Türkiye’nin Az Bilinen 15 Doğa Harikası
Türkiye‘nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda doğa harikası bulunuyor. Birçoğumuz bu güzelliklerin ne adını duyduk ne de yerlerini biliyoruz. Alternatif yerler keşfetmek isteyenlerin listesine giren, Türkiye’nin az bilinen doğa harikalarının her birinin kendine has özelliği ve hikayesi bulunuyor.
Türkiye’nin Az Bilinen Doğa Harikaları
Doğa harikalarının konumları için başlıklara tıklayabilirsiniz..
1- Narman Peribacaları, Erzurum
Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan, su ve rüzgar erozyonunun milyonlarca yıllık etkisi sonucunda oluşan Narman Peribacaları, bölgede Narman Kanyonu olarak da biliniyor. Her yıl şenlik düzenlenen kanyon, Erzurum ve çevre illerden ziyaretçileri ağırlıyor. Görsel açıdan ülkemizin dünya çapında en nadide yerlerinden Kapadokya’ya benzeyen bu yer, halk arasında “kırmızı periler” olarak adlandırılıyor. Narman-Pasinler karayolu üzerinde bulunan Narman Peribacaları, ulaşım açısından oldukça rahat bir konuma sahip.
Erzurum’un bu ilginç peribacaları, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde de yer alıyor. Kanyonun ABD’nin Arizona eyaletindeki her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çeken coğrafyaya az da olsa benzerlik göstermesi nedeniyle oldukça büyük bir turizm potansiyeli olduğu söylenebilir.
2- Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Ballıkayalar Kanyonu, doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin gözde mekanlarından. Kamp ve kaya tırmanışı yapanların da ilgi gösterdiği bölge, dağcı ve izcilerin antrenman yaptıkları bir Milli Park olarak da biliniyor.
Uzunluğu yaklaşık 2 km olan ve 40-80 metrelik bir genişliğe sahip vadi, özellikle kentin yoğun temposundan kaçmak isteyen İstanbulluların yeni keşfetmeye başladığı yerler arasında. Ballıkayalar, şelaleleri, deresi, göletleri ve yemyeşil doğasıyla özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlere birbirinden güzel kareler sunuyor.
3- Yenice Ormanları, Karabük
Karabük sınırlarındaki, Yenice Ormanları, tropik bölgeler dışında dünyada ender rastlanan el değmemiş devasa ağaçları ve kendine özgü muhteşem bitki örtüsüyle oldukça geniş bir alanda bulunuyor.
Toplamda 210 km boyunca işaretlenen yolda, 21 parkurun yanı sıra alternatif yürüyüş parkurları da bulunuyor. Günübirlik, kısa ve uzun olmak üzere 3 ana kategoriye sahip alanda ayrıca 292 km’lik bir de dağ bisikleti rotası var. Orman, Safranbolu’ya oldukça yakın bir konumda.
4- Karapınar Kumulları, Konya
Konya’da bulunan, yaklaşık 4,000 hektarlık alanı kaplayan Karapınar Kumulları, Türkiye’nin tek çölü olma özelliği taşıyor. Buzul çağına kadar uzanan tarihiyle dikkat çeken bölge, o dönemlerden kalan büyük bir gölden kalan tortu ve millerin rüzgarla taşınıp birikmesiyle oluşmuş.
Konya’nın kurak coğrafyasına gizlenen Karapınar kumulları, ülkemizin dışına çıkmadan çöl üzerinde yürüyüş deneyimini yaşamak isteyenleri bekliyor. Ziyaretçilerine tam anlamıyla bir çöl deneyimi yaşatan Karapınar, kumulların tepesinde muhteşem manzaralar da sunuyor. Ancak gidecek kişilerin yanında bolca su taşımaları ve araçların kumullara saplanma tehlikesi yaşayabileceğini hatırlatmakta yarar var. Turizm değeri açısından önemli bir yer.
5- Nemrut Kalderası, Bitlis
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağlarından biri olan Nemrut Dağı’nın volkanik çöküntüsü olan Nemrut Kalderası, Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırlarında bulunuyor. Kalderanın içerisinde yer alan 5 göl, lav çıkış hunisi, lav çıkış merkezi, sıçratma konisi, sıcak su kaynağı ve 6 adet mağarasıyla olağanüstü özellikleri bir arada bulunduran nadide bir yer.
