiddetle tavsiye ederim. Konumu da yemekleri de harika. Buranın gerek kahvaltısı gerekse ana yemekleri büyük beğeni alıyor. Mavi yengeç sunumları da çok hoş. Köyceğiz kordonda tavsiye edilebilecek daha bir çok mekan var. Bi Mola Göl Evi Cafe Bistro ve Siesta Cafe Restaurant da nezih mekanlardan. Ayrıca küçük bir tavsiye daha Meşhur Tostçu Hakan’a da uğrayıp tostlarının tadına bakın derim.
Köyceğiz merkezde yer alan Bekilli Şarap Evi’ne de uğramanız tavsiyemizdir. Burası çok samimi bir mekan, şarap eşliğinde bir şeyler yemek isterseniz bu adres tam size göre. Ev yapımı şarapların lezzeti harika.
Köyceğiz merkezin dışında yemek için en ideal adres Yuvarlakçay. Buradaki mekanlarda kahvaltı ve ana öğünler çeşitlilik gösteriyor. Güne güzel bir kahvaltıyla Yuvarlakçay’da başlayabilirsiniz. Fakat siz siz olun yemek tercih edecekseniz Ördek Dolması, Kuzu Göbeği Mantarı, Tenekede Tavuk, Kiremitte Alabalık, Levrek Izgara, Karlı Pekmez gibi çeşitlerden en az birini mutlaka sipariş edin.
Köyceğiz’de Yapmadan Dönme
Köyceğiz’i sizler için tanıtmaya çalıştık. Cittaslow şehri Köyceğiz, huzur arayanları kendine çağırıyor. Peki Köyceğiz’den yapmadan dönme dediklerimiz neler?
1. Köyceğiz Gölü kenarında manzaraya karşı birşeyler yiyip içmeden,
2. Kordonda yürüyüp yemyeşil doğayı keşfetmeden,
3. Köyceğiz Gölü’nde tekne ile tur yapmadan,
4. Köyceğiz lezzetlerinin tadına bakmadan,
5. Yuvarlakçay’da keyif yapıp, salıncaklara binmeden,
6. Sultaniye Kaplıcaları’nda çamurlanıp, sıcacık havuzlarda şifalanmadan,
7. Ekincik Koyu’nu gezip, plajında yüzmeden,
8. Şayet merakınız varsa gölde kuş gözlemciliği yapmadan,
9. Bir adım ötedeki Dalyan, İztuzu Plajı ve Kaunos Antik Kenti’ni gezmeden,
10. Mavi yengecin tadına bakıp, Caretta carettaları fotoğraflamadan,
11. Yine şayet vaktiniz varsa ve göze alabiliyorsanız Radar Tepesi’ne ya da Çandır Manzara Tepesi’ne çıkıp Dalyan Deltası’nı ve bu muazzam manzarayı seyre dalmadan,
12. Meşhur Köyceğiz Balı’nı tadıp satın almadan,
13. Narenciyesi meşhur şehrin portakal ve mandalinasını tatmadan,
DÖNMEYİN…