Türkiye’deki kayak merkezi rotaları
Türkiye’nin yüksek dağlarına yapılanmış bulunan kayak merkezleri; pistleri, otelleri ve cazip olanakları ile kış turizminin artırılması için hizmet vermeye hazır.
Tatilden bahsedilince ilk akla gelen nedense hep yaz mevsimi olur. Oysa kayak sporu ile yakından ilgilenen adrenalin tutkunları; en güzel tatilleri her seferinde kış mevsimine denk getirmeyi başarıyorlar.
Kayak tatili; hem doğanın en sert ve acımasız hallerine şahit olmak hem de pamuk tarlasını andıran masum kar örtüsü üzerinde huzur bulmak demek.
Uzun bir kayak yolculuğundan sonra şömine başında oturup kahve yudumlamanın, kitap okumanın ve müzik dinlemenin verdiği keyif çok az şeyde var. Hava sıcaklığı sıfırın altında seyrederken kalabalık bir arkadaş grubuyla kayak sonrası partilere katılmak ise paha biçilemez.
Üstelik kış aylarında karlı dağ tepelerinde yapılabilecek tek spor kayak da değil. Kayak dışında; kızak, snowboard, buz pateni, buz hokeyi, kar motoru yarışı, biathlon (atıcılık ve kayak), skibob (bisikletle kayak), heliski (helikopterle kayak), snowkite (kar uçurtması) ve kar raftingi gibi kış sporlarının popülaritesi de tüm dünyada hızla yayılıyor.
Üç yanı denizlerle çevrili olan ve yaz tatilcilerini her seferinde sürpriz koylarla karşılayan Türkiye; kayak tatili rotaları bakımından da tam bir cennet. Ülkenin en sıcak bölgeleri olan Akdeniz ve Ege’de bile kayak yapabileceğiniz karlı zirveler mevcut.
Uludağ Kayak Merkezi / Bursa
Sömestr ve kayak tatili denilince ilk akla gelen adres olan Uludağ, 2.543 m yüksekliği ile Batı Anadolu’nun en büyük dağı.
Uludağ Kayak Merkezi, Alp ve Kuzey disiplini ile “Tur Kayağı” ve “Helikopterli Kayak” uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahiptir. Kayak dışında snowboard, bigfoot, buz pateni ve kar motosikleti aktiviteleri de yapılıyor.
Uludağ kayak merkezinde, yeni başlayan kayakçılardan, profesyonellere kadar her seviyeye hitap eden 24 adet pist bulunuyor.
Kartalkaya Kayak Merkezi / Bolu
Bolu’nun doğusunda, Köroğlu Dağları’nın zirvesinde Kartalkaya Kayak Merkezi, sizleri çam ağaçlarının yeşili ve beyazın saflığıyla kucaklıyor. Bolu merkezden araba ve toplu taşıma ile 45 dakika da kayak merkezine ulaşılabiliyor.
Kartalkaya kayak merkezinde, farklı zorluk seviyelerinde 21 adet pist kayak severleri bekliyor.
Erciyes Kayak Merkezi / Kayseri
Erciyes Dağı, Kayseri’nin 25 km güneyinde, sönmüş volkanik bir dağ. 3.916 metreye ulaşan zirvesi ile Türkiye’nin en yüksek 5. dağı olan Erciyes Kayak Merkezi‘nde, zorluk derecelerine göre farklılıklar gösteren 32 adet pist seçeneği ile kayak severleri bekliyor.
Kapadokya bölgesine yakınlığı, ulaşım kolaylığı, pist uzunluğu, mekanik tesisleri, profesyonel yönetim anlayışı ve uygun fiyat politikasıyla her geçen gün daha çok ilgi çeken Erciyes Dağı, kayakseverlere sunduğu imkanların yanı sıra bol oksijenli dağ havasında tatil yapmak isteyenlerin de gözdesi oluyor.
Sarıkamış Kayak Merkezi / Kars
Kars şehir merkezine 55 km mesafede, 2.634 metrede bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi, dünyada sadece Alp Dağları’na mahsus olan “kristal kar” özelliğiyle sayılı kayak merkezleri arasında.
Nem oranının çok düşük olmasından ötürü yağan kar buzlanmayıp, yağdığı andaki kristalize formunu çok uzun süre muhafaza ediyor.
Sarıçam ormanları içerisinde, toplam uzunluğu 12 km’yi bulan 5 etaplı piste sahip olan Sarıkamış’ta kayak sezonu Aralık-Mart ayları arasında 4 ay sürüyor.