Yükseliği nedeniyle Karadeniz yaylarına benzetilen kalderaya ilçe merkezinden oldukça rahat bir yolla ulaşım sağlanıyor. Yılın her dönemi farklı keşif gruplarını ağırlayan bölge, manzarasıyla ünlü. Kalderanın yakınına kadar aracınızala çıkabiliyorsunuz. Hatta kayıkla krater gölü üzerinde tur yapmak da mümkün.
6- Frig Vadisi
Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya üçgeninde yer alan Frig Vadisi, Eskişehir’e 75 km, Çifteler’e 39 km, Seyitgazi’ye ise 30 km mesafede bulunuyor. Çok sayıda oyma anıt kalıntısı, tümülüs ve kült merkezinin olduğu Frig Vadisi, özellikle sonbahar aylarında trekking yapanların tercih ettiği bir yer.
Friglerin dokunduğunu altına çeviren kralı “eşek kulaklı” Midas’ın coğrafyası Frig Vadisi’nin kalbi Yazılıkaya, Frigya sanatının en özgün yapılarından Midas Anıtı, Zeus Tapınağı’yla Ayzani, ana tanrıça Kibele ve kült merkezi Pessinus ve efsanelerle dolu daha nice durak görmeye değer. Arkeolojik SİT alanı olan vadiyi gezmek için mutlaka araç gerekiyor. Uzun ve keyifli yürüyüşlerin yapıldığı alanda, devasa kaya kütleleri farklı bir atmosfer yaratıyor.
7- Seben, Bolu
Seben-Bolu yolu üzerinden yaklaşık 2 kilometre içeride bulunan Solaklar Kaya Evleri, Solaklar Köyü’nün kuzeydoğusunda köye yaklaşık 750 metre uzaklıktadır. Kuz deresinin açtığı vadinin kuzeyindeki kayalık yamaçta yer almaktadır. Bu evler 4-5 katlı kaya evleri şeklinde ve her kat birbirine baca merdivenlerle bağlıdır.
Ayrıca Bolu, 300’ü aşkın yaylası ile Batı Karadeniz’in en zengin illeri arasında. Bolu’da ormanlarla kaplı dağlar üzerinde, akarsuların geçtiği, yemyeşil düzlüklere yayılan çok sayıda yayla bulunuyor. Kiraz Dağı çevresinde, ortalama 1,400 m yükseklikte olan Gerenözü ve Kınık yaylaları, Bolu’nun Seben ilçesinin en önemli yaylaları arasında. Seben Yolu üzerinde, Taşlıyayla mevkiinde bulunan 845 hektar alanı kaplayan Taşlıyayla Göleti, yaylalarla birlikte ziyaret ediliyor.
8- Nallıhan, Ankara
Ankara’ya 160 km uzaklıkta bulunan Nallıhan, Tarihi İpekyolu üzerinde bulunuyor. Çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip olan ilçede Nallıhan Davutoğlan Kuş Cenneti, Sarıyar Yaban Koyunu Üretim Sahası ve çok sayıda anıt ağaç bulunuyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınan çok sayıda doğal güzelliğe sahip olan, Nallıhan potansiyelini değerlendiremiyor. Uyuzsuyu ve Soğukkuyu şelaleleri, Sakarya Nehri, Aladağ ve Nallıhan çayı ile 6 yayla doğa severlerin ziyaret edebileceği yerler arasında.
9- Babadağ, Denizli
Denizli ile Aydın sınırını oluşturan Babadağ, son yıllarda yayla turizmiyle tanınmaya başlayan yerler arasında. Babadağ’da en çok ziyaret edilen yeri ise aynı ismi taşıyan ilçeye 5 km uzaklıkta yer alan Taşdelen Yaylası. Bu güzel coğrafyanın büyük bölümü yaşlı ceviz ve kestane ağaçlarıyla kaplı. Dağın hemen hemen birçok yerinde kaynak suları fışkırıyor. Burası Türkiye’nin en güzel kamp yapılacak yerlerinden birisi olabilir. Babadağ, antik kentlerden Aphrodisias‘a 23 km’lik bir yolla bağlanıyor.
