Prag’da Ne Yenir?
Yeni adıyla Çekya’nın başkenti Prag yeme içme kültürü açısından çok sorun yaşanacak bir şehir sayılmaz. Ülkenin mutfağının zengin olması yanında Türk, İtalyan, Hint, Çin restoranları da son derece yaygın dolayısıyla her türlü damak tadına uygun seçenekler mevcut. Çek mutfağı, Prag yemekleri bol kalorili, yağlı, fazlaca et ve patates içeriyor..
Prag Yemek Rehberi: Yeme İçme Hakkında Genel Bilgiler
Prag, daha doğrusu Çek mutfağında yerel lezzetler açısından son derece zengin bir çorba çeşidi var ve öğle ile akşam yemeklerinde de çorba sıkça tüketiliyor. Hatta öyle çorbaları var ve bunlar o kadar doyurucu ki tek başına çorba bile bir öğün doymak için yeterli olabilir.
Bunun dışında Prag yeme içme kültüründe domuz, dana ve tavuk eti son derece geniş yer kaplıyor, buna bir de sebzelerden patatesi ekleyin. Yemeklerse genelde bir et yemeği yanında haşlanmış, kızarmış veya fırınlanmış patates içeriyor. Balık ise birkaç yerel tatlı su balığı dışında Prag mutfağında çok yer bulmayan bir seçenek.
Prag’da kahvaltı kültürü genel Avrupa kültürünün aksine bize benziyor, tuzlu ağırlıklı kahvaltıları var. Ekmek yanında daha çok salam, sosis gibi etleri, yumurta ve peynir yemeyi tercih ediyorlar. Eğer kahvaltıda tatlı yiyecekler tüketecekler ise bu daha çok reçel veya donut olabiliyor.
Öğle yemeği Praglılar için önemli bir öğün. Çalışan kesim genellikle sık sık aynı restoranda, özel indirimli fiyatlarla sunulan menüleri tercih ediyor. Dolayısıyla Praglılar’ın akşam yemekleri ise daha sade. Hafif ya da yağlı ve ağır olabilir ancak çok çeşit içermeyen akşam yemekleri tercih ediliyor.
Prag’da restoranların büyük çoğunluğu haftanın her günü açık olmakla birlikte nadiren Pazar günü kapalı olanlar da görülebilir. Açılış saatleri ise Prag’da 10:00–11:00 civarında. (Kahvaltı da servis eden bir restorandan ise 08:30–09:00) Kapanış ise genellikle 23:00–00:00 sularındadır.
En önemli içecek olan “su” Prag’da biraz pahalı ancak çeşme suları içilebilir. Dolayısıyla yanınıza alacağınız şişeyi otelde doldurarak şehri gezebilirsiniz. Bira ise çok uygun, 1 USD civarında… Bunun dışında Praglılar’ın sıkça tükettiği bir diğer içecek ise şekerli ve limonlu çay. Dolayısıyla hemen her cafede çay bulabilirsiniz.
Çekya için önemli bir diğer içecek ise Kofola. 40 yıl süren komünist Çekoslovakya döneminde Coca Cola ve Pepsi gibi markaların ithalatı yasak olduğundan ülke buna muadil kendi kolasını yaratmış. Hala da sıkça tüketilen Kofola’nın bu markalarla aynı tarife sahip olduğu söyleniyor. Komünizm artık bitti ancak bu arada son derece güçlü bir marka haline gelen Kofola Prag’da ve tüm Çek Cumhuriyeti’nde tüketilmeye hala devam ediyor.
Çok ünlü olmasa da Çek Cumhuriyeti’nde şarapçılık ve kaliteli şarap üretimi de mevcut. Ancak ülkedeki önemli üreticilerin bir Fransız veya İtalyan şaraplarıyla yarışamayacaklarını bilmelerinden dolayı Çek şaraplarını farklı kılmak için üzümler üzerinde çalışmışlar. Bunlar arasında Moravian şarabı ise sizlere tavsiye edebileceğimiz en lezzetli seçeneklerden biri.
Becherovka ise alkollü bir içecek ancak aynı zamanda sindirime yardımcı olması amacıyla da içiliyor. Sade veya tonikle karıştırılarak, Prag’da bol tüketilen Becherovka ülkenin milli içeceklerinden biri olmuş.
Kahvaltı için bütçenizi ortalama olarak 5 USD gibi düşünebilirsiniz (ki 100–120 Kron arası).
Öğle yemeklerini atıştırmalık bir sandviç veya dürüm olarak geçiştirmek isterseniz 7 USD civarı (150 Kron), bir restoranda öğle yemeği menüsü almak isterseniz 10–12 USD civarı (250 – 300 Kron) bir bütçe ayırabilirsiniz.
Akşam yemeklerinin ise bir restoranda, çorba, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir menü seçtiğinizi düşünerek ortalama 15 USD (300–350 Kron) civarında olacaktır.
Atıştırmalıklar
Prag’da atıştırmalık yiyecekler aslında çok çeşitli. Trdelnik gibi tatlı atıştırmalıklardan, kızarmış peynir yemeği olan Smažený Sýr, sosisli sandwich Grilované Klobásy, açık bir sandwich olan Chkebíčky ve patatesli pancake Bramboraky’ye kadar zengin bir yelpaze mevcut. Hepsi de lezzetli ve doyurucu yemekler.
Yemekler
Prag yemekleri biraz ağır gelebilir. Ülkeye Macaristan’dan gelen ve Çek damak tadına uyarlanan Gulas, kıvamlı ve doyurucu bir sebze çorbası olan Kulajda, sıradışı bir biftek yemeği Svickova Na Smetane ve peynirle yapılan Nakladany Hermelin isimli yemekleri denemenizi öneririz.
Tatlılar
Apple Strudel, Sufle, Profiterol gibi uluslararası lezzetler yanında Ovocne Knedlinky gibi meyveyle doldurulmuş hamur işi veya bir çeşit krep olan Plačinky Prag’da tadabileceğiniz yerel tatlılardan.
Prag’da Helal Yemek ve Türk Restoranları
Helal yemek açısından büyük sıkıntı yaşanmayacak bir şehir Prag. Çünkü hem helal et sertifikalı Türk ve Ortadoğu restoranları, hem de et içermeyen yemekler sunan vejeteryan restoranları yeteri kadar mevcut.
Mangal Restaurant (Václavské nám. 807/64, 110 00 Nové Město, Prag) ve El Emir (Palác Koruna, Václavské nám. 1, 110 00 Můstek, Prag) birkaç saat oturup, isterseniz alkol de alarak veya almayarak, keyifle yemek yiyebileceğiniz Türk ve Ortadoğu restoranlarından iken, Can Bey Doner Kebab (Ječná 547/15, 120 00 Nové Město, Prag) ve Istanbul Kebab (Opletalova 933/13, 110 00 Nové Město, Prag) ise dürüm veya sandwich tarzı, atıştırmalık yemekleri hızla yiyerek şehri gezmeye devam edebileceğiniz fast food seçeneklerinden. Bu anlamda Ortadoğu restoranlarından Safir de (Obchodní centrum Nový Smíchov Plzeňská 8, Prag) açık büfe yemekleriyle biraz daha farklı bir restoran alternatifi.
Helal gıda vejeteryan da olsun diyorsanız ise; Veganland (Budějovická ul. 64/5 (at Prag 4), Prag, Czech Republic) ve Country Life (Melantrichova 463/15, 110 00 Staré Město, Prag).