Palandöken Kayak Merkezi / Erzurum
3185 m. zirveye sahip Palandöken dağları, Erzurum‘un otantik atmosferi içerisinde, Doğu’nun en popüler kayak merkezlerinden bir tanesi. Yüksek irtifa, kaliteli kar, uzun kış, Palandöken’de sınırsız kayak keyfi sunuyor.
Palandöken Kayak Merkezi‘nde toplam 22 adet pist mevcut olup, bu pistlerden ikisi FIS tarafından olimpik pist olarak ilan edilmiştir.
Davraz Kayak Merkezi / Isparta
2635 m. zirveye sahip Davraz dağı, Isparta’nın 26 km güneyinde, Antalya’ya yakınlığı ve gelişmeye müsait konumuyla Akdeniz’in en popüler kayak merkezlerinden bir tanesi. Davraz Kayak Merkezi‘nde Eğirdir Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak yapılabilir.
Doğal dokunun yumuşaklığı ve mükemmel kar kalitesi ile yeni başlayan kayakçılara tehlikesiz rotalar, profesyonel kayakçılara ise gönüllerince kayabilecekleri, ortalama 8 ila 10 km’ye ulaşan benzersiz parkurlar bulunmaktadır. Kayak merkezinde toplam uzunluğu yaklaşık 23 km’yi bulan 12 adet pist bulunmaktadır.
Kartepe Kayak Merkezi / Kocaeli
İstanbul’a en yakın mesafedeki kayak merkezi (yaklaşık 130 km mesafede) olan Kartepe Kayak Merkezi, doğal güzelliği ve özellikle Sapanca gölü sayesinde her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.
Kartepe kayak merkezinde farklı zorluk derecelerinde 4 farklı kayak pistinde kayak keyfi yaşayabilirsiniz.
Elmadağ Kayak Merkezi / Ankara
Elmadağ Kayak Merkezi, 1850 metre yüksekliği ile Ankara’da olup şehir dışına hareket edemeyen kayakçıların çok sevdikleri bir adres.
Ocak ile Mart ayları arasında kayak sezonunu yaşayan merkezde; özellikle üniversite öğrencilerinin yarattığı bir yoğunluk var. Dağda Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’ne ait tesisler de mevcut.
Elmadağ’da kayak evleri dışında, turizm bakanlığına bağlı bir otel ve iki restoran da halkın ziyaretine açık.
Saklıkent Kayak Merkezi / Antalya
Torosların Beydağları kısmında yer alan, Akdeniz’e ve Ekvator’a en yakın kayak tesislerinden birisi olan, Saklıkent Kayak Merkezi 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan bir kayak kompleksidir.
Özellikle Şubat sonu ve Mart aylarında “Gündüz Kayak, öğleden sonra deniz” sloganı ile öne çıkan Saklıkent kayak merkezi, ılıman iklimi sayesinde ülkemizdeki sıcaklığın en yüksek olduğu kayak merkezidir. Aralık-Nisan ayları arasında yaklaşık 4 ay kaliteli kayak imkanı bulunmaktadır.
Ilgaz Kayak Merkezi / Kastamonu
Ilgaz Kayak Merkezi , Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2850m. olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Milli Parkı içinde yer almaktadır.
Ilgaz kayak merkezinde kayak mevsimi Aralık ayında başlayıp Nisan ayına kadar sürmektedir. Kayak merkezinde farklı zorluk seviyelerinde 3 adet pist bulunmaktadır.
Denizli Kayak Merkezi / Denizli
Nikfer Bozdağ’da 2.420 metre takımda kurulan, Pamukkale’den sonra Denizli’nin 2. beyazı olan, Denizli Kayak Merkezi, kayak severleri bekliyor.
Kayak merkezi, Denizli havalimanına 141 km, Muğla’ya 147 km mesafede bulunuyor. Merkezde, farklı zorluk seviyelerinde 6 adet pist bulunuyor.
Bozdağ Kayak Merkezi / İzmir
İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bulunan Bozdağ Kayak Merkezi; Ege’nin ılıman iklimine rağmen her kış mevsiminde ortaya çıkan bir doğal cennet. Burada sezon geç başlayıp erken bittiği için mümkünse Ocak ortalarında Bozdağ’da olmalısınız.
Ergan Kayak Merkezi / Erzincan
Munzur Sıra Dağları’nın eteklerinde bulunan, 2.970 metre yüksekliğindeki Ergan Kayak Merkezi, toplam 12 km uzunluğundaki 4 adet pisti ile kayak severleri bekliyor.
Kayak merkezi, havaalanı ve şehir merkezine 20 dakika mesafededir.