10- Valla Kanyonu, Kastamonu
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı Köyü’nde bulunan Valla Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı sınırlarında yer alıyor. 800 m derinliğe ulaşan kanyon dünyanın en derin 2. kanyonu olarak kabul ediliyor. Uzman ekipmanı olmayan kişiler için tehlikeli olarak kabul edilen 12 km’lik parkurda zaman zaman ölüm ve kaybolma olayları yaşanıyor. Kanyonun duvarlarının yüksekliği ve parkur uzunluğu geçişlerin tehlikeli olmasının nedenleri arasında.
Türkiye doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir ülke. Türkiye’nin dört bir yanı keşfedilmeyi bekleyen doğa harikalarıyla dolu. Herkesçe bilinen popüler yerlerin dışında, seyahat edip, görülecek çok sayıda doğa harikası var.
11- Bozcaarmut Göleti, Bilecik
Bozcaarmut Göleti el değmemiş doğası, olta balıkçılığı için uygunluğu, gölü çevreleyen çam ağaçlarının sularla vuslatı, havası, sessizliği ve olağanüstü güzelliğiyle ziyaretçilerin vazgeçemedikleri bir doğa harikasıdır.
12- Gürün Gökpınar Gölü, Sivas
Tatlı ve berrak suya sahip olan göl, güneşin açısına göre mavi renginin birbirinden farklı tonlarına bürünür. Gölün ismi gökyüzünün rengine benzediği için Gökpınar adını almış. Gökpınar Gölü, Gürün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta.
Gökpınar gölü efsanesi de halk arasından dilden dile dolaşır. Efsaneye göre, Bir çoban sürüsüyle birlikte gölün arazisinde dinlenirken rüyasında kendisine koyunların ile birlikte buradan uzaklaş, alttan su kaynayacak sesi ile seslenildiğini duyar. Çoban uyanır ve sürüsü ile birlikte karşı tarafta bulunan yamaca geçer. Bir süre sonra ise su kaynamaya başlar ve Gökpınar meydana gelir.
13- KaraLeylek Kanyonu, Elazığ
Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonu Elazığ’da Keban ve Karaya Barajı’nın bağlantısında yeni keşfedilen bir bölge, bölgenin turizme kazandırılması hedefleniyor. Kara Leylek Kanyonu dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen Kara Leyleklerin yuva yaptığı doğa harikası bir alandır. Kanyon, Fırat nehri üzerinde Elazığ’ın Baskil ilçesinin Kumlutarla köyü sınırları içerisinde ve köy merkezine 3 km uzaklıktadır. Kanyona ulaşım teknelerle yapılmaktadır.
14- Ballıca Mağarası, Tokat
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Tokat’taki Ballıca Mağarası, doğa harikası manzarasının yanı sıra şifa arayanların da uğrak yeri oluyor.
Mağara deniz seviyesine göre 1.085 metre rakımda yer alıyor. Yaz-kış ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı %54 seviyesinde bulunan mağaraya, sabah saatlerinde gelen hastalar belirli noktalarda oluşturulan banklarda 3-4 saat oturarak bol bol oksijen alarak şifa buluyor. KOAH ve astım hastalarının yanı sıra uyku apnesi horlama gibi şikayetleri de olanlar mağarayı ziyaret edenler arasında yer alıyor.
15- Karagöl, Artvin
Artvin Borçka’da bulunan Karagöl, fotoğraf ve doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri olarak gösterilen Karagöl, yöredeki diğer bazı göller gibi 1800’lü yılların başında meydana gelen heyelanda küçük bir derenin önünün toprak kütlesiyle kapanması sonucu oluşmuştur.
Borçka’ya 27 kilometre mesafede yer alan göl ile çevresindeki vadiler ve yaylalarda ortaya çıkan manzara, şehir ve iş yaşantısının stresinden uzaklaşıp, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenleri kendine çekiyor.