Yeni Başlayanlar İçin Kampçılık
Tatilini doğanın kucağında kamp yaparak değerlendirmeyi planlıyorsanız doğru yerdesiniz. Eğer birkaç günlüğüne de olsa şehir hayatından uzaklaşabilen şanslı insanlardansanız ve bu değerli zamanı Türkiye’nin en iyi kamp alanlarında geçirmeye niyetlendiyseniz, kampçılık kitapları yazarı Jonathan Knight’ın taktikleri çok işinize yarayacak.
1. Deneme sürüşü yapın
“Eğer yeni bir çadır satın aldıysanız veya kampçılık tecrübeniz yoksa, kamp alanına gitmeden önce mutlaka bir defa çadır kurma denemesi yapın. Önce malzemeleri arka bahçeye yığın. Eğer bir arka bahçeniz yoksa en yakın parka gidin ve parçaları birleştirmeye başlayın. Parçaları mutlaka kontrol edin. Kamp yerine vardığınızda başınıza gelecek en kötü şey, tam gün batarken önemli bir parçayı evde unuttuğunuzu anlamak ve karanlıkta korunaksız kalmaktır. Herkes bir şeyler unutabilir. Örneğin bir defasında ben de çadırı sabitleyeceğim kazıkları unutmuştum.”
2. İyi bir zemin bulmak önemli
“Kamp yerine vardığınızda gördüğünüz ilk boşluğa çadırı kurmaya çalışmayın. Durun, biraz etrafı inceleyin ve düz bir alan bulun. Özellikle çukur bölgelerden uzak durun ki, yağmur yağacak olursa eşyalarınız yüzmeye başlamasın. Kuru ve düz bir yer buldum diye de hemen sevinmeyin. Etrafınızı her zaman iyi inceleyin. Yağış başladığı zaman yakınınızda kötü kokular salabilecek bir tesisin olmadığına veya insanların yürüyüş yolu üzerinde durmadığınızdan da emin olun.”
3. Önceden bir liste hazırlayın
“Unutmamanız gereken her şeyi önceden bir yere yazın ve oradan sürekli kontrol edin.”
4. Ne zaman pes edeceğinizi bilin
“Bir defasında uzun bir yolculuk sonunda kamp yapmak için Galler’in Pembrokeshire sahilinde uzanan uçurumlara gelmiştik. Oldukça şiddetli bir rüzgar vardı fakat çadırları kurmak için inat ettik. Kazıkları çaktık ve birkaç tanesini kurduk da. İlerleyen saatlerde rüzgar şiddetlenince geceyi yakınlardaki bir pansiyonda geçirmeye karar verdik. İyi ki de öyle yapmışız çünkü sabah kamp yerine vardığımızda 3-4 tane çadırı komşu arazinin çitlerine takılmış olarak bulduk.”
5. İyi bir çadır için para harcamaya değer
“Kullanacağınız çadır için biraz para harcamaktan çekinmeyin. Eğer sadece bir festivalde kullanmak için bir çadır arıyorsanız fazla para harcamaya değmez, en ucuzunu alın gitsin. Ama yılda birkaç defa kampa gidiyorsanız ve bu artık sizin hobiniz olduysa elinizi cebinize atmanın vaktidir. Sadece bir gece konaklamayı düşündüğünüz yerler için kolay kurulup toplanan çadırları, birkaç hafta konaklayacağınız mekanlar için de daha konforlu çadırları tercih edin. Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, ucuz çadırlar her zaman kamp alanında problem çıkartır ve su geçirmez denilen kumaşlarına da hiç güven olmaz.”
6. Yapın gitsin!
“Kamp yapmayı gözünüzde o kadar da büyütmeyin. Uzaya roket göndermiyoruz en nihayetinde. Çadırınızı kurun, ateşinizi yakın ve keyfinize bakın. Kampçılar dost canlısı insanlardır. Eğer çaylak bir kampçıysanız da meraklanmayın, etrafta size yardım edecek mutlaka tecrübeli bir kampçı bulunur.”