Yıldız Dağı Kayak Merkezi / Sivas
Sivas’ın kuzeyinde, şehre 58 km mesafede, 2.552 metre yükseklikte Yıldız Dağı Kayak Merkezi farklı zorluklarda 7 adet pistle kayakseverleri bekliyor.
Yalnızçam Kayak Merkezi / Ardahan
Ardahan şehir merkezine 15 km mesafede, 2.715 metrede bulunan Yalnızçam Kayak Merkezi, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Kafkaslar’ın kesişme noktasında yer alıyor.
Kayak merkezi, dünyada sadece Alp Dağları, Türkiye’de ise geçtiğimiz seneye kadar sadece Sarıkamış Kayak Merkezi’nde bulunan “kristal kar” özelliği ile kayak severlere göz kırpıyor.
2.715 metre yükseklikteki Yalnızçam’da farklı zorluk seviyelerinde en uzunu 4 km olmak üzere 4 adet pist bulunmaktadır.
Salda Kayak Merkezi / Burdur
Burdur merkezine 77, Salda Gölü’ne ev sahipliği yapan Yeşilova ilçesine 17 km mesafede bulunan Salda Kayak Merkezi‘nde Salda Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak keyfi yapılabilir.
2.079 metre yükseklikte bulunan kayak merkezinde en uzunu 1600 metre olmak üzere farklı zorluklarda 5 adet pist bulunmaktadır.
Hazarbaba Kayak Merkezi / Elazığ
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer alan Hazarbaba Kayak Merkezi, daha küçük bütçeler ile belki de daha uzun bir kayak tatili yapmanıza fırsat veriyor. Hazar Gölü kıyısında 1100 metre telesiyej uzunluğu bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi’nde, pistlerin uzunluğu da 3 kilometreyi buluyor. Slalom gerektiren pist karakteristiği, usta kayakçılar tarafından “zor” olarak nitelendirilebiliyor.
Dağda konaklama imkanı olmasa da, günübirlik tüm ihtiyaçlar burada giderilebilir. Yeme içme ve ısınma imkanlarını sağlamak için çeşitli tesisler mevcut.
Zigana Kayak Merkezi / Gümüşhane
Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Zigana Kayak Merkezi; kar kalınlığı 150 santimetreyi bulan ve sezon boyunca bembeyaz örtülen dev bir ormanlık alan. 1900 ve 2500 metre arasında değişen pist yüksekliklerine 1 adet teleski ve 1 adet baby lift gibi mekanik tesisler ilave edilebilir.
Atabarı Kayak Merkezi (Mersivan) / Artvin
Artvin’in Ballıüzüm köyünde yer alan Atabarı Kayak Merkezi; hem pist olarak ideal hem de muhteşem bir manzaraya sahip. 800 metre uzunluğundaki pistin olanakları arasında kar motoru ve snowtrack gibi sporlar da var.
Kış tatilini doğanın kucağında geçirmek isteyenler için Kaçkar Dağları’nın uzantılarında yer alan bu merkezden daha güzel alternatif olamaz. Kayak merkezinde konaklama yerine daha çok günübirlik hizmet veren tesisler bulunsa da, il merkezine yalnızca 17 kilometre.
Küpkıran, Ağrı
Küpkıran Kayak Merkezi, eksi 20 dereceyi aşan kış soğukları ile bilinen Ağrı için küçük sayılabilecek bir merkez. Yine de bu mütevazı kayak merkezini, alternatif kış rotalarınız arasına eklemek isteyebilirsiniz.
Kar kalınlığının sezonda rahatlıkla bir metreyi geçmesi sayesinde kızak, snowboard ve kayak sporcuları buraya yoğun ilgi gösteriyor.
Abalı, Van
Van’ın Artos Dağı’ndan başlayan Abalı kayak parkuru; Van Gölü manzarası ile birleşince tek kelimeyle nefes kesiyor.
Halihazırda 1200 metrelik telesiyej hattının bulunduğu Abalı Kayak Merkezi’nde 5 bin metrelik telesiyej için de çalışmalar sürüyor.
Burası hem Türkiye’deki yerli turistler hem de yabancılar için az bilinen bir yer olsa da; sahip olduğu potansiyel ile dünya standartlarına sahip. Yaz aylarında yamaç paraşütü ya da trekking gibi sporlarla ilgilenenleri de zevkle ağırlayan Abalı; acemi kayakçılara hitap eden 250 metrelik bir alana sahip.
Bunun dışında 3 kilometreyi bulan pistler her yıl binlerce kişi tarafından kullanılıyor.