Phaselis (Faselis) Antik Kenti

Kemer‘e 15 dakika Antalya‘ya ise 45 dakika uzaklıktaki Phaselis (Faselis) Antik Kenti Doğa ile iç içe, müzik gürültüsü olmadan, tarihi kalıntıların arasında kafa dinlemek için enfes bir sahil kenti..
Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilir. Gerçekte her iki bölgenin sınırları arasında yer almaktadır. Kuruluş efsanesinde kolonistlerin yöre halkına mısır veya kurutulmuş balık önerilerine balık isteği ile cevap verildiği anlatılır.

Phaselis (Faselis) Antik Kenti Tarihi
Tekirova Köyü yakınlarındaki Phaselis Antik Kenti, Olimpos Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içerisinde yer alıyor. Phaselis (Faselis) Antik Kenti Eski Çağ’ın ünlü liman kentidir. M.Ö. 7. yüzyılda Lakios önderliğinde Rodoslu koloniciler tarafından kurulmuş, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’e teslim olmuş. M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve hemen ardından Lykia Birliği’ne katılmış.

Phaselis (Faselis) Koyu ve Plajları
Kültürel açıdan büyük bir birikime sahip olan Phaselis Antik Kenti, birbirinden güzel 3 plajı sayesinde aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte keyifli saatler yaşamanıza olanak veriyor.
Antik kentteki limanlar kuzey, merkez ve güney liman olarak adlandırılıyor. Antik kente girdiğinizde sizi ilk olarak Güney Liman, sonrasında Merkez Liman ve en sonunda Güney Liman karşılıyor. Tüm limanların kendine göre artı ve eksileri var.
Phaselis Koyu’ndaki hiçbir plajda şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Ancak kumsalların hemen ardındaki ağaçlar gölgeleri sayesinde sıkıntı yaşamanıza engel oluyor.

1. Kuzey Liman
Piknik alanından faydalanabileceğiniz antik kentin ikinci büyük plajı Kuzey Liman. Aracınızı limana yakın konumda park edebilirsiniz. Bu alan diğerlerine göre daha tenha. Denizi temiz lakin biraz çakıllı.
2. Merkez Liman
Phalis Antik Kenti’nin orta noktasında yer alan “Merkez Liman“dır. Bu limanın en güzel özelliği yuvarlak şeklinde taşlarla çevrelenmesi. Liman bu yönü ile adeta doğal bir havuz görünümünde. Merkez limanda su sıcaklığı oldukça fazla. Plajın denizi ufak çakıllı, yer yer kumlu.
3. Güney Liman
Phaselis plajlarında sonuncusu Güney Liman biraz daha büyük bir plaja sahip. Bu nedenle su biraz daha dalgalı fakat manzarası gerçekten çok etkileyici.
Güney Liman diğer iki limandan konum olarak ayrılıyor. Güney Liman’nın plajı kum ve ufak çakıl taşı karışımlı. Yürüyerek diğer limanlara gitmek için antik kentin içinden geçmeniz lazım, bu da 5-10 dakikalık yürüme demek.
Gezilecek Yerler

Kenti ziyarete gelen Roma İmparatoru Hadrianus onuruna yapılan Agora’nın önünden geçen caddede sağlı sollu uzanan heykellerin kalıntılarını görebilirsiniz.
Tiyatro ile çevresindeki Zeus Tapınağı ve hamamlar cadde üzerinde inceleyebileceğiniz diğer yapılar. Caddenin sonundaki Hadrian Kapısı’na geldiğinizdeyse Güney Liman’ın seyri doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz. Surlarının yer yer görülebildiği kentin Roma Dönemi’nden günümüze nispeten daha iyi durumda ulaşan diğer yapıları ise Su Kemerleri.
Phaselis antik kenti kazı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi için proje sitesini ziyaret edebilirsiniz.. http://www.phaselis.org/